Audi

Sportieve wereldprimeurs van Audi op de IAA: S4 en S4 Avant

De autotentoonstelling van Frankfurt is het decor voor de wereldpremière van de Audi S4 en S4 Avant. De twee sportieve modellen beschikken over een nieuwe 3.0 zescilinder TFSI-motor met 260 kW/354 pk.

De direct ingespoten 3.0 V6 TFSI levert een koppel van 500 Nm, dat beschikbaar is tussen 1.300 en 4.500 tpm. De Audi S4 wordt standaard geleverd met een nieuwe achttraps tiptronic-transmissie en sprint in 4,7 seconden van 0-100 km/u. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/u. De efficiency van de aandrijflijn komt ook tot uiting in het verbruik: het NEDC-gemiddelde voor de S4 Limousine bedraagt 7,4 l/100 km (CO2: 170 g/km).
Audi S4
Standaard quattro
quattro permanente vierwielaandrijving is standaard op de nieuwe S4-modellen. Onder normale omstandigheden gaat 60% van de aandrijfkracht naar de achterwielen en 40% naar de voorwielen. Afhankelijk van de omstandigheden kan tot 70% van de aandrijfkracht naar de voorwielen worden gestuurd en maximaal 85% naar de achterwielen. Het door intelligente software aangestuurde wielselectieve torque control zorgt er bij een dynamische rijstijl voor dat de wielen aan de binnenzijde van de bocht licht worden afgeremd om te voorkomen dat ze doorslippen. Optioneel is een sportdifferentieel achter leverbaar.
Audi S4
Intelligente dynamiek: het onderstel
De Audi S4-modellen beschikken voor en achter over een nieuw ontwikkelde lichtgewicht vijf-link ophanging. Door het standaard S sport-onderstel staat de Audi S4 23 mm dichter bij het wegdek dan een A4. Optioneel is een sportonderstel met active damper control leverbaar. Met Audi drive select kan de bestuurder kiezen uit diverse set-ups voor de motor, de transmissie, het sportdifferentieel en de CDC-schokdempers (Continious Damping Control). De S4 wordt standaard geleverd met 18-inch lichtmetalen velgen met 245/40-banden.
Cockpit
Sportieve herkenbaarheid
De sportiviteit van de S4-modellen komt op subtiele wijze tot uiting. In de bumpers vallen de grote luchtinlaten op en de buitenspiegels zijn uitgevoerd in aluminium-look. Andere specifieke S-kenmerken zijn de zijskirts, de achterspoiler, de specifieke achterbumper met diffuser en vier uitlaatpijpen en diverse accenten in matgrijs. Elke S4 heeft standaard LED hoofdverlichting en LED-achterlichten met dynamische knipperlichten. Audi’s lichtgewicht bouwwijze zorgt voor een buitengewoon stijf en dus veilig koetswerk in combinatie met een relatief laag gewicht: de S4 Limousine weegt 1.630 kg, de S4 Avant 1.675 kg.

Audi S4

Interieur: luxe en hightech
Ook het Audi S4-interieur straalt sportiviteit uit. De sportstoelen zijn bekleed met een combinatie van nappaleder en alcantara. Deze stoelen zijn optioneel uit te rusten met een massagefunctie. Geborstelde aluminium accenten zorgen voor een fraai contrast. De dorpels met S4-logo zijn verlicht. De S4 is optioneel leverbaar met de Audi virtual cockpit.
Audi S4
Goed en snel verbonden
De MMI van de Audi S4 is op drie manieren te bedienen: via stemherkenning, het multifunctionele stuur of via de terminal op de middenconsole. Bij MMI navigatie plus met MMI touch is ook een touchpad inbegrepen. MMI navigatie plus wordt geleverd in combinatie met Audi connect. Dit maakt een snelle internetverbinding volgens de LTE-standaard mogelijk. Ook is hierbij een Wifi-hotspot geïntegreerd zodat inzittenden gebruik kunnen maken van mobiele apparaten. De bestuurder heeft de beschikking over verschillende Audi connect online-diensten. Met de Audi phone box wordt de smartphone gekoppeld aan de antenne van de auto voor een optimale ontvangst. De phone box maakt ook inductief opladen van smartphones volgens de Qi-standaard mogelijk.
Audi S4
Assistentie voor veiligheid, comfort en efficiency
De Audi S4-modellen zijn er met de nieuwste assistentiesystemen. De voorspellende efficiency assistent helpt de bestuurder brandstof te besparen, bijvoorbeeld door schakelmomenten aan te geven. Audi active lane assist ondersteunt de berijder bij het tussen de lijnen blijven. De adaptieve cruise control Stop&Go met file assistent kan het gasgeven, remmen en sturen bij snelheden tot 65 km/h in druk verkeer volledig van de berijder overnemen. Andere belangrijke veiligheidssystemen zijn Park assist, cross traffic assist achter, exit warning, collision avoidance assist, turn assist en de Audi pre sense-systemen.

One thought on “Sportieve wereldprimeurs van Audi op de IAA: S4 en S4 Avant

Geef een antwoord