Audi

International Engine of the Year: Audi 2.5 TFSI de beste in zijn klasse

De Audi 2.5 TFSI-motor heeft de ‘International Engine of the Year’ award gewonnen. Daarmee is dit het zevende achtereenvolgende jaar dat Audi de felbegeerde onderscheiding in de 2-liter tot 2,5-liter categorie op zijn conto mag bijschrijven.

“De vijfcilindermotor is één van de langste tradities binnen onze onderneming en we blijven de krachtbron continu doorontwikkelen,” verklaart Dr. Stefan Knirsch, lid van de Raad van Bestuur voor Technische Ontwikkeling van Audi AG. “In de Audi RS Q3 performance laat de 2.5 TFSI zich nadrukkelijk gelden dankzij zijn onuitputtelijke trekkracht, verbeterde hoogtoerige karakter en kenmerkende sound. Met het oog op de toekomst gaan we ook de nieuwe Audi TT RS met een nieuw ontwikkelde, uit aluminium opgetrokken vijfcilindermotor leveren.”

500_2.5tfsiDroom
De juryleden die zich voor de Audi-motor uitspraken, waren het met elkaar eens: “Er zijn slechts enkele motoren op de markt met zo’n sterk karakter, maar deze vijfcilinder brengt herinneringen terug aan de unieke sound van de Groep B rallymotor uit de jaren ’80. De 2.5 TFSI van Audi is niet alleen qua topprestaties indrukwekkend, maar is ook nog eens heel herkenbaar. Dankzij deze vijfcilindermotor houdt Audi de droom van de jaren ’80 in stand.”

De 2.5 TFSI vormt het hart van de Audi RS Q3, de Audi RS Q3 performance en de Audi RS 3 Sportback. Voor de RS Q3 performance heeft Audi het vermogen van de 2.5 TFSI-motor nog verder opgeschroefd. Een verbeterde hoofdradiator en een geoptimaliseerde brandstofpomp genereren 20 kW/27 pk extra, waarmee het vermogen nu op 270 kW/367 pk komt, terwijl het maximumkoppel verder is toegenomen van 450 naar 465 Nm. Als gevolg daarvan sprint het topmodel in het segment van de compacte high-performance SUV’s in 4,4 seconden van 0 naar 100 km/u, 0,4 seconde sneller dan de RS Q3. Standaard loopt de topsnelheid op tot 270 km/u.

De ‘International Engine of the Year’ award wordt sinds 1999 jaarlijks uitgereikt. Een internationale jury van 65 autojournalisten kiest de beste motoren van het jaar in uiteenlopende categorieën. Dit jaar heeft Audi de wereldwijd vermaarde prijs voor de twaalfde maal gewonnen.

Geef een reactie