Autosport Jaguar

Nelson Piquet Jr, Mitch Evans en Nederlander Ho-Pin Tung rijden voor Panasonic Jaguar Racing

Panasonic Jaguar Racing presenteerde vandaag Nelson Piquet Jr – de FIA Formula E-kampioen van het eerste seizoen – als nieuwe coureur van het team. Dat gebeurde tijdens een exclusieve live show in het designhoofdkwartier van Jaguar in het Verenigd Koninkrijk. De Nederlander Ho-Pin Tung is ook komend seizoen de reservecoureur.

Piquet Jr neemt zijn plaats in het team in naast Mitch Evans en de Nederlander Ho-Pin Tung voor Panasonic Jaguar Racings tweede seizoen in Formula E. De komst van de oud-kampioen plaatst het team in een uitstekende uitgangspositie voor het komende Formula E-seizoen. De officiële tests beginnen volgende maand in Valencia.

Nelson Piquet: ‘It’s a great honour to join Panasonic Jaguar Racing. Jaguar has such a strong history in motorsport and it’s an exciting time to become part of the team. Their commitment to electric motorsport is inspiring and I’m looking forward to working with the team.’
Mitch Evans: ‘After such a great season it’s fantastic to be continuing with Panasonic Jaguar Racing in season four. As a team, we are moving in the right direction, and I can’t wait for the kick off in Hong Kong.’

Panasonic Jaguar Racing maakte het nieuws bekend tijdens Jaguars live RE: CHARGE event, tegelijk met de onthulling van de nieuwe bolide van het team. Ho‑Pin Tung, de officiële reservecoureur en winnaar van de LMP2-klasse in de laatste 24-uursrace van Le Mans, trok samen met de hosts van het evenement, Amanda Stretton en George Lamb, het doek van de Jaguar I-TYPE 2. De auto is voorzien van een groot aantal technische verbeteringen ten opzichte van vorig seizoen en heeft een dynamisch kleurenschema. Daarmee staat de Jaguar I-TYPE 2 voor de volgende evolutionaire fase in Panasonic Jaguar Racings #RaceToInnovate.

Ontwikkeling van premium batterij-elektrische auto’s
De presentatie van de Jaguar I-TYPE 2 komt slechts negen dagen na Jaguars lancering van de Jaguar I-PACE eTROPHY, ’s werelds eerste competitie voor volledig elektrische productieauto’s. Dit kampioenschap komt in het programma van Formula E en begint eind 2018. Deze jongste ontwikkelingen versterken Jaguars toewijding voor de lange termijn aan de ontwikkeling van premium batterij‑elektrisch aangedreven auto’s.

Nadat Panasonic Jaguar Racing vorige week al GKN als nieuwe Official Partner kon presenteren, verwelkomt het nu ook Viessmann als Official Partner voor het vierde seizoen van het FIA Formula E-kampioenschap. Viessmann is een toonaangevende fabrikant van verwarmings-, koel en energiesystemen en kan het team als Official Team Partner verder vooruit helpen op het gebied van technologie en prestaties.

James Barclay, Team Director van Panasonic Jaguar Racing: ‘We are hugely excited to have Nelson on board for season four. Mitch was one of the outstanding rookies of the season with some great qualifying and race performances. With our new driver line-up we are aiming to be a strong challenger on the grid, regularly competing for points. We have taken a lot of learnings from season three and the team have been working extremely hard throughout the off-season, focusing on the design and development of the new Jaguar I-TYPE 2. We are also delighted to welcome GKN and Viessmann into the Panasonic Jaguar Racing family. To optimise performance we need the best partners, which is why we’re excited to have GKN and Viessmann, both leaders in their respective fields, on board for season four.’

Craig Wilson, Race Director van Panasonic Jaguar Racing: ‘We knew that there would be much to learn during our first season of racing. The information and data we gathered has been extremely beneficial in the development of the Jaguar I-TYPE 2 where we have been able to improve its weight, balance and efficiency. We have made a few personnel changes, one of those is the appointment of Phil Charles as Racing Technical Manager. We are all looking forward to the upcoming test in Valencia where we can see the first indications of our advancements compared to the other teams, and racing the Jaguar I-TYPE 2 for the first time in Hong Kong in December.’

Maximilian Viessmann, lid van de directive van Viessmann: ‘The world is undergoing a change, leaving behind the oil age and into an era of electrification. Our partnership with Panasonic Jaguar Racing is the perfect platform to bring this shift to life, and showcase our shared commitment to innovation, technology and sustainability. We are excited to be part of this movement, and look forward to the season ahead.’

Phil Swash, GKN Driveline Chief Executive Officer: ‘As a world leader in advanced drivelines, lightweight structures and state-of-the-art electrified systems, GKN is proud to join Panasonic Jaguar Racing in their mission to innovate and inspire on the world stage. We can’t wait to get racing in Hong Kong.’

Nieuwe generatie racefans en ingenieurs
In lijn met Jaguars ambitie om te innoveren, zowel op het circuit als daarbuiten, is het live event RE:CHARGE de eerste in een serie shows die gedurende het seizoen plaatsvinden. Die zijn erop gericht een nieuwe generatie racefans naar de FIA Formula E te trekken. Panasonic Jaguar Racing begint aan de volgende fase van zijn samenwerking met Gorillaz om jongeren te interesseren voor technische wetenschappen, technologie en wiskunde. Deze maand nam Jaguar Land Rover de eerste van een nieuwe generatie van elektronica- en software-ingenieurs aan op basis van de speciaal daarvoor ontwikkelde programmeerwedstijd op de Gorillaz-app.

Panasonic Jaguar Racing verschijnt op 2 en 3 december aan de start van de eerste race in het vierde seizoen van het FIA Formula E-kampioenschap op het stratencircuit in Hong Kong. De Nederlander Ho-Pin Tung (34) is testrijder bij Panasonic Jaguar Racing. Hij won afgelopen zomer de LMP2-klasse in de 24-uursrace van Le Mans met het team van Jackie Chan DC Racing. Tung heeft een schat aan ervaring in monoposto’s, onder meer in Formule 3, A1GP, GP2, WEC, IndyCar en als testrijder in de Formule 1. Tung heeft ook ervaring in de Formula E, want hij reed drie races in het eerste seizoen van het FIA Formula E Championship.

Jaguar keerde in oktober 2016 terug in de racerij en was de eerste premium autofabrikant in het volledig elektrische FIA Formula E-kampioenschap, dat volledig op stratencircuits wordt verreden.

Jaguars Formula E-programma moet tastbare resultaten opleveren op het gebied van research en development voor de elektrificatie van toekomstige Jaguars en Land Rovers voor de openbare weg. Het motto van het team is ‘Race to Innovate’

Deelnemende fabrikanten kunnen hun eigen aandrijflijn ontwikkelen, bestaande uit de motor, de transmissie, de transformator en de achterwielophanging. Componenten die voor alle teams hetzelfde zijn, zijn het koolstofvezel chassis en het accupakket om de kosten onder controle te houden. Het accent ligt op de ontwikkeling van elektrische aandrijflijnen voor auto’s.

Formula E is niet alleen uniek omdat het een volledig elektrisch raceconcept is, maar ook vanwege de keuze van de locaties waar de races worden gereden. Afgezien van de Mexico ePrix vindt elke race van het kampioenschap plaats op tijdelijke circuits in de straten van de grootste steden van de wereld.
Elke racemeeting vindt plaats op één dag, inclusief de trainingen, kwalificaties en de race zelf. De kalender voor het vierde seizoen van de FIA Formula E 2017/2018 begint op 2 december 2017 en omvat veertien races in elf wereldsteden. Er zijn dubbele races in Hong Kong, New York en in Montreal, waar de laatste race van het seizoen plaatsvindt.

Geef een antwoord