Porsche

‘Project: Top Secret’: speciale expositie in het Porsche Museum

03-Porsche-Museum-Top-Secret-407332002-Porsche-Museum-Top-Secret-DSC_9133Tot en met 11 januari 2015 is in het Porsche Museum in Stuttgart de expositie ‘Project: Top Secret’ te zien. Daarbij gaan deuren open die tot nu toe gesloten bleven: 16 unieke Porsche modellen uit de afgelopen vijf decennia waaronder geheime concept cars, gecamoufleerde prototypes en andere experimentele voertuigen zijn voor het eerst te bewonderen

Bij Porsche houden 4.500 mensen zich bezig met ontwikkeling en research. Toch halen veel goede ideeën het productiestadium niet, soms door technische, soms door economische redenen. Dat neemt niet weg dat die ideeën vaak wel zijn gerealiseerd in concept cars of prototypes. De ontwikkeling daarvan vond en vindt in het grootste geheim plaats: een kenmerk van een goed idee is immers dat het snel wordt gekopieerd. En dat is de reden dat veel experimentele auto’s van Porsche nooit buiten de fabriekspoorten van het ontwikkelingscentrum in Weissach komen. Sterker nog: vaak worden ze na afloop van een project gestript. De belangrijkste auto’s ontlopen dat lot echter en precies die Porsches worden nu samengebracht in een speciale expositie.

Experimenten uit vijf decennia
01-Porsche-Museum-Top-Secret-DSC_9090Experimentele auto’s weerspiegelen de tijdsgeest perfect. Zo was het duurzame FLA-prototype bedoeld als antwoord op de energiecrisis van 1973. Ook de Porsche 924 recordauto en het experimentele Type 995 met plaats voor meerdere passagiers stammen uit deze periode. Uit de jaren ’80: het zeer gestroomlijnde 959-prototype, de 928 Cabriolet en de nooit eerder getoonde Roadster Type 984. Ook indrukwekkend is het prototype van de Porsche 965 supersportwagen met een achterin geplaatste watergekoelde V8. Uit de jaren ’90 stamt de 989 ‘familiesportwagen’. Zijn design zette de toon voor komende Porsche generaties. En dan is er nog een fraai staaltje hightech in de vorm van het unieke Type 986 A4 subframe. Bij de ontwikkeling van de Boxster maakte Porsche gebruik van een omgebouwde 911 Targa (Type 964), die eveneens wordt geshowd. Een recent exemplaar uit de collectie is een gecamoufleerd Panamera prototype. Deze auto verschaft bezoekers een bijzonder inkijkje in het omvangrijke testprogramma voor nieuwe modellen. En er is meer aansluiting op hedendaagse modellen: het rollende chassis van een 918 Spyder brengt de unieke hybride-technologie van Porsche tot leven.

Het Porsche Museum in Stuttgart is geopend van dinsdag tot zondag (op alle dagen van 9.00-18.00 uur). Uitgebreide informatie is te vinden op de site van het Porsche Museum.

Geef een reactie