Skoda

ŠKODA hoofdontwerper Jozef Kabaň vertelt over vorm en functie

03_Jozef_Kaban-Head_of_SKODA_DesignEen interview met Jozef Kabaň, hoofdontwerper van ŠKODA, over de relatie tussen vorm en functie en de nieuwe ŠKODA Fabia.

Vraag: Enkele maanden geleden lichtte het studiemodel ŠKODA VisionC een tipje van de sluier op over de toekomstige ŠKODA designtaal. Op welke manier gaat de nieuwe ŠKODA Fabia verder in deze nieuwe richting?
Jozef Kabaň: Aan de hand van de ŠKODA VisionC conceptcar toonden we hoe ŠKODA goede praktische eigenschappen combineert met een expressief, strak design vol emotie. Deze nieuwe ontwerprichting is een volgende stap in de ontwikkeling van ons merk. De nieuwe ŠKODA Fabia is het eerste model met deze designtaal. Voortbordurend op elementen van de ŠKODA VisionC, wordt de nieuwe Fabia expressiever, dynamischer en sportiever.

Vraag: Waarom meer emotie?
Jozef Kabaň: De eisen die aan een automerk en het design ervan worden gesteld, veranderen met de tijd. In het recente verleden heeft ŠKODA een goede reputatie opgebouwd met uiterst praktische en bovengemiddeld ruime auto’s. We merken dat nu de tijd rijp is om een krachtigere link te leggen tussen die praktische kant en een meer uitgesproken design. Je zou kunnen zeggen dat we daarmee terugkeren naar onze roots. ŠKODA kent een traditie van designgerichte modellen met een emotionele uitstraling, zoals de legendarische ŠKODA Popular Monte Carlo uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Vandaag de dag willen we die reputatie opnieuw waarmaken.

Vraag: Welke gevolgen heeft die emotionele lading voor de praktische kanten van de nieuwe Fabia?
Jozef Kabaň: Alleen maar positieve! Ook met die flinke dosis emotionaliteit blijft de ŠKODA Fabia trouw aan zijn fundamentele waarden. De auto is ruimer, praktischer, zuiniger en doordachter dan ooit. Ondanks het dynamische design is de interieurruimte op belangrijke onderdelen gegroeid. Zo is de bagageruimte groter en daarmee de ruimste in zijn klasse. Het interieur is breder en langer geworden. Verder zijn tot wel 10 nieuwe ‘Simply Clever’-ideeën leverbaar. Zo wordt voor het eerst in een ŠKODA de MirrorLink-technologie geleverd om een smartphone te koppelen. De Fabia is tot 17 procent zuiniger gemaakt en is uit te rusten met innovatieve assistentiesystemen die bekend zijn uit duurdere segmenten. De nieuwe Fabia bewijst dat emotie en functionaliteit elkaar heel goed kunnen aanvullen.

Vraag: Welke bijzonderheden zijn er te noemen over het design van de nieuwe ŠKODA Fabia?
Jozef Kabaň: Tijdens de ontwikkeling van de Fabia, alweer de derde generatie, hebben we erop gelet om een sportievere auto neer te zetten met scherpere looks. Het resultaat is een jonge, verfrissende en moderne compacte auto die een nieuw ijkpunt is in zijn klasse.

Skoda FabiaVraag: Met welke designkenmerken is dit bereikt?
Jozef Kabaň: Op de eerste plaats hebben we de auto strakker gemaakt. De nieuwe ŠKODA Fabia is lager en breder dan voorheen, waardoor hij ‘dikker’ op zijn wielen staat. Het design valt op door de scherpe vouwen, heldere lijnvoering en kristalachtige kenmerken. Hierdoor is de contrastwerking sterker, met een onderscheidend samenspel tussen licht en schaduw. Het resultaat is een auto met een eigen en zelfverzekerde uitstraling.

Vraag: De auto lijkt daadkrachtiger te ogen dan voorheen. Komt dat alleen door de nieuwe proporties?
Jozef Kabaň: Nee, niet alleen daardoor. Neem de voorkant als voorbeeld: de vormgeving van grille en koplampen is meer een uniform geheel geworden. Hierdoor oogt de auto breder. De hoge randen aan de zijkanten van de motorkap versterken dit beeld. Hetzelfde geldt voor de brede, scherp gesneden kop- en mistlampen. Ook de strakke horizontale lijnen aan de achterkant maken dit tot een sterk ontwerp. Het krachtige silhouet en de hoge, scherpe tornadovouwlijn dragen bij aan de dynamiek.

Vraag: Steeds meer automobilisten willen hun auto personaliseren. Wat heeft de nieuwe Fabia hen te bieden?
Jozef Kabaň: Er zijn meer mogelijkheden dan ooit tevoren om de Fabia volgens eigen smaak aan te kleden. Om te beginnen zijn er 15 lakkleuren om uit te kiezen en een speciaal kleurenconcept waarmee zelf de kleur van het dak, de wielen en spiegelkappen is te bepalen. Er zijn direct vanaf de introductie al drie uitvoeringen en veel interieuropties leverbaar.

Vraag: Welke betekenis schuilt er achter de kristaldetails?
Jozef Kabaň: ŠKODA is trots op zijn Boheemse afkomst. De strakke lijnen, scherpe contouren en fraaie snede van de koplampen van de nieuwe Fabia zijn een hommage aan de Tsjechische glaskunst. Die kunst kenmerkt zich eveneens door een hoge mate van precisie en een topkwaliteit afwerking. Kijk ook eens naar de bijzondere achterlichten, die zijn zeer indrukwekkend.

Geef een antwoord