Kia Niro Hybrid Utility Vehicle
Kia

Wereldprimeur Kia Niro Hybrid Utility Vehicle op Chicago Auto Show

Kia heeft op de Chicago Auto Show een nieuwe wereldprimeur onthuld, de Kia Niro Hybrid Utility Vehicle (HUV). De Kia Niro combineert rijplezier met een opvallend design, zuinigheid en ruimte. Met zijn hybride-aandrijving neemt de Niro een unieke positie in binnen de klassen voor hybride-elektrische auto’s en compacte crossover.

Een ‘on-hybride’ design
Het design van de Niro is afwijkend van dat van huidige hybridemodellen op de markt en oogt stoer en krachtig. Brede en lage afmetingen kenmerken de Niro, net als de lange daklijn en korte overhangen. Vóór onderscheidt de Niro zich door de bekende ‘tiger nose’ grille, geflankeerd door agressieve koplampunits. Forse wielkasten en dorpels, dakrails en bodemplaatbescherming aan de achterzijde benadrukken de sportieve looks. Desondanks noteert de Kia Niro een relatief gunstige luchtweerstandswaarde van 0,29.

Het interieur van de Niro is ruim, uitnodigend en modern. De enorme hoeveelheid ruimte is te danken aan de lange wielbasis van 2,7 meter en de hoogte en breedte van het koetswerk, met volop been-, schouder- en hoofdruimte als gevolg. Dankzij zijn crossover proporties biedt de Niro een verhoogde zitpositie, vergelijkbaar met die van de Kia Soul, die een optimaal (over)zicht garandeert en het in- en uitstappen vereenvoudigt. De slimme plaatsing van het batterijpakket onder de achterstoelen biedt extra ruimte in het interieur en in de bagageruimte en zorgt achterin voor een vlakke laadvloer.

Hybride aandrijflijn
De benzine-elektrische hybride aandrijflijn is speciaal voor de Niro ontwikkeld. De benzinemotor binnen die unit is een nieuwe versie van de 1.6-liter GDI viercilinder met 103 pk, die specifiek voor hybridetoepassingen is ontworpen. Hij is gekoppeld aan een 43 pk sterke elektromotor die binnenin het transmissiehuis is gemonteerd (type TMED). De gezamenlijke aandrijflijn is goed voor een vermogen van 146 pk en een koppel van 264 Nm. Die krachten worden via een nieuw ontwikkelde, tweede-generatie 6-traps DCT-transmissie met dubbele koppeling op de voorwielen overgebracht. Onder de achterbank bevindt zich tot slot een compact en lichtgewicht 1,56 kWh lithiumpolymeer batterijpakket.

Dankzij de combinatie van bewezen GDI-technologie, de lichtgewicht TMED elektromotor en de DCT-transmissie onderscheidt de Niro zich door sportieve rijprestaties en een verwacht gecombineerd brandstofverbruik van 1 op 18.

Dynamisch rijgedrag
Het hybridesysteem van de Kia Niro schakelt naadloos in de vermogensoverdracht naar de voorwielen, wat leidt tot een erg on-hybride-achtige rijervaring. Het hybridesysteem dringt zichzelf nimmer op de voorgrond. Speciale aandacht ging bij de ontwikkeling uit naar het remgevoel. Op basis van opgedane ervaring met twee generaties Optima Hybrid en de volledig elektrische Soul EV gaat het regeneratieve remsysteem van de Niro naadloos samen met het conventionele hydraulische systeem. Daardoor remt de Niro vergeleken met andere hybride-auto’s constanter en meer lineair af.

Assistentiesystemen
Net als de overige Kia-modellen wordt de Niro leverbaar met uitgebreide rijassistentiesystemen en comforttechnologieën. Bekende opties worden bijvoorbeeld dodehoekassistentie met kruisend verkeersdetectie achter, actieve rijbaanassistentie, adaptieve cruise control en intelligente remassistentie.

De Kia Niro is het eerste model waarin Kia het nieuwe Eco-DAS (Driver Assistance System) toepast, die zuinig rijden verder bevordert. Dit systeem beschikt onder andere over een Coasting Guide en Predictive Energy Control. De eerste adviseert de bestuurder wanneer hij het gas moet loslaten en moet afremmen voor een zo zuinig mogelijk verbruik. Predictive Energy Control maakt gebruik van het navigatiesysteem en de cruise control, om actief het energieverbruik te beïnvloeden op basis van topografische veranderingen op de route vóór de auto. Zo bepaalt het systeem wanneer de batterij op het beste moment bijgeladen kan worden en op welk moment de opgeslagen energie het meest efficiënt benut kan worden. Uniek aan het systeem is dat het ook rekening houdt met hoogteverschillen. Andere opvallende technologieën zijn de Smart Air Intake, dat de luchtweerstand beperkt door de toevoer van buitenlucht voor het HVAC-systeem zorgvuldig te reguleren, en het Auto ontwasemingssysteem dat condensvorming op de ramen voorkomt.

Eco-car platform
De markt voor compacte crossovers blijft wereldwijd één van de snelst groeiende segmenten en in die klasse wordt de Kia Niro een aantrekkelijk en tegelijkertijd praktisch aanbod voor consumenten. De Niro is de eerste Kia die gebruikmaakt van een compleet nieuw, speciaal eco-car platform en vormt een belangrijke stap voorwaarts op weg richting bijna een verdrievoudiging van het wereldwijde aanbod aan ‘groene’ auto’s van Kia.

Geef een antwoord