Nissan

Gloednieuw​e Nissan e-NV200 te rijden voor een kwart van de catalogusp​rijs

LavoitureNissaneNV2004Het Nederlandse bedrijfsleven kan Nissans gloednieuwe, volledig elektrische bedrijfsauto – de e-NV200 – aanschaffen voor nog geen 5.000 euro. Dat is minder dan een kwart van de gebruikelijke verkoopprijs. Het gemeentebestuur van Rotterdam wil dat oudere, vervuilende voertuigen verdwijnen. Daarom biedt het ondernemers die een schoon voertuig aanschaffen 2.500 euro slooppremie voor hun oude exemplaar. Samen met andere overheidssubsidies kan de nieuwprijs van de onlangs geïntroduceerde Nissan e-NV200 Visia Flex daardoor dalen tot slechts 4.950 euro. Dezelfde subsidies kunnen de nieuwprijs van de Nissan LEAF terugbrengen van 24.110 tot slechts 7.450 euro1.

Berijders van elektrische voertuigen in Rotterdam kunnen daarbij ook een jaar gratis in het stadscentrum parkeren. Verder kunnen ze tot wel 1.450 euro subsidie krijgen als zij thuis een oplader installeren en gebruikmaken van groene stroom. De stad werkt ook aan de uitbreiding van het eigen openbare snelladernetwerk.

‘Door de eigenaars van oudere voertuigen te stimuleren hun vervuilende auto’s te laten slopen en te vervangen door emissievrije elektrisch aangedreven voertuigen, maakt Rotterdam een grote stap voorwaarts naar een betere luchtkwaliteit in de stad. De Nissan LEAF en de e-NV200 zijn ideaal voor taxibedrijven en andere ondernemingen die veel in de stad rijden. Maar ook voor particuliere automobilisten die iets willen doen voor een betere kwaliteit van het leven in hun eigen stad’, zegt Jordi Vila-Onses, Managing Director van Nissan Nederland.

LavoitureNissaneNV2006Méér regelingen om emissievrij rijden te stimuleren
Het Rotterdamse initiatief is slechts één van de vele regelingen in Nederland om emissievrije mobiliteit in steden te stimuleren. In Amsterdam bijvoorbeeld brengen subsidies voor de aanschaf van een elektrische auto de prijs van de Nissan e-NV200 Visia Flex terug tot slechts 5.650 euro, ondanks dat Amsterdam geen slooppremie voor oudere auto’s kent.

Een landelijke subsidieregeling voor elektrische voertuigen zorgt voor een automatische prijsverlaging van 3.000 euro voor elektrische bestelauto’s en taxi’s. Daarbij kunnen gemeenten nog aanvullende subsidies van maximaal 7.000 euro bieden. Daarnaast zijn beide Nissan modellen tot en met 2016 vrijgesteld van wegenbelasting. De bijtelling voor zakelijke rijders bedraagt 4 procent.

Om te profiteren van de enorme prijsverlaging moeten kopers zich echter wel haasten. De Rotterdamse slooppremie is er alleen voor de eerste 5.000 aanvragers. Daarbij moeten de bestellingen vóór december van dit jaar zijn geplaatst en moeten de voertuigen vóór het einde van het jaar op kenteken staan.

Snel stijgende afzet verwacht
Niet alleen in Nederland wordt elektrische mobiliteit gestimuleerd, ook in andere Europese landen doet de overheid dat. De regeringen van de EU-landen stellen ook duidelijke doelen voor elektrisch aangedreven voertuigen. Daardoor neemt de verkoop in Europa naar verwachting in de komende twaalf maanden snel toe. Het aantal elektrisch aangedreven voertuigen passeerde in 2013 het aantal van 45.000 (inclusief 11.120 Nissans LEAF). De verwachting is dat dat aantal snel verder zal stijgen tot 400.000 in 2015. Dat komt neer op ongeveer 3,5 procent van het aantal nieuw verkochte personenauto’s2.

De Nissan e-NV200
De Nissan e-NV200 is de tweede volledig elektrisch aangedreven auto die Nissan aanbiedt. De lichte bedrijfsauto deelt zijn aandrijflijn met de Nissan LEAF, ‘s werelds bestverkochte elektrische auto, waarvan er wereldwijd al meer dan 130.000 zijn verkocht.
Met de volledig elektrische e-NV200 introduceert Nissan niet alleen de bekroonde emissievrije aandrijftechniek op de bedrijfsautomarkt, maar biedt het ook een praktisch alternatief voor dieselvoertuigen. Dit is de toekomst van stedelijke mobiliteit. Want de Nissan e-NV200 biedt emissievrije mobiliteit voor taxibedrijven en andere ondernemingen. Dat heeft een positief effect op de luchtkwaliteit in steden.
Behalve dat de Nissan e-NV200 geluidloos, emissieloos en trillingvrij zijn werk doet, biedt hij ook een laadruimte van maar liefst 4,2 m2 en een laadvermogen van 770 kg. De auto heeft een actieradius van 170 kilometer (NEDC-norm) en een topsnelheid van 120 km/uur.

Jean-Pierre Diernaz, EV Director van Nissan Europe, zegt: ‘Als bedrijven in Europa ook kostenbewust blijven als de economie zich herstelt, biedt de Nissan e-NV200 ongelooflijke besparingsmogelijkheden. De gebruikskosten zijn slechts 2 eurocent per kilometer, want de onderhoudskosten zijn 40 procent lager en de kosten voor de elektriciteit zijn slechts een vierde van de prijs van diesel. Deze extra prikkels betekenen in Nederland dat bedrijven hun manier van leveren ingrijpend kunnen verbeteren en de kosten daarvan sterk kunnen verlagen.’

Jordi Vila-Onses van Nissan Nederland zegt: ‘Het is fantastisch dat de gemeenten Rotterdam en Amsterdam de aankoop van elektrische voertuigen voor zowel particulieren als bedrijven stimuleren. De financiële voordelen van deze techniek en de voordelen voor het milieu zijn overduidelijk. Deze maatregelen maken onze toch al scherp geprijsde Nissan LEAF en e-NV200 de beste aanbieding. Nu is het echt dé tijd om de overstap naar elektrisch rijden te maken. De subsidieregelingen duren niet eindeloos.’

Geef een reactie