BMW

BMW Group behaalt voor het zesde jaar op rij een recordverkoop

Wereldwijd 2.367.603 voertuigen geleverd, een stijging van 5,3%. BMW, MINI en BMW Motorrad bereiken elk nieuwe verkooprecords. Jaarverkoop BMW bereikt voor het eerst de grens van 2 miljoen stuks, een stijging van 5,2%. MINI verkoopt voor het eerst 360.000 auto’s, een stijging van 6,4%. Meer dan 62.000 geëlektrificeerde voertuigen verkocht in 2016. Meer dan 1 miljoen voertuigen geleverd in Europa. Meer dan een half miljoen voertuigen verkocht in China.

BMW Group Nederland heeft qua verkoopaantallen het recordniveau van 2015 vastgehouden. Het aantal registraties van BMW, BMW i en MINI kwam uit op 24.533 auto’s. Dat is nagenoeg hetzelfde als het totaal van 2015. BMW verkocht in 2016 18.756 auto’s en MINI 5.777. Ook BMW Motorrad was weer succesvol en behield de eerste plaats op de verkoopranglijst in Nederland.

BMW neemt met 18.756 auto’s in Nederland de zesde plaats op de verkoopranglijst in en staat op nummer 1 in het premiumsegment. Daarin heeft het een aandeel van maar liefst 31,3%. BMW i verkocht 546 auto’s in 2016.

De totale markt liet in 2016 een krimp zien van bijna 15%. BMW hield zich echter goed staande met een verkoopdaling van slechts 4,8%. Vooral de BMW 3 Serie (+ 1.364) en de BMW X1 (+ 1.201) zijn zeer goed verkocht ten opzichte van 2015. Ook de BMW 7 Serie, die net als de BMW X1 pas halverwege 2015 verscheen, trok onevenredig meer kopers: van 154 in 2015 naar 406 in 2016.

“Het is een indrukwekkende prestatie dat we in een sterk gekrompen markt het recordjaar van 2015 bijna hebben kunnen evenaren”, aldus algemeen directeur Neil Fiorentinos. “Mede dankzij de grote inspanningen van ons dealernetwerk hebben we bovendien de koppositie in het premiumsegment behouden. Dit geweldige resultaat is onlosmakelijk verbonden met de hoge klanttevredenheid, waarvoor BMW in april 2016 nog werd beloond met de Customer Centric DNA Award.”

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldde op haar website dat de database van de RDW inmiddels 100.000 geëlektrificeerde voertuigen – Hybrid, Electric Vehicle (EV) & Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) – telt. Daarmee is Nederland na Noorwegen het tweede Europese land dat deze belangrijke mijlpaal bereikt. Voor BMW extra bijzonder aangezien de 100.000ste geëlektrificeerde auto in Nederland een BMW i3 was. In Nederland is een op de vijf verkochte BMW modellen een EV of PHEV.

MINI verkocht in 2016 maar liefst 5.777 auto’s, ofwel 897 meer dan in 2015 (+18%). De MINI Clubman (die vanaf 31 oktober 2015 bij dealer stond) kon het succes van de laatste twee maanden van 2015 (211 stuks) continueren in 2016 met 1.548 exemplaren. In 2016 bedroeg het segmentaandeel van MINI 9,7%.

Het succes van BMW…
In de huidige markt is een uitgebalanceerde verkoop over het gehele gamma geen vanzelfsprekendheid. Des te indrukwekkender is daarom de prestatie van BMW waarbij maar liefst drie modellen ruim de helft van de verkopen voor hun rekening namen. De BMW 3 Serie versterkte zijn koppositie in het BMW gamma, met de BMW 330e als best verkochte PHEV in Nederland. Net als vorig jaar werd de BMW 3 Serie gevolgd door de BMW 2 Serie en de BMW 1 Serie. Die wordt op zijn beurt op de voet gevolgd door de BMW X1.

… en dat van MINI.
MINI boekte in 2016 het hoogste verkoopcijfer in Nederland sinds het merk in 2001 onder de vleugels van BMW kwam. Het merk groeide in Nederland met maar liefst 18% ten opzichte van het jaar ervoor. De MINI 3- en 5-deurs waren met 3.644 exemplaren het beste verkocht, gevolgd door de populaire MINI Clubman. Dit model is tijdens het Driving Business Event, een initiatief van Automobiel Management, uitgeroepen tot ‘Beste Nieuwkomer 2017’ in de zakelijke markt. De beste nieuwkomer is een auto waarvan de jury op basis van hun ervaring in de wereld van leasing, fleet en autojournalistiek veel verwacht. “De MINI Clubman is het grootste model dat het merk ooit bouwde. Daarmee is hij beter dan andere MINI’s toegerust om zijn weg naar de zakenrijder te vinden tussen de meer alledaagse businessclass-modellen”, zegt juryvoorzitter Peter Brouwer. “De MINI Clubman is praktisch, maar net zo onderscheidend als zijn kleinere broeders. Hij scoort hoog bij de vakjury, zowel op het gebied van kosten als van emotie.”

2016 was ook het jaar waarin de nieuwe MINI Cabrio op de markt kwam, welke exclusief door VDL Nedcar geproduceerd wordt. Het is daarmee de eerste cabriolet die de fabriek produceert.  De nieuwe MINI Cabrio kende een succesvol eerste jaar, waarbij het de best verkochte cabrio in Nederland werd.

Daarnaast is de nieuwe MINI Countryman eind 2016 aangekondigd. Deze nieuwe SUV van MINI staat vanaf 11 februari 2017 bij de Nederlandse MINI dealers. De SUV vormt het derde model dat VDL Nedcar in productie neemt, waarvan nu twee modellen exclusief. Dit geeft aan dat het concern veel vertrouwen heeft in de Nederlandse productiefaciliteit. De komst van de nieuwe MINI Countryman leverde ongeveer 1.200 nieuwe banen op.

BMW Motorrad voor zevende jaar op rij op nummer één.
Ook BMW Motorrad liet weer goede cijfers zien. Het behaalde wederom de eerste plek met 1.968 verkochte motorfietsen en maxi-scooters in 2016, tegenover ruim 1.800 in 2015, met de BMW R1200 GS als best verkochte model in Nederland. BMW Motorrad sluit voor de zevende keer op rij het jaar af als marktleider in Nederland.

Geef een antwoord