Kia Optima Plug-in Hybrid
Kia

Nieuwe Kia Optima Plug-in Hybrid debuteert tijdens Chicago Auto Show

Kia heeft de nieuwe Optima Plug-in Hybrid (PHEV) onthuld tijdens de Chicago Auto Show. De eerste plug-in hybride van Kia gaat deel uitmaken van de groeiende reeks milieuvriendelijke modellen van het merk, waar ook de reeds bekende Kia Soul EV en de nieuwe Niro Hybrid Utility Vehicle (HUV) deel van uitmaken. De Kia Optima PHEV beschikt over tal van nieuwe technologieën en features, waaronder een 42 procent sterkere elektromotor.

De nieuwe Optima Plug-in Hybrid onderscheidt zich van de overige Optima-uitvoeringen door een specifiek instrumentarium en opvallende designelementen, waaronder speciaal voor dit model ontworpen lichtmetalen velgen. De Optima Plug-in Hybrid komt vooralsnog beschikbaar in één uitvoering en de verkoop start naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar. Prijzen worden later dit jaar bekendgemaakt.

Efficiënte hybridetechnologie
Bij de ontwikkeling van de Optima PHEV lag de focus zowel op efficiency als op rijplezier. Deze uitvoering beschikt over een 2.0-liter viercilinder GDI-motor met directe benzine-inspuiting, die is gekoppeld aan een zestraps automaat. Het maximumvermogen van de 2.0 GDI-motor bedraagt 113 kW/154 pk bij 6.000 tpm. Daarnaast is deze krachtbron gekoppeld aan een 50 kW/68 pk sterke elektromotor die 42 procent meer vermogen levert dan de versie in de vorige Optima Hybrid. Dit hybridesysteem zorgt voor een snelle en naadloze overstap van EV- naar benzine- en hybridemodus evenals een verbeterde schakelkwaliteit. De efficiency wordt eveneens verbeterd door een krachtige hoog-voltage elektrische oliepomp, die de mechanische pomp en de elektrische pomp met laag voltage van de vorige Optima Hybrid vervangt. Het zijn deze verbeteringen die de efficiency van de motor met maar liefst meer dan 20 procent doet verbeteren.

Het nieuwe 8,8 kWh lithium-ion polymeer batterijpakket – dat ongeveer 60 procent meer energie bevat dan de batterij-unit van de vorige Optima Hybrid – zorgt ervoor dat de Optima PHEV in de full EV-modus naar verwachting tot 43 kilometer af kan leggen, waarmee dit model tot de top in zijn segment behoort. De totale actieradius bedraagt circa 965 kilometer.

Voor een maximale bagageruimte is het nieuwe batterijpakket onder de achterbank geplaatst. Het pakket wordt tevens gevoed door het verbeterde regeneratieve remsysteem, dat 10 procent meer regeneratieve energie oplevert dan voorheen. Volledig opladen duurt minder dan drie uur met een 240V-oplader (Level 2) en minder dan negen uur met een 120V-oplader (Level 1).

Aerodynamische vorm en functie
De nieuwe PHEV beschikt niet alleen over stylingkenmerken die hem onderscheiden van de overige Optima-uitvoeringen, maar hij heeft ook de laagste cW-waarde in het segment: 0,24. Een actieve grille die al naar gelang de koelingsbehoefte opent en sluit, zorgt voor een optimale aerodynamica. Daarnaast is dit model onder meer voorzien van een achterbumper met diffuser voor een optimale luchtgeleiding en aerodynamisch gevormde lichtmetalen velgen. Moderne LED-verlichting, chromen sierstrips op de side skirts en ‘Eco Plug-In’ emblemen vormen ook herkenningspunten.

Intelligente technologie
De nieuwe Optima Plug-In Hybrid beschikt over tal van features die voor meer veiligheid en comfort zorgen. Zo kan de intelligente remassistentie onder bepaalde omstandigheden aanrijdingen voorkomen of de gevolgen ervan beperken. Eveneens aan boord zijn rijassistentiesystemen zoals dodehoekassistentie, adaptieve cruise control en rijbaanassistentie.

One thought on “Nieuwe Kia Optima Plug-in Hybrid debuteert tijdens Chicago Auto Show

Geef een antwoord