Opel

Opel Astra Sports Tourer getest onder extreme temperaturen

“In de gloeiende hitte van de woestijn…” – Opels International Technical Development Center (ITDC) beschikt over een ruimte van zestig vierkante meter waar extreme klimatologische omstandigheden zijn na te bootsen. Zoals de zinderende hitte van de Sahara, met temperaturen tot 60 graden Celsius, maar ook extreme winterse omstandigheden, om bijvoorbeeld de nieuwe Opel Astra Sports Tourer te beproeven en te wapenen tegen extreme hitte en kou.

In de geavanceerde klimaatkamer kunnen de weersomstandigheden in een dag compleet omslaan. Daags na de hitte is de beproefde Astra Sports Tourer volledig wit bevroren. De thermometer staat op min 40 graden Celsius. “Met deze tests checken we hoe materialen in het interieur reageren op extreme condities. Of de enorme hitte of kou bijvoorbeeld effect heeft op de grootte van de naden tussen de gebruikte materialen”, aldus Otto Hemmelmann, Lead Engineer Test Methods van Opel.

Focus op maximale klanttevredenheid
Het in korte tijd blootstellen aan zowel extreme hitte als extreme kou – ook wel de thermische cyclustest genoemd – is een vast onderdeel van het ontwikkelingsprogramma bij Opel. Net als de akoestische en elektronische tests. “Per slot van rekening rijden onze klanten de Astra in de meest uiteenlopende klimaatzones”, zegt Hemmelmann. Daarom test Opel ook de uiteindelijk productieversie van de Astra Sports Tourer. Twee weken lang ondergaat het proefexemplaar extreme temperatuurschommelingen. “Om er zeker van te zijn dat afdichtingen, verbindingen, rubber, kunststof delen en materialen geen sporen van slijtage vertonen als gevolg van uitzetten en krimpen.”

Zelfs zonlicht is te reproduceren in de klimaatkamer. Hemmelmann: “Want als de Sports Tourer in de zomer buiten staat geparkeerd, kunnen in het interieur temperaturen tot wel 90 graden Celsius worden bereikt. We testen echter ook hoeveel tijd de airconditioning nodig heeft om de temperatuur naar een draaglijk niveau te verlagen.”

Hinderlijke geluiden mogen evenmin optreden. Het comfort moet optimaal zijn onder alle klimatologische omstandigheden. Daarom worden de wielen van de Sports Tourer op beweegbare plateaus vastgesnoerd om de bewegingen tijdens het rijden te simuleren en ervoor te zorgen dat ook dan bij wisselende temperaturen geen rammeltjes optreden. Het testteam let ook speciaal op de kunststof delen aan de buitenzijde, zoals de bumpers en de dorpelverbreders. “De breedte van de naden luistert hier heel nauw, want deze delen mogen natuurlijk niet van elkaar gaan wijken.” De testers voeren ook dynamische controles uit. Of de klep van het dashboardkastje soepel opent en sluit en de FlexFold – in delen (40-20-40) neerklapbare – achterbank onder alle omstandigheden vlekkeloos blijft functioneren. En of de automatisch, met een voetbeweging te openen, achterklep ook bij min 40 graden werkt. Want weer of geen weer, de Astra Sports Tourer moet elke dag onberispelijk functioneren.

One thought on “Opel Astra Sports Tourer getest onder extreme temperaturen

Geef een reactie