Nissan

Sterke focus op autonoom rijden bij Nissan

Nissan gaf in Genève ruim baan aan de zelfrijdende auto en de daarvoor benodigde technologie. Een studie van een autonome auto, de IDS Concept, stond er als Europese primeur. Tevens geeft Nissan zijn visie op intelligente mobiliteit. Verder is er aandacht voor de rol die elektrische auto’s kunnen spelen binnen elektriciteitsnetten. En er stonden twee wereldprimeurs: de Premium Concept QASHQAI en de X-TRAIL.

Nissans Intelligent Mobility-visie op een veiligere en duurzamere toekomst

 • Bundeling van elektrisch rijden, voertuigintelligentie en infrastructuur
 • Visie als gids voor toekomstige producten en technologie
 • Met focus op rijervaringen van bestuurder en passagiers

IDS Concept beleeft Europees debuut

 • Nissans studiemodel voor een toekomstige elektrische en autonome auto
 • Hoe een complex systeem van sensoren en elektronische intelligentie kan bijdragen aan emissievrije mobiliteit zonder verkeersslachtoffers
 • Demoritten op de openbare weg met autonome technologie gepland in 2016

Piloted Drive QASHQAI in 2017 in productie

 • Eerste Nissan met ‘single-lane control’-technologie komt volgend jaar
 • Nieuwe technologie voor zelfstandig rijden op de snelweg bij gelimiteerde snelheid
 • Stap op weg naar een reeks modellen met autonome technologie in 2020
 • Boost voor de productie van de QASHQAI in Sunderland

Wereldpremière ‘Premium Concept’ QASHQAI en X-TRAIL Crossovers

 • Fraai design voor een frisse noot in het Crossover-segment
 • Krachtige looks met koolstofvezel, 20-inchwielen en geaccentueerde ‘V-motion’-grilles
 • Concepten ter inspiratie van verdere personalisatie
 • Ontworpen voor de ‘Premium Urbanite’ en ‘Premium Adventurist’

Verkenningstocht voor nieuwe rol van technologie elektrische voertuigen

 • Europese Nissan-hub wordt ’s werelds grootste energiemanagementsysteem
 • 64 Nissans LEAF als stationaire opslagunit voor elektriciteit
 • Honderd ‘Vehicle-to-Grid’-laders als grootste grid-integrated EV-systeem ooit
 • Toont hoe EV’s in de toekomst een rol kunnen spelen in de energievoorziening

De Nissan-stand in Genève staat voor een belangrijk deel in het teken van toekomstige mobiliteit en technologie. Meteen is duidelijk dat het op dit vlak een van de meest vooruitstrevende merken is. Technologie van zelfstandig rijdende auto’s past binnen het streven naar het tot nul reduceren van het aantal verkeersslachtoffers.

Nissan Intelligent Mobility is gebaseerd op drie innovatieve pijlers:

 • Nissan Intelligent Driving – vertegenwoordigd door Piloted Drive (PD)
 • Nissan Intelligent Power – vertegenwoordigd door elektrische voertuigen (EV)
 • Nissan Intelligent Integration – vertegenwoordigd door Vehicle-to-Grid-technologie (V2G)

De visie Intelligent Mobility wordt tastbaar met de Nissan IDS Concept, die in Genève zijn Europese première beleeft. Het is een zelfstandig rijdend studiemodel met een verder doorontwikkelde elektrische aandrijving, geavanceerde aerodynamica, indrukwekkende acceleratie en slimme elektronica.

Nissan zet op relatief korte termijn al de eerste stap op weg naar autonoom rijden door in 2017 de QASHQAI met Piloted Drive-technologie in productie te nemen in de fabriek in Sunderland. Die is voorzien van “single-lane control”, een voorziening waarmee de QASHQAI op gelimiteerde snelheid in druk verkeer zelfstandig kan rijden op de snelweg.

Van de QASHQAI en de X-TRAIL staan ook twee ‘Premium Concept’-studies op de stand. Aan de hand van talrijke fraaie nieuwe designelementen en kwalitatief hoogwaardige materialen laat Nissan zien hoe de designtaal van deze Crossovers een dynamischer en aantrekkelijker uitstraling kan krijgen.

Nissan heeft daarbij in Genève alle reden voor een positieve stemming. Al zes jaar op rij stijgen de verkopen, met een nieuw Europees verkooprecord van 715.623 voertuigen in 2015. Daarmee is een marktaandeel van 4 procent bereikt. Dit jaar staat een aantal mijlpalen op de agenda, zoals het dertigjarige bestaan van de fabriek in Sunderland en het tienjarige bestaan van de fabriek in St. Petersburg. Het bewijst dat productie dichtbij de markt lonend is.

One thought on “Sterke focus op autonoom rijden bij Nissan

Geef een antwoord