Kia

Zware tests voor Kia Sportage in Death Valley

Kia heeft de geheel nieuwe Sportage aan intensievere tests en extremere hitte onderworpen dan ooit tevoren. De Sportage maakte onlangs zijn werelddebuut op de IAA in Frankfurt en komt in het eerste kwartaal van 2016 naar Nederland.

De vierde generatie van de compacte SUV van Kia doorloopt de laatste fasen van zijn ontwikkeling. Kia testte de nieuwe Sportage in Death Valley – een van de heetste gebieden op aarde, met temperaturen tot wel 56 oC. Deze tests bewijzen dat Kia auto’s maakt die ook onder de zwaarste omstandigheden functioneren. Bij de hittetests van de Sportage ligt de nadruk op de ontwikkeling van de beste verwarmings-, ventilatie- en aircosystemen, kortweg HVAC.

Kia stookt het vuur op voor de beste airco in zijn klasse
Kia voert drie specifieke hittetests uit, die een zwaar beroep doen op de HVAC en de koeling van de motor en de transmissie. De eerste test is een 27 kilometer lange klim met een Sportage die al een uur in de volle zon heeft gestaan. Daardoor bedraagt de interieurtemperatuur meer dan 50 oC. De rit voert met een gemiddelde snelheid van 100 km/uur vanaf zeeniveau naar ongeveer 1.500 meter hoogte. Deze test heeft uitgewezen dat de Sportage, ondanks de extra belasting van de motor, zichzelf en het interieur voldoende koelt.

04-Kia-Sportage-Death-Valley

De tweede test – de stop-startrit – simuleert de omstandigheden in drukke stadscentra. De testingenieurs rijden de Sportage gedurende twee minuten met een snelheid van 40 km/uur in de hitte van Death Valley. Vervolgens wordt de auto stopgezet en twee minuten lang stationair gedraaid. Deze cyclus wordt een aantal keren herhaald en is bedoeld om de motor, de transmissie en de HVAC extra zwaar te belasten en mogelijke tekortkomingen te herkennen en te verbeteren.

De derde test is een langzame rit in Badwater Basin – met 86 meter onder zeeniveau het laagste punt van Noord-Amerika. Nadat hij opnieuw een uur in de volle zon heeft gestaan, wordt de Sportage telkens een halfuur lang bereden op een snelheid van 40 km/uur. Daarmee testen de ingenieurs van Kia de capaciteit van de HVAC bij grote hitte, terwijl nauwelijks koellucht de condensator van de airco bereikt.

02-Kia-Sportage-Death-Valley

Mojavewoestijn: Kia testterrein in Californië
Als aanvulling op de extreme tests in Death Valley voert Kia ook hittetests uit in zijn eigen testfaciliteit in de Californische Mojavewoestijn. Dit testcentrum bevestigt de continue verbeteringsdrang van Kia om kwaliteit en duurzaamheid te kunnen waarborgen. Het testcentrum ligt 177 kilometer ten noorden van Los Angeles en heeft een oppervlakte van bijna 17,5 km2. Hier worden de auto’s op uiteenlopende wegdekken en in het terrein getest, bij extreme warmte en droogte. De ingenieurs kunnen hier materialen en componenten ontwikkelen die bestand zijn tegen deze extreme omstandigheden. Ook zijn er allerlei faciliteiten en testbanen om prototypes en productieauto’s te testen op het gebied van rijcomfort, wegligging, remkracht en resonantie.

03-Kia-Sportage-Death-Valley

Zwaarste testprogramma tot op heden
De ontwikkeling van de nieuwe Kia Sportage is vrijwel voltooid. Een grote vloot testauto’s heeft talloze duurzaam- en betrouwbaarheidstests ondergaan en hebben gezamenlijk circa 5,5 miljoen kilometer gereden. Dat is aanzienlijk meer dan de gemiddelde bestuurder in een heel leven aflegt. De Sportage moet voldoen aan de verwachtingen van klanten in alle werelddelen. Daarom is het model blootgesteld aan grote hoogten, zandstormen, moessonregens, drukke stadscentra, bergpassen en extreme temperaturen van -35 tot 110 oC.

Alle modellen van Kia ondergaan verschillende testprogramma’s, maar die van die nieuwe Sportage is het zwaarste testprogramma tot op heden. Het resultaat is een nieuwe generatie Sportage, die net als zijn voorganger van hoge kwaliteit is, maar aanvullend verder verbeterd en nog extremer getest is.

One thought on “Zware tests voor Kia Sportage in Death Valley

Geef een reactie