Algemeen

TomTom Telematics wint IIR Privacy Innovatie Award

OptiDrive 360 en TomTom CURFER van TomTom Telematics hebben een IIR Privacy Innovatie Award in de wacht gesleept. Dat werd gisteravond bekendgemaakt tijdens de vijfde editie van het Nationaal Congres Dataprotectie & Privacy in Amsterdam. Met de prijs erkent de vakjury de inzet van TomTom Telematics voor privacyvriendelijk gebruik van voertuiggegevens met de belangen van de bestuurder als uitgangspunt.

OptiDrive 360 en TomTom CURFER geven chauffeurs tijdens hun rit direct terugkoppeling over hun rijvaardigheid. Het doel is om veiliger, groener en zuiniger te leren rijden. De oplossingen worden voornamelijk ingezet door wagenparkbeheerders, leasemaatschappijen en verzekeraars. TomTom CURFER is ook rechtstreeks voor consumenten beschikbaar.

OptiDrive360 en TomTom CURFER verzamelen gegevens in het voertuig en vertalen die in scores over rijgedrag – voor velen een gevoelig onderwerp. TomTom Telematics heeft daarom privacy-by-design toegepast, door op basis van een privacy impact assessment meteen bij het ontwerp al rekening te houden met bescherming van gegevens. Dit resulteerde in een aantal innovatieve privacy enhancing-technologieën. Deze ‘ingebakken’ technologieën zorgen ervoor dat de bestuurder weet wat er met de gegevens gebeurt en dat niet meer data verzameld kan worden dan strikt noodzakelijk is. De scoringsalgoritmes in deze technologieën zijn het resultaat van een Europees samenwerkingsproject met universiteiten. Daarnaast ontwikkelde TomTom Telematics leerprogramma’s die wagenparkbeheerders aan hun chauffeurs kunnen aanbieden.

Simon Hania, Corporate Privacy Officer bij TomTom: “Privacy gaat over het beschermen van mensen. We nemen privacy al enige jaren integraal mee in het ontwerp van onze producten en diensten. Het winnen van de award bevestigt ons weer in het belang daarvan.”

Geef een antwoord