Volkswagen

Innovatieve app beschermt kinderen in het verkeer

Volkswagen is een strategische samenwerking aangegaan met Coodriver GmbH. De focus ligt bij dit partnership op de ‘Schutzranzen’ app* die automobilisten helpt om kinderen die plotseling de weg oplopen tijdig te zien, om zo gevaarlijke situaties te vermijden. De nieuwe toepassing zal in de toekomst worden geïntegreerd in het multimediasysteem van nieuwe Volkswagens.

Het is de nachtmerrie van iedere automobilist: een kind dat plotseling tussen twee geparkeerde auto’s door de weg oprent, recht voor een tegemoetkomende auto. Vooral jonge kinderen zijn zich veelal niet bewust van de gevaren in het verkeer en zijn daardoor vaak het slachtoffer van verkeersongevallen. De ‘Schutzranzen’ auto-app is bedoeld om dat soort ongevallen in de toekomst te voorkomen door bestuurders visueel en via geluidssignalen tijdig te waarschuwen voor potentieel gevaarlijke situaties. De twee partners in dit project, Volkswagen AG en Coodriver GmbH (een cloud-based serviceprovider voor apps die verkeersveiligheid bevorderen), hebben besloten dit gezamenlijke doel te bewerkstelligen.

Meest kwetsbare weggebruikers in beeld
Dr. Volkmar Tanneberger, Hoofd Elektrische en Elektronische Ontwikkeling van Volkswagen: “Interactie met de omgeving gaat in de toekomst de verkeersveiligheid van alle weggebruikers verbeteren. In dat licht is de ‘Schutzranzen’ app een nieuwe stap in de ontwikkeling van slimme technologieën om de directe omgeving van de auto in beeld te brengen. Bovendien is het thema ‘kinderen’ voor ons bijzonder belangrijk, omdat we met deze app de meest kwetsbare weggebruikers veel beter kunnen ‘zien’ en beschermen.” Op de middellange termijn gaan Volkswagen en Coodriver gezamenlijk een technologie ontwikkelen die ‘Schutzranzen’ in het scherm en de bedieningsstructuur van de auto kan verwerken.

Veilige afstand tussen auto en kind
Wanneer kinderen de app op hun eigen smartphone hebben gedownload, zendt die hun actuele positie door naar de Coodriver cloudomgeving. Kinderen die geen smartphone hebben, kunnen het signaal via een in hun schooltas geïntegreerde GPS-zender naar de auto’s in hun omgeving versturen. De locatie van het kind en de bestuurder wordt door het systeem vastgesteld en versleuteld naar de cloud gestuurd. De cloudserver berekent vervolgens de vereiste veilige afstand tussen kind en auto. Wanneer die onder een bepaalde limiet komt, waarschuwen een in de auto-app geïntegreerd visueel en geluidssignaal de bestuurder voor kinderen langs de weg, lang voordat hij of zij een kind zelf nog kan zien. Waarmee de bestuurder alert wordt en meer kans krijgt om op tijd te remmen.

*) Het woord Schutzranzen is een samentrekking van de Duitse woorden Schulranzen (schooltas) en Schutz (bescherming)

Geef een antwoord