Opel

Wereldpremière nieuwe Opel Astra Sports Tourer op IAA

Behalve de Astra vijfdeurs presenteert Opel op de IAA in Frankfurt (17 tot en met 27 september) ook de nieuwe generatie Astra Sports Tourer als wereldprimeur. De stationwagonvariant biedt toonaangevende veiligheids- en connectiviteitstechnologie, zoals Opel OnStar en de nieuwste generatie IntelliLink-infotainment. Dankzij de volledig nieuwe, lichtgewicht bouwwijze is de Astra Sports Tourer tot 200 kilogram lichter dan het vorige model. Nieuwe motoren zorgen niet alleen voor een temperamentvoller en fijner rijgedrag, maar ook voor aanzienlijk lagere CO2-emissies. De Opel Astra Sports Tourer is dan ook zeer interessant voor zakelijk gebruik.

De nieuwe Opel Astra Sports Tourer is een echte blikvanger met zijn elegante, gestroomlijnde en atletische vormgeving. Het interieur weerspiegelt perfect hoe slim het model is ontworpen. De nieuwe generatie is exact even groot als zijn voorganger, maar heeft een merkbaar ruimer interieur en bagageruimte.

“De nieuwe Astra Sports Tourer en Astra vijfdeurs zijn gebaseerd op hetzelfde platform. Ze vertegenwoordigen een grote stap voorwaarts voor Opel in het C-segment. De stationwagen biedt niet alleen ultramoderne connectiviteit en een aantrekkelijk design, maar focust zelfs nog meer op efficiency”, zegt dr. Karl-Thomas Neumann, CEO van Opel Group. “Onze Astra Sports Tourer biedt de perfecte mix van praktische en dynamische eigenschappen. Hij biedt meer ruimte, minder gewicht en slimme voorzieningen, zoals de elektrische achterklep die automatisch opent of sluit wanneer je met je voet de onderkant van de achterbumper aantikt. Zo zouden alle stationwagens vandaag de dag moeten zijn.”
15-Opel-Astra-Sports-Tourer-premiere
Atletisch en ruim
De nieuwe Opel Astra Sports Tourer maakt indruk met zijn atletische verschijning. Net als de vijfdeurs is hij ontworpen volgens Opels nieuwe designfilosofie. De nieuwe grille met het grote Opel-logo vormt een vloeiend geheel met de scherpe koplampen. Dankzij de licht gebogen, aflopende daklijn oogt de Sports Tourer langgerekt – een effect dat versterkt wordt door de ‘doorbroken’ C-stijl waardoor het dak lijkt te zweven. De sportief, krachtig en elegant ontworpen achterzijde verklapt ook het functionele karakter.

De nieuwe generatie van de Astra Sports Tourer heeft dezelfde afmetingen als zijn voorganger. Hij is 4.702 millimeter lang, 1.871 millimeter breed (met ingeklapte buitenspiegels) en 1.499 millimeter hoog. Toch biedt hij veel meer ruimte voor passagiers en bagage. De bestuurder heeft 26 millimeter meer hoofdruimte, terwijl de beenruimte achterin met 28 millimeter is toegenomen. Verder kan de nieuwe Astra Sports Tourer nu maximaal 1.630 liter bagage herbergen, ofwel 80 liter meer dan het huidige model.
14-Opel-Astra-Sports-Tourer-premiere
Goed bruikbare laadruimte
Opel heeft veel aandacht gegeven aan gebruiksgemak en dat blijkt al uit de optioneel automatisch te openen en sluiten achterklep. Met de afstandsbediening op zak volstaat een lichte tik onderaan de achterbumper om de klep te openen. Bij een tweede tik gaat de klep weer dicht. Het intelligente systeem detecteert obstakels en stopt het mechanisme indien nodig. Verder kan de achterklep nog steeds geopend worden met een knop aan de bestuurderskant of met de afstandsbediening van de sleutel.

Om de laadruimte te vergroten en flexibeler in te richten, kan de Astra Sports Tourer optioneel worden voorzien van een in delen (40/20/40) neerklapbare achterbank. Via het FlexOrganizer-gamma zijn opties leverbaar, zoals bagagenetten en verschillende bevestigingsopties om alle ladingen veilig en netjes te vervoeren.
12-Opel-Astra-Sports-Tourer-premiere
Meer rijplezier, minder verbruik
Ook efficiency vormde de leidraad bij de ontwikkeling van de nieuwe Opel Astra Sports Tourer. Dat is niet alleen te merken aan de efficiënte indeling van de beschikbare ruimte, maar vooral aan het gewicht. De stationwagen is tot 200 kilogram lichter dan zijn voorganger dankzij het gebruik van ultrasterk staal, wijzigingen aan de wielophanging en nieuwe productieprocessen. De instapversie van de Astra Sports Tourer weegt slechts 1.263 kilogram (inclusief bestuurder) en is dus 130 kilogram lichter dan de vergelijkbare uitvoering van zijn voorganger. Een lager gewicht heeft uiteraard een positief effect op de wendbaarheid, het rijcomfort, het verbruik en de kosten.

De nieuwe motoren met een cilinderinhoud van 1,0 tot 1,6 liter en vermogens van 77 kW/105 pk tot en met 147 kW/200 pk dragen eveneens bij aan het lagere brandstofverbruik. De nieuwe 1.6 Turbo, die in première gaat op het IAA, is de krachtigste motor die beschikbaar is voor de Astra Sports Tourer. De verbrandingsruimte van deze direct ingespoten turbomotor met 147 kW/200 pk is bestand tegen drukpieken van 130 bar en levert een indrukwekkend koppel van 300 Nm (met overboost). Deze krachtpatser biedt ook een uitstekende souplesse over het hele toerentalbereik dankzij geoptimaliseerde in- en uitlaatsystemen. Dankzij deze ‘geluidsengineering’ geniet de berijder van een aangename geluidskwaliteit, ook op hoge snelheid met hoge toerentallen en een zware belading.
11-Opel-Astra-Sports-Tourer-premiere
Ongeëvenaarde veiligheid, comfort en connectiviteit
De Opel Astra Sports Tourer is toonaangevend op het gebied van veiligheid, infotainment en comfort. De intelligente IntelliLux LED Matrix-verlichting is uniek in het C-segment en maakt het mogelijk om buiten de stad altijd met groot licht te rijden. De lichtbundel van de koplampen kan zeer nauwkeurig worden aangepast aan de verkeerssituatie door een of meerdere LED-units uit te schakelen. Andere weggebruikers worden uit het groot licht gehouden, terwijl de rest van de weg helder verlicht blijft. Dit baanbrekende systeem verhoogt de actieve veiligheid van alle weggebruikers en bezorgt de bestuurders van de Astra Sports Tourer meer comfort bij het rijden in het donker. Andere innovatieve rijhulpsystemen die gebruikmaken van de laatste generatie van de Opel Eye-frontcamera zijn onder meer het Traffic Sign Detection en Lane Departure Warning dat nu is verrijkt met Lane Keep Assist, Forward Collision Alert en Collision Imminent Braking voor extra remkracht of een automatische remingreep bij een dreigende kop-staartbotsing (tot 40 km/u).

De Sports Tourer biedt net als de vijfdeurs Astra de persoonlijke connectiviteits- en servicedienst Opel OnStar. Tevens worden er twee nieuwe IntelliLink-systemen geïntroduceerd. De laatste generatie van dit infotainmentsysteem is compatibel met Apple CarPlay en Android Auto. Verder zorgen de nieuwe ergonomische stoelen met AGR-certificaat (Aktion Gesunder Rücken e.V.) voor extra comfort. Ze hebben verstelbare zijsteunen en optioneel zelfs massage- en geheugenfuncties en stoelventilatie. Voor de achterbank is verwarming mogelijk voor de buitenste zitplaatsen.
05-Opel-Astra-Sports-Tourer-premiere
De Sports Tourer was in Nederland altijd goed voor ruim 50% procent van de totale Astra-verkopen. Deze uitvoering is favoriet bij zakelijk rijders en gezinnen die praktische laadoplossingen willen combineren met reiscomfort. De nieuwe Opel Astra Sports Tourer is te bestellen vanaf december 2015.

One thought on “Wereldpremière nieuwe Opel Astra Sports Tourer op IAA

Geef een reactie