Skoda

ŠKODA produceert de 500.000e nieuwe Octavia

lavoitureskodaoctavia1ŠKODA heeft maandag 15 december de 500.000ste Octavia van de derde generatie geproduceerd. Het jubileumexemplaar – een witte Octavia Greenline – rolde van de band in de hoofdfabriek in Mladá Boleslav. De begin 2013 geïntroduceerde derde generatie is een klasse op zich en automobilisten overal ter wereld hebben dit model omarmd. In West-Europa is de verkoop t/m november met een kwart gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Nederland laat een nog imponerender beeld zien, want in een dalende markt zijn de Octavia-verkopen met meer dan 150% gestegen.

De Octavia is een benchmark in zijn segment. De derde generatie is de ruimste, meest praktische, veiligste, comfortabelste, lichtste en zuinigste tot nu toe. De keuzemogelijkheden zijn royaal, want het aanbod bestaat uit de Hatchback en de Combi, benzine-, diesel- en aardgasmotoren, handgeschakeld of automaat, voor- of vierwielaandrijving en diverse uitvoeringen. De bandbreedte is dan ook indrukwekkend: van de snelle ŠKODA Octavia RS tot aan de onverzettelijke Octavia Scout, van de zuinige Octavia Greenline die genoegen neemt met slechts 3,2 liter diesel per 100 kilometer tot aan de Octavia G-TEC die op milieuvriendelijk aardgas rijdt.

Die eigenschappen en het brede aanbod hebben van de ŠKODA Octavia een internationale voltreffer gemaakt. In West-Europa stegen de verkopen van januari tot en met november 2014 met bijna 25 procent.

Lavoiture SKodaoctaviaaardgas1Groot succes in Nederland
In diverse landen bereikte de Octavia nieuwe verkooprecords. Zo ook in Nederland. Waar de eerste generatie goed was voor jaarlijks ruwweg 2.000 stuks en de tweede generatie gedurende zijn carrière rond de 5.000 per jaar deed, daar zit de derde generatie voor het einde van 2014 al boven de 12.000! In de krimpende Nederlandse automarkt stijgt het marktaandeel van ŠKODA voornamelijk dankzij de Octavia, momenteel de best verkochte zakelijke auto, tot 5 procent.

Ook elders is het beeld positief. In Midden-Europa, waar ŠKODA traditioneel heel sterk is, groeiden de Octavia-leveringen met meer dan 20 procent. In Tsjechië, Hongarije, Estland, Polen, Slowakije, Kroatië en Bosnië-Herzegovina gaat de Octavia zelfs aan kop in de verkoopstatistieken, evenals in Finland en IJsland.

“Een half miljoen Octavia’s in minder dan twee jaar bevestigt de acceptatie op de internationale markten”, aldus Werner Eichhorn, binnen de ŠKODA directie verantwoordelijk voor verkoop en marketing. “De ŠKODA Octavia vormt het hart van het merk en speelt daarom de belangrijkste rol in onze groeistrategie. De komende jaren groeien we verder en met de Octavia en andere aantrekkelijke modellen zullen we nieuwe doelgroepen aanspreken.”

De ŠKODA Octavia rolt niet alleen in Tsjechië van de band, maar ook in China, Rusland, India, Oekraïne en Kazachstan. De grootste afzetmarkt voor ŠKODA en de Octavia is China, waar de auto pas sinds medio 2014 op de markt is en inmiddels al een verkooptoename voor ŠKODA heeft gerealiseerd van 112 procent.

Groeistrategie ŠKODA
Als geen ander symboliseert de Octavia het succes en de snelle groei van ŠKODA tijdens de afgelopen twee decennia. Nadat het model in 1996 op de markt kwam, is ŠKODA uitgegroeid tot een wereldspeler. Het merk is inmiddels in meer dan 100 landen verkrijgbaar en produceerde onlangs voor het eerst in de historie meer dan 1 miljoen auto’s in 1 jaar. Tot nu staat de teller van de drie generaties Octavia samen op 4,46 miljoen exemplaren, wat neerkomt op zo’n 40 procent van alle ŠKODA leveringen.                   

Geef een antwoord