Algemeen Hyundai

Hyundai zet eerste ‘waterstofauto’ op Nederlands kenteken

hyundai

9-XKB-49. Dat is het kenteken van de eerste Nederlandse auto met een brandstofcel. De Hyundai ix35 FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) heeft daarmee een onvervalste primeur. Deze eerste ‘waterstofauto’ is gisteren afgeleverd aan Rijkswaterstaat. Dat gebeurde kort na de officiële opening van het eerste openbare 700 bar-waterstoftankstation door staatssecretaris Mansveld in de gemeente Albrandswaard nabij de A15 (Rhoon). De Hyundai ix35 FCEV is de eerste auto met een brandstofcel ter wereld die commercieel wordt ingezet.

De ‘waterstofauto’ Hyundai ix35 FCEV is gebaseerd op Hyundai’s populaire crossover Hyundai ix35. De eerste twee auto’s met dit innovatieve systeem zijn besteld door Rijkswaterstaat. De eerste daarvan is gisteren afgeleverd. De tweede Hyundai ix35 FCEV wordt halverwege deze maand op Nederlands kenteken gezet. De milieuvriendelijke auto’s worden ingezet in de regio’s Rotterdam en Helmond, waar waterstoftankstations zijn gevestigd.

Milieuvriendelijkste auto op de markt
De Hyundai ix35 FCEV is de milieuvriendelijkste auto op de markt. Hij heeft een actieradius van bijna 600 kilometer, tanken duurt slechts enkele minuten en de emissie is water(damp). De uitstoot van CO2, of andere schadelijke stoffen, behoort daarmee definitief tot het verleden. Een ander belangrijk voordeel is dat waterstof duurzaam is te produceren én op te slaan.

Investering in netwerk van tankstations
Hyundai heeft de Hyundai ix35 FCEV al in diverse andere Europese landen, waaronder Noorwegen, Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België, geïntroduceerd. Het gebrek aan openbare waterstoftankstations in Nederland hield de introductie van deze milieuvriendelijke auto in Nederland tot nog toe tegen. Samen met diverse leveranciers van waterstof zoals Air Liquide, Linde Gas en Air Products – en enkele andere ‘groene’ ondernemers – investeert de Nederlandse overheid de komende jaren in een netwerk van 700 bar-waterstoftankstations. Behalve in Albrandswaard en Helmond (autocampus) komen er volgend jaar ook waterstoftankstations in Arnhem en Amsterdam. Tevens zijn er initiatieven voor de aanleg van stations in Eindhoven, Zwolle en Oude Tonge.

Geef een reactie