Audi

Audi: Voorsprong door Techniek met semi-zelfrijdende auto’s in Nationale Platoon Test

Audi voegde vorige week tijdens de Nationale Platoon Test de daad bij het woord. Het automerk nam met diverse semi-zelfrijdende auto’s – die voor consumenten inmiddels te koop zijn – deel aan de demonstratie voor semi-autonome auto’s op de A2 tussen Amsterdam en Beesd. Daarmee gaf Audi niet alleen uiting aan de merkfilosofie ‘Voorsprong door Techniek’, maar onderstreept het merk zijn leidende rol in de ontwikkeling van de volledig autonoom rijdende auto.

500_audi-nationaleplatoontest15

Tijdens de Nationale Platoon Test – een initiatief van AON – reden vandaag onder meer twee semi-zelfrijdende modellen van Audi op basis van slimme technologieën en nagenoeg zonder tussenkomst van mensenhanden in ‘treintjes’ een parcours over de A2, tussen het normale verkeer. Audi zette voor dit doel onder andere een Audi A4 Avant en een Audi S6 Avant in, beide voorzien van tal van geavanceerde rijassistentiesystemen die semi-autonoom rijden voor consumenten nu al mogelijk maken.

500_audi-nationaleplatoontest11

“Door deel te nemen aan deze Nationale Platoon Test laten we zien dat de standaard rijassistentiesystemen zoals die bij Audi momenteel al leverbaar zijn, rijden met een hele hoge mate aan comfort, veiligheid en energie-efficiency mogelijk maken,” verklaart Raymond Gense, Director Future Technologies & Public Affairs van Pon’s Automobielhandel.

500_audi-nationaleplatoontest12

Audi pionier autonoom rijden
Met haar merkslogan ‘Voorsprong door Techniek’ als leidraad is Audi wereldwijd pionier op het gebied van Piloted Driving, ofwel de geheel autonoom rijdende auto. Met behulp van geavanceerde prototypen heeft Audi inmiddels bewezen hoe de mobiliteit van de toekomst er uit ziet. Niet alleen kunnen testvoertuigen op de openbare weg nu al grote afstanden geheel zelfstandig overbruggen. Ook binnen de veilige grenzen van het racecircuit hebben Audi’s autonoom rijdende prototypen de limiet reeds opgezocht, bij snelheden tot zelfs 240 km/u.

De toekomst nu al bij Audi
Autonoom rijden is geen toekomstmuziek. Nu al levert Audi in haar productieauto’s tal van rijassistentiesystemen die de bestuurder ondersteunen op het gebied van veiligheid, comfort en duurzaam rijden, en die diverse taken inmiddels van hem overnemen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • ACC adaptieve cruise control, die automatisch een veilige afstand ten opzichte van een voorligger aanhoudt
  • Audi Active Lane Assist: een rijbaanassistent die de auto binnen de wegmarkering houdt
  • De Audi fileassistent, die de auto tot snelheden van 60 km/u geheel zelfstandig door files en langzaam rijdend verkeer loodst, zonder tussenkomst van de bestuurder
  • Audi pre sense city, een automatisch noodstopsysteem dat automatisch een remingreep uitvoert in het geval van stilstaande voertuigen, objecten of mensen die zich in de baan van de auto bevinden
  • de Audi afbuigassistent die bij linksaf slaan automatisch tegemoetkomend verkeer ‘ziet’ en op basis daarvan de auto afremt

500_audi-nationaleplatoontest13

Deze systemen maken semi-autonoom rijden nu al mogelijk en zijn voor consumenten in een groot aantal Audi-modellen reeds leverbaar. In de nieuwe, recent geïntroduceerde Audi A4 is het samenspel tussen die technologieën verder geperfectioneerd, waarmee Audi laat zien klaar te zijn voor een toekomst met volledig zelfrijdende auto’s.

500_audi-nationaleplatoontest4

One thought on “Audi: Voorsprong door Techniek met semi-zelfrijdende auto’s in Nationale Platoon Test

Geef een antwoord