Ford

Ford Transit viert gouden jubileum

Afgelopen zondag bereikte de inmiddels wereldberoemde Ford Transit zijn vijftig jarig jubileum. Al vijf decennia lang is de Transit de drijvende kracht achter vele grote en kleine bedrijven. Deze mijlpaal markeert dan ook vijftig jaar loyale dienstverlening aan ondernemers sinds het moment dat het eerste exemplaar van de band rolde. Lees volledig bericht

_1Transit CollectionOp 9 augustus 1965 startte Ford de productie van een unieke bedrijfswagen in Langley (Engeland), de Transit. Deze Transit zat vol innovaties, zoals een printplaat in het dashboard, een optioneel stuurslot, een laaddeur aan de zijkant en bevestigingspunten voor veiligheidsgordels. Kort na de introductie werden er nog meer innovaties geïntroduceerd, zoals halogeenkoplampen, tubeless banden en gewichtsbesparende bladveren. De Transit kon worden uitgevoerd met twee achterportieren of een achterklep en met normale portieren of schuifdeuren voor de cabine.

In de loop der jaren breidde de line-up zich uit tot het complete Transit aanbod dat we nu kennen. Inmiddels zijn er bijna 8 miljoen Transits gebouwd en maakt de Ford Transit in zijn vele honderden verschillende uitvoeringen een belangrijk deel uit van het straatbeeld. Met het huidige aanbod is de Transit toonaangevend als het gaat om brandstofverbruik, veiligheid en de kosten per kilometer. De historie van de Transit kent vele memorable gebeurtenissen. Enkele hoogtepunten en leuke feiten;

Ford Transit 1965
Ford Transit 1965

High Speed Testing
De ontwikkeling van de eerste Transit werd geleid vanuit Groot-Brittannië. De Ford Boreham testbaan werd gebruikt voor het testen van de betrouwbaarheid, maar deze baan was niet ontworpen voor het testen op hoge snelheid. Dit testwerk werd dan ook op de openbare weg uitgevoerd. De laatste maanden van het testprogramma vonden plaats net voor er een 70 mph (113 km/h) snelheidslimiet in Groot-Brittannië werd geïntroduceerd. De lokale politie was vaak getuige van het testwerk waarbij de voertuigen ’s nachts op topsnelheid getest werden. De ingenieurs van Ford werden regelmatig aan de kant gezet door de politie die wilde weten waar ze mee bezig waren.

Een nieuwe Transit voor £ 542
Tijdens de Britse lancering in oktober 1965, kostte de goedkoopste Transit met korte wielbasis en benzinemotor £ 542. De duurste Transit was op dat moment een 15-zits personen uitvoering, die £ 997 kostte.

Transit, 1978
Ford Transit 1978

Een betrouwbare keuze voor de politie, popsterren en Peruaanse Buschauffeurs
Betrouwbaarheid is door de jaren heen uitgegroeid tot een kenmerk van de Transit, dat is één van de redenen waarom de Transit internationaal veel gekozen wordt voor politie, brandweer en ambulancediensten. Enkele maanden na de lancering in 1965 is een vloot van Transit bussen ingezet op een aantal van ’s werelds hoogste buslijnen die regelmatig de Peruaanse Andes overstaken op een hoogte van meer dan 4.000 meter. De Transit raakte ook snel populair onder muzikanten en ‘roadies’ die de betrouwbaarheid en snelheid van de Transit waardeerde om snel van optreden naar optreden te reizen.

Britain’s Most Wanted Van
De Londense politie zorgde in 1972 voor een kleine smet op de goede naam van de Transit door de Transit “de meest gezochte bestelauto van Groot-Brittannië” te noemen. Een woordvoerder van Scotland Yard destijds: “Ford Transits worden gebruikt in 95 procent van de bank overvallen. Door de prestaties en de ruimte voor bijna 2 ton aan buit blijkt de Transit het perfecte voertuig om in te vluchten…”

Ford Transit 1986
Ford Transit 1986

Ongewone klacht
Transit gebruiker Radek Nemec uit Pilsen in Tsjechië kwam in zijn plaatselijke Ford-dealer met een ongebruikelijke klacht. De kilometerteller van zijn Transit uit 2008 werkte niet meer toen de teller het getal 999.999 bereikte. Helaas heeft de Transit geen cluster met een zeven cijferige kilometerteller. Uit kosten overweging werd er een tweedehands cluster gemonteerd en inmiddels rijd de Transit weer zijn dagelijkse ritten naar Duitsland en Nederland. De heer Nemec was niet verrast door de duurzaamheid van zijn bestelbus. Dit was al zijn tweede Transit die de mijlpaal van 1 miljoen kilometer passeerde.

Sterkste line-up ooit
De Ford Transit is een van ’s werelds populairste bedrijfswagens, waarvan er inmiddels bijna 8 miljoen van zijn gebouwd. Allemaal achter elkaar gezet, zouden die Transits de omtrek van de Aarde omspannen. Vandaag de dag biedt Ford het meest uitgebreide gamma bedrijfswagens ooit. Het uitermate complete modelprogramma biedt voor elke ondernemer een passende oplossing.

Transit Courier
De line-up start met de Transit Courier; een compacte en zuinige bestelauto met het rijgedrag en comfort van een personenauto.

Ford Transit 1995
Ford Transit 1995

Transit Connect
Voor ondernemers die meer ruimte nodig hebben is er de veelzijdige Transit Connect, beschikbaar in twee lengtematen en bomvol innovatieve technologien, niet voor niets verkozen tot International Van of the Year 2014.

Transit Custom
De Transit Custom is de meest bekende en meest verkochte Transit. Met diverse onderscheidingen, waaronder International Van of the Year 2013 en Bestelauto van het Jaar 2014, scoorde de Transit veel lof van internationale jury’s. De Transit Custom is de veiligste bestelauto in zijn klasse en scoorde 5-sterren in de Euro NCAP test. Ook is de Transit Custom met een maximaal geremd aanhangwagengewicht van 2.800 kg een uitzonderlijk goede trekauto.

Transit
Voor het vervoeren van de grootste volumes of de zwaarste ladingen is er de ‘grote’ Transit. Het meest robuuste en meest veelzijdige model uit de range, leverbaar met 6 carrosserievarianten, 5 lengtes en 3 hoogtes. Daarnaast is er naar keuze van de klant voorwielaandrijving, achterwielaandrijving of vierwielaandrijving leverbaar.

One thought on “Ford Transit viert gouden jubileum

Geef een reactie