Lexus

Lexus Design Award 2016: verpakking uit zee-algen

Een onderzoeksproject naar de bruikbaarheid van zee-algen als grondstof voor verpakkingsmateriaal is bekroond met de Lexus Design Award 2016. Het is een inzending van een Japanse groep designers onder de naam AMAM. Zij ontvingen de prijs aan de vooravond van de Milan Design Week (12-17 april) uit handen van Tokuo Fukuichi, President van Lexus. Dat gebeurde tijdens de officiële opening van de tentoonstelling ‘LEXUS – AN ENCOUNTER WITH ANTICIPATION’.

1.232 inzendingen
Het thema van de Lexus Design Award was ‘Anticipation’, oftewel verwachting. De jury, bestaande uit gerenommeerde designers en ontwerpers, koos eerst uit in totaal 1.232 inzendingen uit 73 landen wereldwijd twaalf finalisten. Die kregen de mogelijkheid om hun ontwerpen en ideeën onder leiding van ervaren mentors uit de designwereld uit te werken tot prototypes.

Oplossing voor vervuilingsprobleem
AGAR PLASTICITY van AMAM (Japan) overtuigde de jury het meest. Het is een project waarin wordt onderzocht of van zee-algen gemaakt gelatineachtig materiaal is te gebruiken als milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal. Dit zou een alternatief kunnen zijn voor plastic. Volgens de jury is het een ambitieus en kansrijk experiment. “Een mogelijke oplossing voor een van de grootste vervuilingsproblemen van deze tijd. De ontwerpers hebben in de ontwikkelingsfase laten zien dat het materiaal in de praktijk voor tal van toepassingen geschikt kan zijn. Wij hebben het volste vertrouwen dat ze de vele uitdagingen die ze nog te wachten staan, kunnen tackelen”, aldus Alice Rawsthorn, jurylid van de Lexus Design Award 2016.

AMAM is in 2015 opgericht door Kosuke Araki, Noriaki Maetani en Akira Muraoka. Alle drie zijn ze afgestudeerd in Product Design aan de kunstacademie van Tama, Japan. Hun creatie is tijdens de Milan Design Week te zien in de Spazio Lexus in Milaan, samen met de projecten van de andere elf finalisten.

Geef een reactie