Bugatti

Nieuwe Bugatti heet Chiron

De nieuwe Bugatti heet Chiron. Hij wordt in maart 2016 onthuld op de internationale autotentoonstelling van Genève. Bugatti heeft voor de naam Chiron gekozen omdat Louis Chiron in de jaren 1920-1930 nagenoeg alle belangrijke Grand Prix’ met een Bugatti wist te winnen. Zijn naam leeft nu voort in ’s werelds krachtigste, snelste, meest luxueuze en meest exclusieve supercar. Zorgvuldig geselecteerde klanten hebben de Chiron al kunnen zien en er zijn inmiddels al meer dan 100 orders geplaatst.

De ontwikkelingsopdracht voor de Chiron bestond uit één zin: ‘Het beste nog beter maken’. Die missie is geslaagd: de nieuwe Chiron zet op alle fronten nieuwe maatstaven. Op dit moment ondergaat de Chiron de laatste praktijktests onder uiteenlopende klimatologische omstandigheden en op diverse soorten wegdek.

100 orders
Het uiterlijk van de Chiron is typisch Bugatti. Alleen al het design laat zien dat de auto buitengewoon krachtig en snel is. Bugatti heeft de Chiron al aan een selecte groep klanten getoond. Deze private previews hebben zeer positieve feedback opgeleverd. Ondanks het feit dat klanten nog niet met de Chiron hebben kunnen rijden, zijn er al meer dan 100 orders voor de supersportwagen geplaatst.

Een fameuze naam
Louis Chiron werd op 3 augustus 1899 geboren in Monte Carlo. Al op 15-jarige leeftijd leerde hij autorijden. Die vaardigheid zette hij in de Eerste Wereldoorlog in als chauffeur van Franse generaals als Pétain en Foch. Na de oorlog werd Chiron autodealer. In die hoedanigheid reed hij ondermeer Bugatti’s van de fabriek in Molsheim naar de Côte d’Azur. Zijn eerste autosportsuccessen vierde hij bij heuvelklims met een Bugatti Brescia en in 1925 won hij diverse races als ‘privateer’ met een Bugatti Type 30. In 1926 stapt Chiron over op één van de meest succesvolle raceauto’s ooit: de Bugatti Type 35. Met deze auto behaalde hij bij de Comminges Grand Prix zijn eerst grote overwinning.

In 1928 werd Chiron Bugatti-fabrieksrijder en won met een 35C vele Grand Prix’. Een absoluut hoogtepunt is zijn eerste plaats bij de Grand Prix van Monaco in 1931. Tot nu toe is Chiron de enige Monegask die zijn thuis-Grand Prix wist te winnen. Chiron sloot zijn carrière in 1955 af op zijn thuiscircuit, hij was toen 56. Daarmee is hij de oudste rijder die ooit deelnam aan een Grand Prix.

Na zijn race-carrière werd Chiron racedirecteur van de Monte Carlo Rally en van de GP van Monaco. Die rol vervulde hij tot aan zijn dood in 1979.

One thought on “Nieuwe Bugatti heet Chiron

Geef een antwoord