Jaguar

Olympische skiër en Jaguar vestigen ijskoud Guinness-wereldrecord

Graham Bell, de Britse voormalige olympische skiër, heeft het Guinness-wereldrecord voor de ‘hoogste getrokken skisnelheid’ verpletterd achter een Jaguar XF Sportbrake.

De Jaguar XF Sportbrake en Graham Bell verbeterden het oude record met maar liefst 76 km/uur en lieten een gemiddelde topsnelheid van 189,07 km/uur noteren. Het record is gevestigd in Jaguar Land Rovers testcentrum in Arjeplog, binnen de poolcirkel in Zweden. Bell moest een snelheid van meer dan 112,65 km/uur bereiken om het record te verbeteren. De lage temperatuur van -28 °C stelde de fysieke gesteldheid van Bell en het prestatievermogen van de Jaguar zwaar op de proef.

Graham Bell vertelde: ‘I’m really proud to have achieved this new Guinness World Record, but it was a real team effort with the engineers at Jaguar supporting me every step of the way. The XF Sportbrake stayed perfectly composed throughout and gave me the confidence to not only beat the target but smash it by a great margin!’

De Jaguar XF Sportbrake bleek de perfecte auto om Bell te helpen het record te breken. De auto bewees dat hij kan presteren op elke ondergrond. De perfect aangestuurde slimme vierwielaandrijving geeft de bestuurder zelfvertrouwen in alle weersomstandigheden en de Adaptive Surface Response (AdSR) en All Surface Progress Control helpen de auto onder controle te houden, ook op een ondergrond die weinig grip biedt. Met de 3,0-liter V6 benzinemotor met supercharger en 280 kW (380 pk) vermogen sprint de XF Sportbrake binnen 5,5 seconden naar 100 km/uur. De auto kan moeiteloos de hoge snelheden bereiken die Bell nodig had om het record te verbeteren.

Nick Collins, Vehicle Line Director, Jaguar XF: ‘The XF Sportbrake builds on the success of the saloon and has all of the advanced all-wheel drive (AWD) technologies and aluminium-intensive architecture that have made the XF a multi‑award winner. Superb handling, plentiful traction and great high speed stability made it the perfect choice for this record attempt.’

Een indrukwekkend aantal geavanceerde ondersteltechnologieën en -systemen zorgen ervoor dat de XF Sportbrake een aantrekkelijke keuze in zijn segment is. Dankzij zijn dynamische constructie, die zich al heeft bewezen in de sedanversie van de XF, en de toevoeging van adaptieve technologie en intelligente functies wordt de praktische bruikbaarheid van de XF Sportbrake aangevuld met sportautoachtige dynamiek en het van Jaguar bekende gecontroleerde weggedrag. Voor deze premium lifestyle estate biedt Jaguar een gamma accessoires aan – zoals ski- en snowboard-dragers (vier paar ski’s of twee snowboards).

Het Revi Test Centre is de uitvalsbasis voor Jaguar Land Rovers tests in extreem koude omstandigheden. Het is tevens de locatie van de Jaguar Experience Ice Academy, waar liefhebbers het rijden op ijs in de nieuwste Jaguars en Land Rovers kunnen ervaren en leren. Onder begeleiding van gespecialiseerde instructeurs bereiken de deelnemers een ongekend hoog niveau van rijvaardigheid.

Bekijk hoe de Jaguar XF Sportbrake en Graham Bell het nieuwe Guinness‑wereldrecord verbeteren op www.youtube.com/watch?v=dXVPW1pV-WM.

Jaguar bezit ook de Guinness-wereldrecords voor de langste sprong met een schroef met een productieauto (de E-PACE) en de grootste looping met een auto (F-PACE).

Geef een antwoord