Kia

Wereldprimeur nieuwe Kia Sportage op IAA

Kia heeft afgelopen week de specificaties van de nieuwe Kia Sportage onthuld. De crossover heeft een aantrekkelijk, nieuw uiterlijk en interieurdesign, een keur aan nieuwe technologische features en is kwalitatief nog hoogstaander geworden. De nieuwe Sportage debuteert op de Frankfurt International Motor Show en wordt in het eerste kwartaal van 2016 leverbaar.

De vierde generatie van de Kia Sportage bouwt verder op het succes van zijn voorganger. De nieuwe Sportage is voorzien van kwalitatief hoogwaardige materialen en verpakt in een fris en tegelijkertijd modern design. Naast de bekende motoren zorgen nieuwe en opgewaardeerde motoren voor hogere prestaties en verbeterde efficiency. Samen met verbeterde versnellingsbakken en een nieuwe 7-traps transmissie met dubbele koppeling heeft ook de wegligging en de besturing grote stappen voorwaarts gemaakt.

Gedurfd nieuw design
Een van de grootste veranderingen is het ‘gezicht’ van de Kia Sportage, dat op een aantal fronten is geïnspireerd op het Kia Provo studiemodel uit 2013. De nieuwe Sportage is een gedurfde verschijning maar door de bekende (bredere) ‘tiger nose’ grill nog steeds een herkenbaar lid van de Kia-familie. De nieuwe Sportage is de meest aerodynamische Sportage tot dusver. De luchtweerstand is afgenomen van 0,35 tot 0,33 Cw, mede dankzij een nieuw ontworpen bodemplaat en voorbumper.

Modern, kwalitatief hoogwaardig interieur
Het nieuw ontworpen interieur van de Sportage oogt rustiger en overzichtelijker. Strakke lijnen in het interieur zorgen voor een moderne uitstraling, waarbij metaalaccenten worden afgewisseld door zacht aanvoelende materialen.

Het dashboard is onderverdeeld in twee secties: ‘display’ en ‘bediening’ en is volledig ingericht op het gebruiksgemak van de bestuurder. Om het gebruiksgemak te bevorderen werd onder andere de middenconsole 10 graden naar de bestuurder toegedraaid.

Navigatie met Kia Connected Services en draadloos opladen
Nieuwe geavanceerde technologieën en features veranderen de Sportage direct in de modernste en meest innovatieve auto in zijn klasse. Kopers kunnen kiezen uit nieuwe optioneel leverbare 7,0 of 8,0 inch touchscreen infotainment- en navigatiesystemen.

Het infotainmentsysteem is gekoppeld aan een 160 watt audiosysteem met zes speakers. Optioneel levert Kia een krachtig 320 watt JBL® Sound systeem met acht speakers, een externe versterker en Clari-FiTM voor een ongeëvenaarde geluidsbeleving en -kwaliteit.

Nieuw zijn ook de Kia Connected Services, die op basis van technologieën van TomTom® voorziet in live verkeersinformatie, de positie van snelheidscamera’s, interessante locaties in de buurt en de weersvooruitzichten. In Europa zijn de Kia Connected Services bij aanschaf van de Sportage zeven jaar gratis.

Als eerste auto in het C-SUV-segment is de nieuwe Sportage leverbaar met een 5W draadloos oplaadsysteem voor mobiele apparaten (onderin de middenconsole). Daarbij wordt de laadstatus in de middenconsole weergegeven, terwijl een speciale beveiliging oververhitting tijdens het laadproces voorkomt. Voor het regulier opladen van mobiele apparaten heeft de Sportage twee USB-aansluitingen, één voorin en optioneel één achterin.

Andere optionele features zijn een achteruitrijcamera, een automatische achterklep, adaptieve bochtverlichting en een Smart Welcome functie – die de interieur- en portierverlichting inschakelt en de buitenspiegels uitklapt wanneer de sleutel zich binnen een straal van 1,3 tot 1,7 meter van de deurgreep bevindt.

Meer ruimte en comfort
De nieuwe Sportage beschikt, door de toegenomen maatvoeringen, over aanzienlijk meer binnenruimte. De wielbasis is met 30 mm gegroeid tot 2.670 mm terwijl de totale lengte zelfs is toegenomen met 40 mm (4.480 mm). Het directe gevolg is meer hoofdruimte voorin (997 mm, +5 mm) en achterin (993 mm, +16 mm) terwijl de beenruimte eveneens is toegenomen tot respectievelijk 1.129 mm (+ 19 mm) en 970 mm (+7 mm). Verder is de bagageruimte qua inhoud – van 465 liter naar 503 liter – fors toegenomen (VDA).

Ook de voorstoelen in de Sportage zijn van een gloednieuw ontwerp en bieden meer steun en comfort. De bestuurderstoel en de stoel voor de voorpassagier zijn zelfs 10- en 8-voudig te verstellen. Voor beiden geldt dat de stoelen leverbaar zijn met een verwarming met maar liefst 3 standen. Achterin zorgen een 40 mm lagere vloer en 30 mm hogere achterbank voor een natuurlijkere en comfortabelere zitpositie. De verstel- en verwarmbare achterstoelen zijn nu in 17 stappen in de juiste positie te brengen (van 23 naar 37 graden).

Nieuwe 1.6-liter T-GDI en vernieuwde 2.0-liter turbodiesel
De nieuwe Sportage biedt de keuze uit zowel benzine- als dieselmotoren, die allemaal voldoen aan de strenge Euro 6 emissie-eisen.

Een primeur in de Sportage is de 1.6-liter T-GDI (turbo gasoline direct injection), die leverbaar wordt naast de bekende 1.6-liter GDI (132 pk en 161 Nm koppel). De nieuwe 1.6-liter T-GDI benzinemotor wordt al geleverd in de Kia cee’d GT en pro_cee’d GT, maar werd speciaal voor de Sportage aangepast. Deze turbomotor levert 177 pk en een maximumkoppel van 265 Nm (tussen 1.500-4.500 tpm).

Het merendeel van de Sportage-modellen in Europa worden echter geleverd met de bekende dieselmotoren, zoals de 115 pk sterke 1.7-liter CRDi en een vernieuwde versie van de 2.0-liter diesel krachtbron, met 184 pk/400 Nm.

Nieuwe zeventraps DCT-transmissie
De nieuwe Sportage is ook leverbaar met een compleet nieuwe zeventraps DCT-automaat met dubbele koppeling die recent werd geïntroduceerd in de vernieuwde Kia cee’d. Hij wordt uitsluitend leverbaar in combinatie met de 177 pk sterke 1.6-liter T-GDI. De nieuwe DCT-transmissie kan het hogere koppel van de turbomotor probleemloos aan en zorgt voor een sportievere rijervaring dankzij snel en soepel schakelen. De overige motoren kunnen desgewenst gecombineerd worden met de bestaande,  verbeterde automatische transmissies.

Meer verfijnde wegligging, betere besturing
De nieuwe Kia Sportage heeft een volledig onafhankelijke voorwielophanging, die een flinke vooruitgang betekent op het gebied van rijcomfort en besturing. Die eigenschappen zijn mede te danken aan een grotere stabiliteit en het beter absorberen van veranderingen in het wegdek. De achterwielophanging heeft een stijvere dwarsdrager gekregen om rijgeluiden en vibraties weg te filteren. Een betere isolatie voor het achterste subframe isoleert ongewenste geluiden en trillingen nu nog beter. Dankzij deze aanpassingen en de 30 mm langere wielbasis is de wegligging van de nieuwe Sportage merkbaar stabieler geworden, terwijl de meer directe besturing zorgt voor een flinke dosis rijplezier.

De besturing is elektronisch bekrachtigd en zorgt voor een grotere stuurfeedback en snellere, meer gestroomlijnde reacties, vooral rond de middenstand. Nieuw ontworpen remklauwen en grotere remschijven bezorgen de Sportage een grotere stopkracht dan ooit tevoren. Daarnaast wordt de optionele elektrische parkeerrem automatisch ingeschakeld wanneer de motor wordt uitgeschakeld.

Wederom biedt Kia Sportage-kopers de keuze uit zowel voor- als vierwielaandrijving.

NVH: verbetering op alle fronten
Kia heeft veel aandacht besteed aan het verder terugdringen van rijgeluiden, motorgeluid en vibraties (NVH). Veelvuldig gebruik van isolatiematerialen achter het dashboard en nieuwe akoestische schilden voor de motoren zorgen voor aanzienlijk minder geluiden in het interieur. Vibraties worden tegengegaan door de grotere torsiestijfheid van de auto, vooral in de bodemplaat en door de toepassing van beter absorberende bevestigingen voor bijvoorbeeld de versnellingsbak.

De veiligste Sportage tot dusver
De structuur van de nieuwe Sportage is aanzienlijk sterker geworden dankzij het veelvuldig gebruik van ultrasterk staal (UHTS). Naast extra stijfheid (+39%) zorgen deze staalsoorten tevens voor een betere verdeling van de botsenergie bij een aanrijding. Verder beschikt de Sportage op het gebied van (passieve) veiligheid standaard over twee airbags voorin, zijairbags voorin en gordijnairbags vóór en achter. ISOFIX verankeringspunten voor kinderzitjes zijn net zo vanzelfsprekend aan boord. De voetgangersveiligheid is verder aangescherpt dankzij een lagere motorkaprand en een groter absorptiegebied voor botsenergie. Kia verwacht dat de nieuwe Sportage hoog zal scoren in de belangrijke Safety Assist-categorie van Euro NCAP. Het standaard voertuigstabiliteitssysteem (VSM) van Kia helpt de stabiliteit bij het afremmen en in bochten te behouden. Daarnaast hebben de berijders van de nieuwe Sportage keuze uit actieve veiligheidssystemen als:

  • Autonoom noodremsysteem (AEB)
  • Actieve rijbaanassistentie (LKAS)
  • Grootlichtassistentie (HBA)
  • Snelheidsbordenherkenning (SLIF)
  • Dodehoekdetectie (BSD)
  • Kruisendverkeersdetectie (RCTA)

GT-Line, nieuw voor de vierde generatie Sportage Voor het eerst kunnen Sportage-kopers ook kiezen voor een nieuwe, sportieve GT-Line uitvoering. De GT-Line is speciaal ontworpen om de sportieve uitstraling van de Sportage verder te versterken door middel van aluminium-look skid plates, dubbele uitlaat, metaal-look diffuser aan de achterzijde en nieuwe ‘ice-cube’ LED-mistlampen die zijn geïnspireerd op die van de Kia cee’d GT.

De nieuwe Sportage biedt een keuze uit 16, 17 of 19 inch aluminium velgen, waarbij de GT-Line standaard geleverd wordt met exclusief ontworpen 19 inch GT-Line velgen. Het interieur van de GT-Line kan verder rekenen op een extra sportieve uitstraling dankzij een ‘D-cut’ geperforeerd lederen stuurwiel, kwalitatief hoogwaardige. zwarte pianolak afwerking voor het dashboard en aluminium pedalen.

Daarnaast wordt de eerder genoemde 1.6-liter T-GDI (turbo benzinemotor met directe inspuiting), exclusief leverbaar in de GT-Line uitvoering.

Verkoopstart Kia Sportage begin 2016
De Kia Sportage wordt geproduceerd in de Kia-fabriek in Žilina (Slowakije) en is het bestverkochte model van Kia in Europa, met meer dan 97.000 verkochte exemplaren in 2014. Daarmee neemt hij 27,5% van de Europese Kia-verkopen voor zijn rekening. De nieuwe Kia Sportage wordt vanaf het eerste kwartaal van 2016 in Europa leverbaar, inclusief de standaard zeven jaar garantie van Kia.

One thought on “Wereldprimeur nieuwe Kia Sportage op IAA

Geef een antwoord