Algemeen

Bezwarengenerator voor oldtimers

oldtimerMet ingang van 2014 moeten bezitters van oldtimers jonger dan 40 jaar, weer MRB (motorrijtuigenbelastingen) betalen. In reactie daarop heeft Stichting Autobelangen een bezwarengenerator ontwikkeld voor gedupeerde oldtimerbezitters. Daardoor is het mogelijk om op eenvoudige wijze een uitgebreid juridisch bezwaarschrift te maken.

Ruim 350.000 gedupeerden
Gegevens van het CBS tonen aan dat ruim 350.000 oldtimers door de maatregel getroffen worden. Voor oldtimers rijdend op diesel of LPG moet per 2014 de volledige MRB betaald worden. Afhankelijk van het gewicht kan dit oplopen tot ruim Euro 3.000 per jaar. Veel eigenaren worden zo gedwongen om hun voertuig te verkopen, te schorsen, of te slopen. Maar voordat zij dit doen kunnen ze nu gebruik maken van de bezwarengenerator.

Overgangsregeling
Driekwart van de gedupeerde oldtimers rijdt op benzine en komt in aanmerking voor een overgangsregeling. Voor auto’s rijdend op benzine geldt dan een maximumtarief van Euro 120 per jaar. Restrictie is dan wel dat deze oldtimers in de maanden januari, februari en december niet gebruikt mogen worden en niet op of aan de weg mogen staan. Dat zal leiden tot extra kosten voor stalling. Bezitters van voertuigen die onder de overgangsregeling vallen, kunnen ieder moment de rekening voor de MRB verwachten. Ook zij kunnen gebruik maken van de bezwarengenerator.

Weekers stond massaal bezwaar niet toe
Inmiddels hebben tienduizenden gedupeerden zich bij Stichting Autobelangen gemeld en de verwachting is dat zij massaal gebruik zullen maken van de bezwarengenerator.

Bert de Boer, voorzitter van de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (FEHAC), signaleert dat ook een deel van hun leden voor zichzelf besloten bezwaar te willen maken, en heeft daar begrip voor, zeker van die liefhebbers die onevenredig zwaar betroffen worden. De bezwarengenerator van Autobelangen is voor die mensen een waardevolle tool om eenvoudig op de correcte wijze bezwaar kunnen maken.

Liever dan al die individuele bezwaarschriften, had Stichting Autobelangen gezien dat de procedure “massaal bezwaar” van de Belastingdienst was toegestaan, maar voormalig staatssecretaris van Financiën Weekers blokkeerde deze weg. Met die procedure zou het voor de Staat en gedupeerden mogelijk zijn geweest om gelijke gevallen gelijk te behandelen. Dat zou voor iedereen veel handiger zijn. Stichting Autobelangen vermoedt dat de voormalig staatssecretaris probeerde om het de gedupeerde liefhebbers zo moeilijk mogelijk te maken. Wiebes, opvolger van Staatssecretaris Weekers, schaart zich achter het beleid van zijn voorganger.

Bezwarengenerator
Stichting Autobelangen is het niet eens met de invoering van MRB voor een groot aantal oldtimers en reageert met behulp van de invoering van de bezwarengenerator. Met deze generator kunnen bezitters van oldtimers alsnog op eenvoudige wijze een volledig geïndividualiseerd bezwaarschrift genereren. Dit is mogelijk voor alle bezitters van oldtimers van de bouwjaren 1974 t/m 1987 die hun rekening t.b.v. de MRB betaald hebben. De bezwarengenerator is operationeel voor de voertuigcategorieën auto’s, bussen, campers en vrachtwagens. Stichting Autobelangen hoopt dat de strategie van Financiën niet werkt en moedigt alle bezitters van die 350.000 oldtimers aan om gebruik te maken van de bezwarengenerator!

Rechtszaak tegen Staat
Daarnaast bereidt Stichting Autobelangen met advocaat prof. mr. T. Barkhuysen van Stibbe (Amsterdam) een rechtszaak voor tegen de Staat, met als inzet het terugdraaien van de belastingmaatregel. De jongste oldtimerregeling is de derde in vier jaar tijd terwijl de laatste versie nota bene een overgangsregeling had die tot 2021 liep. Maar die is nu dus ook van tafel. Naast het feit dat de oldtimerbezitters gedupeerd worden, staat vast dat de beoogde opbrengsten niet gehaald zullen worden. De schade in de branche is bovendien enorm. Stichting Autobelangen gaat daar wat aan doen.

Bezwaar maken
Bezwaar maken tegen de opgelegde MRB is formeel alleen mogelijk na betaling van de rekening van de Belastingdienst. Dit bezwaar dient binnen zes weken na betaling te zijn verstuurd. De bezwarengenerator is te vinden op www.vrijstellingoldtimer.nl. Link: http://www.vrijstellingoldtimer.nl/bezwaar-maken-tegen-mrb-rekening-oldtimer.

Geef een antwoord