Jaguar

Jaguar terug in autosport met elektrische I-TYPE en Nederlandse coureur Ho-Pin Tung

Jaguar heeft grote plannen met elektrisch racen in de Formula E. Dat blijkt uit de presentatie van het nieuwe Formula E-team van het merk, de hoofdsponsor, de coureurs en de livery van de Formula E-raceauto. Het team, met daarin de Nederlander Ho-Pin Tung, neemt onder de naam Panasonic Jaguar Racing deel aan het derde seizoen van het FIA Formula E-kampioenschap. De eerste race vindt plaats op 9 oktober in Hong Kong. Het team rijdt met de Jaguar I-TYPE 1, de eerste volledig elektrisch aangedreven raceauto in de geschiedenis van Jaguar.

Tijdens de presentatie in het Jaguar Collections Centre reed Ho-Pin Tung, de officiële reservecoureur van het team, de I-TYPE 1 binnen. De auto belichaamt de missie van Jaguar – ‘Race To Innovate’ – om de beeldvorming over elektrisch rijden te veranderen, nieuwe elektrotechnologie te ontwikkelen en toekomstige generaties te inspireren.

Ook presenteerde Jaguar de coureurs die het komende seizoen in de I-TYPE 1 rijden: Adam Carroll en Mitch Evans. Met deze coureurs keert het merk terug op het hoogste niveau van de autosport. Verder belichtte Jaguar zijn partnerschap met Panasonic. De toonaangevende elektronicafabrikant wil samen met het Jaguar Racing Formula E-team de grenzen van de elektrische techniek verleggen. Jaguar maakte verder bekend dat Lear Corporation – wereldleider op het gebied van autostoelen en elektrische systemen – ook Official Team Partner is.

Gerd Mäuser, Chairman van Panasonic Jaguar Racing, vertelt: ‘Today marks a new chapter in the history of Jaguar Racing. As the first premium car manufacturer in Formula E we are proud to be back in top-level motorsport. The future is changing and we’re part of that change. We can’t wait to begin racing competitively in inner city locations inspiring a whole new generation of @JaguarRacing fans to join us on this exciting journey. Formula E is the perfect platform to inspire the next generation.’

Nick Rogers, Executive Director, Product Engineering van Jaguar Land Rover, benadrukt het belang van Formula E voor de ontwikkeling van de techniek voor de volgende generatie elektrische auto’s en voor het toekomstige modellengamma van Jaguar Land Rover: ‘Over the next five years we will see more changes in the automotive world than in the last three decades. The championship will enable us to engineer and test our advanced technologies under extreme performance conditions. We will apply this vital knowledge as part of our real world development. At Jaguar Land Rover we employ 9,000 engineers and the team will draw on these engineers to extract data and push the boundaries of electric technology in a race environment.’

Het team van Panasonic Jaguar Racing heeft 21 dagen van testen succesvol afgerond. De laatste officiële publieke testdag vond plaats op het circuit van Donington Park.

James Barclay, Panasonic Jaguar Racing Team Director vertelt: ‘Today is a proud moment for myself and the entire Panasonic Jaguar Racing team at our official launch. Everyone has worked very hard over the last nine months to prepare for our debut in the Championship. I am delighted to welcome Adam, Mitch and Ho-Pin, Panasonic, Lear and all of our new fans into the Jaguar family. We want to be successful on and off the track. We know that the challenge will be strong – our competitors have a two-year head start. We will be keeping our expectations in check in our first season. Ultimately we’re here to win but we’re here to innovate too. I would like to thank Jean Todt and his team at the FIA and Alejandro Agag and his team at Formula E for their vision in building this innovative series and for their help and support over the last 12 months with Jaguar’s entry.’


Coureurs Panasonic Jaguar Racing

Ho-Pin Tung, 33 jaar, Nederland

De Nederlander Ho-Pin Tung komt bij Panasonic Jaguar Racing met een schat aan ervaring in monoposto’s, onder meer in Formule 3, A1GP, GP2, WEC, IndyCar en als testrijder in de Formule 1. Tung heeft ook ervaring in de Formula E, want hij heeft drie races gereden in het eerste seizoen van het FIA Formula E Championship.

Ho-Pin Tung vertelt: ‘Ik denk dat Jaguars deelname een belangrijke gebeurtenis is voor het FIA Formula E Championship. Ik heb ervaring in deze raceklasse en heb gezien hoe effectief Formula E de nieuwste technologie demonstreert aan de fans in steden overal ter wereld. Ik hoop dat ik een belangrijke bijdrage kan leveren aan de toekomst van elektrische mobiliteit en aan Jaguars toch al indrukwekkende erelijst in de racerij.’

Adam Carroll, 33 jaar, Noord-Ierland

Adam Carroll is snel en ervaren. Hij heeft vrijwel alle raceklassen doorlopen, van karts via Formule 3, GP2, A1GP, IndyCar tot aan WEC. Hij heeft ook het meeste testwerk gedaan voor het Panasonic Jaguar Racing Team.

Adam Carroll vertelt: ‘It’s a real privilege to be racing for Jaguar in Formula E. You only have to look at the calibre of the other drivers in the series to see the level of competitiveness and prestige that this championship now has. To drive for Jaguar is also a dream come true. They are the biggest brand to come into the series and one of the most evocative names in racing.’

Mitch Evans, 22 jaar, Nieuw-Zeeland
Met diverse kampioenstitels in karting en monoposto’s, inclusief de GP3-titel van 2012, heeft de jonge Evans goede papieren. Hij nam in 2015 deel aan de Historische 24-uursrace van Le Mans, waarin hij tweede in zijn klasse werd. In 2016 nam hij deel aan de GP2 Series bij het team van Campos Racing.

Mitch Evans vertelt: ‘Formula E is a real drivers’ championship with some of the most competitive racing in the world. Any of the drivers will tell you how challenging it is to find the limit in a Formula E car and gain those extra tenths and I’m looking forward to the season ahead. Some of history’s most iconic cars have been developed by Jaguar, and I’m thrilled to be part of Jaguar’s electric future and our return to motorsport.’

Geef een antwoord