Lamborghini

Snelste RAI-primeur: Lamborghini Aventador LP 750-4 Superveloce

01Aventador-LP-750-4-SV_1De snelste en meest spectaculaire primeur van de AutoRAI 2015 (17-26 april) is te vinden in hal 8. Lamborghini presenteert daar de Aventador LP 750-4 Superveloce. De nieuwe ‘SV’ is uitermate puur van opzet: het gewicht is zoveel mogelijk beperkt en de V12-motor levert 552 kW/750 pk. Met een topsnelheid van meer dan 350 km/h is de Aventador LP 750-4 Superveloce de snelste Lamborghini uit serieproductie ooit.

SV ofwel Superveloce is een legendarische typeaanduiding bij Lamborghini. Hij wordt al decennialang gebruikt voor de meest sportieve modellen van het merk. De nieuwe Aventador LP 750-4 Superveloce doet die naam eer aan. Zoals bij elke ‘SV’ van Lamborghini is de basis voor topprestaties een combinatie van een relatief laag gewicht, een optimale stroomlijn en de sterkste krachtbron die binnen een modelreeks beschikbaar is.

06Aventador-LP-750-4-SV_6Lichtgewicht winst
De Aventador LP 750-4 Superveloce is circa 50 kg lichter dan de reguliere Aventador. Dat komt onder meer door ruimhartig gebruik van koolstofvezel. Componenten die niet per se noodzakelijk zijn voor de pure rijbeleving zoals een navigatie- en audiosysteem zijn achterwege gelaten om het gewicht verder te beperken. Het resultaat: een drooggewicht van 1.525 kg en een gewicht-vermogensverhouding van 2,03 kg/pk.

09Aventador-LP-750-4-SV_9Atmosferische V12
Ook de atmosferische V12 sluit perfect aan bij de aanduiding Superveloce. Hij levert een vermogen van 552 kW/750 pk bij 8.400 tpm en een koppel van 690 Nm bij 5.500 tpm. De sound bij het maximale toerental van 8.500 tpm is indrukwekkend. De V12 brengt zijn kracht via een zeventraps ISR-transmissie met dubbele koppeling over op de vier aangedreven wielen. De sprint van 0-100 km/h duurt 2,8 s en de topsnelheid bedraagt meer dan 350 km/h.

Vorm en functie
Bezoekers van de AutoRAI kunnen met eigen ogen zien dat vorm en functie bij de Aventador LP 750-4 Superveloce een twee-eenheid zijn. De vaste, maar instelbare achterspoiler van koolstofvezel zorgt samen met de grote diffuser voor maximale downforce. Ook het interieur ademt pure sportiviteit: het monocoque van koolstofvezel is op diverse plaatsen zichtbaar. Ook het pure karakter is hier onmiskenbaar aanwezig: om de vleugeldeuren te openen, heeft de Aventador SV geen deurgrepen, maar opvallende en vooral lichte ‘lussen’.

One thought on “Snelste RAI-primeur: Lamborghini Aventador LP 750-4 Superveloce

Geef een antwoord