BMW

Intelligent laden met unieke BMW Digital Charging Service

Met Digital Charging Service (DCS) is BMW i de eerste autofabrikant die een intelligente service voor duurzaam en voordelig laden aanbiedt. DCS is een voorspellende, duurzame en geldbesparende laadoplossing voor elektrische BMW’s. Vanaf april 2017 is deze nieuwe dienst beschikbaar in Nederland en Duitsland.

Met Digital Charging Service (DCS) is BMW i de eerste autofabrikant die een intelligente service voor duurzaam en voordelig laden aanbiedt. DCS valt onder 360o ELECTRIC dat intelligente producten en diensten behelst ter ondersteuning van elektrische mobiliteit.

Vanaf april 2017 is deze nieuwe dienst beschikbaar in Nederland en Duitsland – die lopen immers voorop als het gaat om elektrische mobiliteit, maar nog dit jaar volgen andere landen. DCS is uniek vanwege een aantal kenmerken. Dankzij een intelligent algoritme wordt de BEV (Battery Electric Vehicle) of PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) automatisch opgeladen in daluren, conform de laagste energieprijzen. Daarnaast kan de dienst gekoppeld worden aan bijvoorbeeld eigen zonnepanelen, waardoor de auto automatisch laadt op het moment dat er zonne-energie wordt opgewekt. Een gebruikelijk aantal van twaalf zonnepanelen levert jaarlijks zo’n 3.000 kWh op en dus voor ongeveer € 600 aan stroom. Bovendien kan DCS op basis van de weersverwachting voorspellen hoeveel stroom de zonnecellen kunnen leveren.

DCS is standaard op elk nieuw BMW i en iPerformance model en is het eerste jaar gratis. De service kan verlengd worden voor €50 per jaar (dit is ook het bedrag voor BMW-klanten die de dienst achteraf willen aanschaffen), maar de besparing van de dienst weegt op tegen de kosten.

DCS voert het laadproces volledig autonoom uit. De intelligente laadsoftware analyseert automatisch het energieverbruikspatroon van de klant en kiest de voor het laadproces gunstigste periodes en energiebronnen. De laadtijd wordt automatisch aangepast en het systeem houdt rekening met de ingestelde vertrektijd zodat de batterij volledig geladen is en het interieur verwarmd of gekoeld op het moment dat de berijder instapt. Het algoritme leert bovendien van het gebruik waardoor het laadprogramma steeds efficiënter wordt. De gebruiker kan overigens ook kiezen om zijn auto ‘onmiddellijk’ te laden via de BMW Connected App.

Flexibele tarieven van groene energie.
De unieke laadservice is voorlopig voorbehouden aan BMW i en BMW iPerformance auto’s, de volledig elektrische en PHEV modellen van BMW. Later komt de service ook beschikbaar voor voertuigen van andere merken. De service gaat in eerste instantie alleen van start in Nederland en Duitsland. Een belangrijk verschil is dat DCS in Nederland ook rekening houdt met flexibele tarieven van groene energie bij een groot aanbod, bijvoorbeeld bij extreme zonneschijn of langdurig harde wind.

DCS kan zo de laadkosten aanzienlijk laten dalen. In samenwerking met energieleverancier Eneco, en voor de technologische spin-off Jedlix, worden speciale tarieven aangeboden. Bij andere aanbieders geldt alleen dag- en nachttarief. Indien ENECO de energie levert, is er met het intelligente laadsysteem bovendien geld terug te verdienen (€ 120 per jaar). DCS geeft tevens een overzicht van de laadprocessen, zodat duidelijk wordt hoeveel kWh elektriciteit is geladen, wat de kosten en de besparingen zijn en wat het aandeel zonne-energie is. Deze informatie kan ook geëxporteerd worden.

Persoonlijk laadportal.
De BMW Digital Charging Service is onderdeel van 360 ELECTRIC en is het eerste jaar gratis. Na het eerste jaar is DCS beschikbaar via de ConnectedDrive Store, aanvankelijk alleen in Nederland. Meer informatie is te vinden op https://charging.bmwgroup.com. Klanten van BMW i kunnen de service eenvoudig activeren in hun BMW ConnectedDrive portal. DCS dient eenmalig geconfigureerd te worden, waarna de gebruiker in zijn of haar persoonlijke portal toegang krijgt tot uitgebreide informatie, bijvoorbeeld over het aantal aangesloten auto’s en wallboxen, laadplannen en de opbrengsten en besparingen.

Geef een antwoord