Volkswagen

Volkswagen Golf GTI TCR: GTI voor het circuit

Met de Golf GTI TCR geeft Volkswagen dit jaar volmondig acte de présence op de internationale circuits. Het studiemodel dat Volkswagen Motorsport vorig jaar juli als voorbode op de Golf GTI TCR onthulde, is binnen de racewereld met gejuich ontvangen. Alle 20 voor het autosportseizoen 2016 beschikbare exemplaren waren daarom medio januari al uitverkocht.

De twintig Golfs GTI TCR komen dit jaar uit in zo’n 16 nationale en internationale TCR toerwagenkampioenschappen. De auto’s die in het internationale Touring Car Racing-kampioenschap in actie gaan komen, worden op 11 maart in Abrera/Barcelona aan de klantenteams overhandigd. Op 14 maart komen ze samen met de concurrenten in het kampioenschap voor het eerst in actie tijdens een testsessie op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia.

Sportief: Golf GTI TCR met race-genen
Al bij de eerste oogopslag laat de Golf GTI TCR geen twijfel bestaan over zijn autosportieve inborst en verwantschap met de productieversie van Golf GTI (de afkorting GTI staat voor Gran Turismo Injection) waarop hij is gebaseerd. 18 inch racevelgen, een chassis dat zo’n 40 centimeter breder is dan dat van de productie-Golf, een indrukwekkende koolstofvezel achtervleugel en een aerodynamische voorspoiler met splitter onderstrepen het potentieel van deze TCR-versie. Maximale veiligheid voor de coureur wordt op het circuit gewaarborgd door een racekuip met hoofdbeschermers, een rolkooi en een FIA-goedgekeurde veiligheids brandstoftank.

Kracht: turbomotor met directe inspuiting en 330 pk
De Golf GTI TCR treedt aan met een krachtige viercilindermotor, een sequentiële versnellingsbak met schakelpaddels achter het stuur en een consistent doorontwikkeld racechassis. Volkswagen Motorsport ontwikkelde de auto in samenwerking met de sportafdeling van SEAT, op basis van de ervaringen die zij eerder al met de SEAT Leon Cup Racer opdeden. De 2.0-liter turbomotor met directe brandstofinspuiting is dezelfde die in de Golf R – het topmodel in de Golf-serie – wordt gebruikt. De raceversie brengt het tot 243 kW/330 pk en 410 Newtonmeter aan trekkracht.

Succesvolle start: studiemodel bewijst potentieel in TCR-races
In aanloop naar het seizoen 2016 heeft de toerwagen van Volkswagen zich al bewezen. In 2015 runde samenwerkingspartner Liqui Moly Team Engstler al twee auto’s in de TCR International Series. Daar onderstreepte het studiemodel op basis van de productie-auto al zijn potentieel: tijdens het eerste raceweekend won de voorbode van de Golf GTI TCR prompt de tweede race van het weekend op de Red Bull Ring in Oostenrijk

One thought on “Volkswagen Golf GTI TCR: GTI voor het circuit

Geef een antwoord