Hyundai

Nieuwe Hyundai i20: in alle opzichten gegroeid

Hyundai-op-Autosalon-Parijs-Hyundai-i20Hyundai maakt zich op voor de lancering van de geheel nieuwe Hyundai i20. De derde generatie van Hyundai’s succesvolle B-segmentauto – waarvan sinds 2002 al bijna een miljoen exemplaren zijn verkocht – is specifiek ontworpen om te voldoen aan de hoge verwachtingen van Europese automobilisten. De compacte Hyundai zet nieuwe maatstaven op het gebied van interieurruimte, techniek en verfijning. De nieuwe Hyundai i20 debuteerde op de Autosalon van Parijs. De productie start in diezelfde periode. De eerste exemplaren worden medio december in Nederland verwacht.

De nieuwe Hyundai i20 illustreert de enorme progressie die Hyundai in het afgelopen decennium heeft geboekt. In het felbevochten B-segment komt Hyundai met een baanbrekende nieuweling die in meerdere opzichten uniek is en hoogwaardige techniek combineert met aansprekende vormgeving.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe Hyundai i20 in het Europese designcentrum in Rüsselsheim, Duitsland, hebben de ingenieurs zich gefocust op drie belangrijke kenmerken. Verfijnde vormgeving, toonaangevende interieurruimte en hightech voorzieningen voeren de boventoon, terwijl het rijgedrag en de aandrijftechniek volledig aansluiten bij de hedendaagse Europese maatstaven.

Fluidic Sculpture 2.0
De vormgeving van de carrosserie van de nieuwe Hyundai i20 is geëvolueerd tot ‘Fluidic Sculpture 2.0’. Deze uitgekiende designtaal zorgt voor een volwassen uitstraling en een sterke persoonlijkheid. De aantrekkingskracht van de Hyundai i20 wordt extra versterkt door de strakke, elegante lijnen en de krachtige voorzijde met de met chroom omrande hexagonale grille, de fraaie lichtunits met LED-dagrijverlichting en LED-stadslichten. Ook de boomerangvormige LED-achterlichten onderstrepen het hightech karakter van de nieuwe Hyundai.

Toonaangevende ruimte
De nieuwste generatie van de Hyundai i20 is langer, breder en lager dan het huidige model. De lengte groeide tot 4.035 millimeter (+ 40 mm), de breedte tot 1.734 millimeter (+ 26 mm) en de hoogte bedraagt nu 1.474 millimeter (- 16 mm).

De wielbasis nam met 45 millimeter toe tot 2.570 millimeter en samen met de slimme indeling van het interieur resulteert dat in het ruimste interieur in deze klasse. Met 794 millimeter beenruimte op de achterbank nadert de Hyundai i20 de ruimte van een auto in het C-segment. De nieuwe i20 kwalificeert zich dan ook als volwaardige vijfzitter.

Dankzij de toegenomen buitenmaten groeide ook de inhoud van de bagageruimte. Die is met minimaal 326 liter (+ 10 procent) buitengewoon royaal voor auto’s in dit segment. Door de rugleuning van de achterbank neer te klappen, ontstaat een volledig vlakke laadvloer en maximaal 1.024 liter bagageruimte.

Om het ruimtelijke gevoel te versterken, biedt Hyundai een enorm panoramisch zonnedak voor maximale lichtinval. Het panoramadak is niet alleen kantelbaar, maar kan ook volledig worden geopend – uniek in dit segment.

Hoogwaardig interieur
Op het gebied van kwaliteit heeft Hyundai geen concessies gedaan. Het heeft uitsluitend voor het beste in deze klasse gekozen. Het interieur is een smaakvolle combinatie van zachte materialen, pianozwarte elementen en verchroomde afwerkingsdetails.

Veel aandacht is besteed aan comfort en ergonomie, wat onder meer tot uiting komt in het asymmetrische, op de bestuurder gerichte dashboard en de plaatsing van de bedieningselementen.

Enkele voorbeelden van optionele comfortverhogende voorzieningen zijn de automatische ontwaseming van de voorruit, het verwarmbare stuurwiel en het dockingstation voor smartphones op het dashboard. Een AUX- en USB-aansluiting zijn standaard.

Europees karakter
De nieuwe Hyundai i20 wordt in ons land geleverd met de beproefde 1,25-liter benzinemotor met 62 kW (84 pk) vermogen, 122 Nm koppel en een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Deze bijzonder efficiënte viercilindermotor is in de basis hetzelfde als die in de huidige Hyundai i20, maar is op talloze punten aangepast en verbeterd. Zo voldoet deze 1.25-motor nu aan de Euro 6–emissienorm.

De nieuwe Hyundai i20 staat op een nieuw platform en heeft een 64 procent stijvere carrosserie ten opzichte van zijn voorganger. Samen met de langere wielbasis tilt dat de stabiliteit in bochten naar een hoger niveau.

De volledig nieuwe voor- en achterwielophanging bieden de ideale combinatie van rijcomfort en wegligging, terwijl de nieuw ontwikkelde elektromechanische stuurbekrachtiging garant staat voor een prettig en accuraat stuurgedrag.

Topveiligheid
De nieuwe Hyundai i20 is vanaf blanco papier ontworpen om te voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen, zowel voor de inzittenden als voor voetgangers en fietsers. Behalve het veelvuldig gebruik van ultrasterk staal zijn onder meer zes airbags, Electronic Stability Control (ESC) en Vehicle Stability Management (VSM) standaard. Dat geldt ook voor de met de sturende voorwielen in de bocht meedraaiende koplampen, Hill Start Assist, Isofix-bevestigingen op de achterbank en een bandenspanningcontrolesysteem. Het zijn allemaal ingrediënten voor een topklassering bij de strenge Euro NCAP-botsproeven.

Hyundai biedt ook veiligheidsvoorzieningen die uniek zijn in deze klasse. Lane Departure Warning bijvoorbeeld, dat de bestuurder waarschuwt als de auto onbedoeld de rijbaan dreigt te verlaten.

Hooggespannen verwachtingen
De nieuwe Hyundai i20 is de derde van de 22 nieuwe modellen die onderdeel zijn van het productoffensief ‘Product Momentum 2017’. De introductie van de nieuwe i20 betekent bovendien dat in de afgelopen vijf jaar alle Europese Hyundai-modellen zijn vernieuwd.

De nieuwe Hyundai i20 gaat in oktober in productie in de hypermoderne fabriek in Turkije (HAOS) die onlangs een fikse kapitaalinjectie van een half miljard euro kreeg en waar ook de Hyundai i10 van de band rolt. Door de Hyundai i20 in Turkije te bouwen, profiteren Europese klanten van kortere levertijden en is het eenvoudiger om op maat gesneden uitvoeringen te produceren.

Hyundai verwacht circa 100.000 exemplaren per jaar te verkopen. Die prognose is mede gebaseerd op de verwachte groei van het B-segment (+ 14 procent, 3,25 miljoen auto’s in 2017).

De nieuwe Hyundai i20 maakt zijn debuut op de Mondial de l’Automobile in Parijs. De eerste exemplaren worden medio december bij de Nederlandse dealers verwacht. Prijzen en de overige specificaties worden in de aanloop naar de introductie bekendgemaakt.

Hyundai i20 1.25 CVVT
Type 4 cilinders in lijn, DOHC, met variabele kleptiming
Cilinderinhoud 1.248 cc
Boring x slag 71,0 x 78,8 mm
Vermogen 62 kW (84 pk) @ 6.000 t.p.m.
Koppel 122 Nm @ 4.000 t.p.m.
Topsnelheid 170 km/u
Acceleratie 0-100 km/u 13,1 seconden

 

 

Geef een reactie