Opel

Revolutionaire driecilinder benzinemotor voor Opel ADAM

lavoitureopel4Op de Autosalon van Genève (6 tot en met 16 maart 2014) introduceert Opel een nieuwe driecilinder benzinemotor voor de ADAM. Dankzij hoogstaande technologie zet de driecilinder een nieuwe standaard op het gebied van prestaties, brandstofverbruik en comfort. Opel koppelt de motor aan een eveneens nieuwe zesversnellingsbak die 30 % lichter is dan zijn voorganger. Deze aandrijflijn verschijnt later ook in andere Opel-modellen.

De nieuwe 1.0 ECOTEC (met directe brandstofinspuiting en een turbo) is geheel van aluminium. Opel levert de bijzonder compacte motor in twee varianten met achtereenvolgens 66 kW/90 pk en 85 kW/115 pk. Beide motoren leveren al vanaf 1.800 tpm 166 Nm trekkracht. Het benzineverbruik is ook spectaculair: gemiddeld slechts 4,3 l/100 km voor de variant met 66 kW/90 pk. Daarbij hoort een al even lage CO2-uitstoot van 99 g/km (volgens NEDC test procedure; voorlopige cijfers). Door deze lage uitstoot valt deze motor onder de 20% bijtellingscategorie bij gecombineerd zakelijk- en privégebruik.

Ongekende verfijning
Ongewoon voor driecilinders is het enorm lage geluids- en trillingsniveau van de nieuwe motor. Dit is bereikt door een reeks maatregelen, waaronder isolatie van de hogedruk-brandstofrail, de injectoren en de brandstofpomp. Ook is een balansas gemonteerd die bovendien wordt aangedreven door een ketting met omgekeerde tanden om trillingen tot een minimum te beperken. Verder heeft Opel gekozen voor een turbo die nauwelijks sissende geluiden produceert. Tenslotte zijn ook de behuizing van de nokkenas, het inlaatspruitstuk en zowel de boven-, als de onderkant van de motor geïsoleerd. Al deze maatregelen resulteren in een verfijning die ongekend is voor een driecilinder. Een verfijning waarmee deze motor tijdens tests op de rollenbank bij ieder toerental qua geluids- en trillingsniveau zelfs lager scoort dan vergelijkbare atmosferische benzinemotoren met een inhoud van 1,6-liter.

Nieuwe zesversnellingsbak
De nieuwe motor is gekoppeld aan een nieuwe zesversnellingsbak. Met een gewicht van slechts 37 kg is deze 30 % lichter dan zijn voorganger. De nieuwe versnellingsbak kenmerkt zich door een hoge schakelprecisie, korte schakelwegen en een lage schakelweerstand.

IntelliLink
In hun geheel gepersonaliseerde Opel Adam kunnen klanten bovendien genieten van de beste connectiviteit die een auto in deze klasse biedt dankzij Opels IntelliLink-systeem. Dit infotainmentsysteem is volledig te integreren met de nieuwste Android- en Apple iOS-smartphones. Daarnaast is het voorzien van USB- en Bluetooth-aansluitingen, audiostreaming, een 7 inch groot touchscreen, zeven luidsprekers en optioneel zijn er diverse apps, waaronder een voor navigatie.

Geef een antwoord