Maserati

Maserati en Massimo Bottura: Italiaanse perfectie

Dinsdag 7 maart heeft de bekende drie Michelin-sterren topkok en Maserati merkambassadeur Massimo Bottura voor een culinaire sensatie gezorgd tijdens de eerste persdag van de internationale autobeurs van Genève.

Tijdens het evenement wist Bottura de aanwezigen telkens weer te verassen. Hij nam de gasten mee op een culinaire reis die begon in zijn jeugd. Hij groeide op met het geluid van motoren, balsamicoazijn en de kookkunsten van zijn grootmoeder. Deze zaken vormden hem en hebben ervoor gezorgd dat zijn werk zich tegenwoordig kenmerkt door visie, inspiratie, intuïtie, kunstzinnigheid en passie. Volgens deze benaderingswijze heeft Bottura de culinaire tradities van Italië en de streek rond Modena op nieuwe wijze geïnterpreteerd. Het resultaat: verfijnde gerechten zoals Levante, waarvoor de SUV van Maserati als inspiratiebron diende.

Levante is een wind die over Italië waait van de Adriatische Zee in het oosten naar de Tyrreense Zee in het westen. Het gelijknamige gerecht kenmerkt zich door verrassende aromatische ingrediënten in de vorm van rijst die is besprenkeld met het sap van citrusvruchten op een zoetwatervis die is gemarineerd in venkel en sinaasappel.

De chef-kok bereidde ook enkele andere gerechten, waarbij zijn roots en de herinneringen uit zijn jeugd belangrijke rollen speelden. Een voorbeeld is zijn gerecht ‘The crunchy part of lasagne’, dat is gebaseerd op het feit dat hij als kind – zoals elk kind – altijd probeerde om het knapperigste stukje van de lasagne die zijn oma liefdevol had bereid te pikken. Dat heeft hij tot uiting laten komen door op een saus van met de hand gehakt vlees en béchamel een stukje knapperige pasta te plaatsen dat zo licht oogt dat het iets weg heeft van een vogel die wegvliegt.

Een ander bijzonder gerecht is ‘Memory of a mortadella sandwich: “Kan een recept ooit een herinnering vervangen?” aldus Massimo Bottura. “Mijn moeder rende me elke dag achterna met een mortadella-sandwich als ik naar school ging. Als eerbetoon aan haar vastberadenheid om ervoor te zorgen dat ik goed at, heb ik aan de hand van deze herinnering een knapperige gnocco gemaakt met daarin mortadella in zijn meest pure vorm.”

Reid Bigland, CEO van Maserati, was eveneens aanwezig bij het indrukwekkende culinaire spektakel: “Massimo heeft op briljante wijze een moderne of misschien zelfs wel futuristische interpretatie van zijn herinneringen toegepast, op een manier die recht doet aan het verleden. Dat sluit perfect aan op de Maserati-traditie om auto’s in Italië te ontwerpen, te ontwikkelen en te bouwen die bestuurders over de gehele wereld weten te plezieren en verrassen. Het is bovendien geweldig om de klanten van Maserati en Ermegildo Zegna hier in Genève te ontvangen en ze te laten genieten van Massimo’s culinaire kunst.”

Maserati en Bottura zijn al partners sinds 2015 en afgelopen november nam de in Modena woonachtige chef-kok de sleutel in ontvangst van zijn nieuwe Levante, de eerste SUV in het 100-jarige bestaan van het merk. Bottura is chef-kok van ‘Osteria Francescana’, dat vorig jaar tijdens de gerenommeerde verkiezing ‘The World’s 50 Best Restaurants 2016’tot beste restaurant ter wereld werd uitgeroepen.

Geef een reactie