Abarth

Gelimiteerd eerbetoon: Abarth 695 Biposto Record

De Abarth 695 Biposto Record is een eerbetoon aan een opzienbarend record dat oprichter Carlo Abarth 50 jaar geleden vestigde. In tegenstelling tot de ‘normale’ 695 Biposto is de Biposto Record gelimiteerd leverbaar en alleen in het gele Giallo Modena te bestellen.

unnamed (4)

 

Op 57-jarige leeftijd besloot Carlo Abarth een nieuw record te vestigen. Hij ging voor de snelste sprinttijd in een G-klasse racer op het circuit van Monza. Omdat hij al enige tijd niet meer had geracet en geen geschikte kandidaat kon vinden voor de recordpoging, besloot hij 30 kilo af te vallen om uiteindelijk zelf in de krappe cockpit te kunnen plaatsnemen. In oktober 1965 werden zijn inspanningen beloond: de Fiat Abarth 1000 Monoposto Record Class G met 105 pk vestigde een nieuw sprintrecord op de kwart mijl en 500 meter. De slogan van Abarth ‘performance is a state of mind’ is dan ook niet uit de lucht gegrepen.

Abarth_695_Biposto_12_.jpg

De Abarth 695 Biposto Record is een ode aan het record dat 50 jaar geleden werd gevestigd. De Biposto Record wordt altijd voorzien van het gele Giallo Modena, terwijl de ‘snorharen’ aan de voorzijde, de hendels van de portieren en de achterklep zijn afgewerkt inTar Cold Grey titanium. Op de flanken prijken trots de 695 Record badges. Het interieur is verfraaid met een speciaal instrumentarium, sportstoelen met carbon shell en typeplaatje met uniek productienummer.

Abarth_695_Biposto_14_.jpg

Maximale benutting van het prestatiepotentieel van de 190 sterke 1.4 T-Jet turbobenzinemotor is mogelijk dankzij een mechanisch sperdifferentieel dat voor het eerst is gekoppeld aan een handbediende versnellingsbak (in plaats van de versnellingsbak met ‘dog ringen’). De oversized Brembo-remmen, 18-inch wielen, aluminium motorkap en Akrapovic-uitlaatsysteem maken het begeerlijke plaatje compleet.

Er worden slechts 133 exemplaren gebouwd, net zoveel als het aantal records dat Abarth op zijn naam heeft staan.

Abarth_695_Biposto_3_.jpg

One thought on “Gelimiteerd eerbetoon: Abarth 695 Biposto Record

Geef een reactie