Toyota

Semi-zelfrijdende Toyota Prius in Nationale Platooningtest A2

Toyota heeft afgelopen week succesvol deelgenomen aan de Nationale Platooningtest met een rode, witte en blauwe Prius. Tijdens deze test reden circa vijftig auto’s van diverse merken in groepjes zelfstandig achter elkaar over de A2. Het was de eerste grote ontheffingsvrije test van semi-zelfrijdende auto’s op de openbare weg in Europa.

Voordelen platooning
Tijdens de test bepaalden de deelnemende auto’s met behulp van onder meer adaptieve cruise control zelfstandig hun snelheid en afstand tot hun voorligger. De voordelen van platooning zijn een nog lager brandstofverbruik, nog minder uitstoot, betere benutting van de beschikbare wegcapaciteit, veiliger verkeer en minder ongevallen.

Toyota Safety Sense standaard
De nieuwe hybride Toyota Prius is bij uitstek geschikt voor deze test, dankzij het standaard aanwezige Toyota Safety Sense (TSS) waardoor de Prius semi-autonoom kan rijden. TSS bestaat uit:

  1. Radar-gestuurde Adaptive Cruise Control (ACC) met Full Speed Range Following Function
  2. Pre-Collision Safety System (PCS) met voetgangersdetectie
  3. Lane Departure Alert (LDA) met automatische stuurcorrectie
  4. Automatic High Beam (AHB)
  5. Road Sign Assist (RSA)

Initiatief
De Nationale Platooningtest is een initiatief van verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon. Eind 2015 vond een succesvolle proef plaats met dertien auto’s op de RDW-testbaan in Lelystad. Groot verschil is dat auto’s nu voor het eerst keer in Nederland in de praktijk tussen het normale verkeer worden getest.

03-Toyota-Prius-Plantooning-16032016

One thought on “Semi-zelfrijdende Toyota Prius in Nationale Platooningtest A2

Geef een antwoord