Audi

Dynamiek in compacte topvorm: Audi S1 en S1 Sportback

LaVoitureAudiS13Een bijzonder debuut op de komende autotentoonstelling van Genève: Audi presenteert er de S1. Deze sportieve topmodellen van de A1-reeks hebben een 2.0 TFSI met 170 kW/231 pk en een koppel van 370 Nm. Maximale tractie is gegarandeerd door quattro vierwielaandrijving. De aanduiding S1 is legendarisch: in de jaren 80 domineerde de Audi S1 het Wereldkampioenschap Rally. De Audi S1 is er vanaf € 38.900, de levering start in mei.

De Audi S1 beschikt over een sportief klinkende 2.0 TFSI turbomotor met 170 kW/231 pk en een koppel van 370 Nm. De prestaties zijn indrukwekkend: de S1 sprint in 5,8 s van 0-100 km/h (S1 Sportback: 5,9 s) en de topsnelheid bedraagt 250 km/h. Ondanks deze prestaties blijft het gemiddelde verbruik beperkt met 7,0 l/100 km (CO2: 162 g/km) voor de S1 (S1 Sportback: 7,1 l/100 km, 166 g CO2).

quattro
Zoals elk S-model van Audi heeft ook de S1 standaard quattro vierwielaandrijving, in dit geval met een hydraulische meervoudige plaatkoppeling op de achteras. De vierwielaandrijving wordt elektronisch aangestuurd, de ‘set-up’ voor de S1 kenmerkt zich door optimale dynamiek. In het ESC (Electronic Stabilization Control) is een elektronisch sperdifferentieel geïntegreerd. Dit werkt samen met een koppeling op de achteras. Zo wordt het mogelijk om onder bepaalde omstandigheden individuele wielen af te remmen. Dit komt zowel de stabiliteit als de dynamiek ten goede.

Multilink achteras
Andere factoren die bijdragen aan het rijplezier van de S1 zijn de multilink achteras en aanpassingen aan de vooras die voor nog scherpere reacties zorgen. De elektromechanische stuurinrichting werkt precies en geeft maximale feedback. Met Audi drive select kan de bestuurder kiezen uit verschillende rijmodi. Op basis daarvan worden de reacties op het gaspedaal aangepast en de instelling van de schokdempers gewijzigd. Standaard zijn 17-inch lichtmetalen wielen (18-inch optioneel). De remschijven vóór hebben een diameter van 31 cm – rode remklauwen zijn op wens verkrijgbaar.

Sportiviteit zichtbaar gemaakt
De sportiviteit van de S1-modellen komt ook tot uiting in het uiterlijk. Opvallende details zijn de nieuwe xenon plus koplampen en specifieke LED-achterlichten. De vóór- en achterbumper hebben een eigen vormgeving en ook de skirts aan de zijkant dragen bij aan het sportieve design. Optioneel is quattro ‘exterior styling’ met onder meer een grote achterspoiler beschikbaar.

In het interieur overheerst de kleur zwart. Daarnaast springen de S-instrumenten met hun grijze wijzerplaten in het oog en dat geldt ook voor de RVS-pedalen en de sportstoelen. Als optie zijn Super sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen leverbaar. quattro ‘interior styling’ is optioneel.

Geef een antwoord