Kia

2016: in alle opzichten een recordjaar voor Kia Motors Europe

Kia Motors Europe heeft 2016 met maar liefst vier records afgesloten. Het Koreaanse automerk verkocht in Europa allereerst een recordaantal van 435.316 auto’s, zo blijkt uit cijfers van ACEA (associatie van Europese autofabrikanten). Het Europese marktaandeel groeide in 2016 naar 2,94 procent (van 2,75 procent in 2015) en ook dat is een record. En Kia produceerde in Europa het afgelopen jaar het recordaantal van 612.900 motoren en 339.500 personenauto’s.

Kia realiseert al acht jaar op rij verkoopgroei in Europa. In 2015 verkocht het merk 384.790 auto’s. In 2016 is dat aantal met 13,1 procent gegroeid naar 435.316 auto’s. Dat is bijna tweemaal zoveel als de groei van de totale Europese markt (7%). Onder meer de uitbreiding van het modellenportfolio met de nieuwe Sportage, Niro en Optima-familie zorgde voor een flinke impuls voor de verkoop en de groei van het Europese marktaandeel.

Verkoopdoelstelling 2017
‘De Europese lancering van de gloednieuwe Rio, Picanto én Stinger in 2017 zal Kia helpen om in 2017 de ambitieuze, maar ook realistische doelstelling van meer dan 460.000 auto’s te realiseren’, zegt Michael Cole, Chief Operating Officer van Kia Motors Europe. ‘We blijven op koers om een marktaandeel van ruim 3 procent te bereiken in Europa.’

Meer dan de helft in Europa geproduceerd
Van alle auto’s die Kia in 2016 in Europa verkocht, is meer dan helft (55,7 procent) geproduceerd in de fabriek in Žilina, Slowakije. ‘Kia levert op deze manier een belangrijke bijdrage aan de economie, inclusief de werkgelegenheid in de Europese Gemeenschap’, zegt Léan Verstoep, Managing Director van Kia Motors Nederland. In Žilina produceert Kia de Sportage, de Venga en de complete cee’d-familie, bestaande uit de drie- en vijfdeurs hatchbacks plus de populaire Sportswagon.

Productierecords
De recordverkoop heeft ook een positieve uitwerking op de productie. De ultramoderne productiefaciliteit in Žilina produceerde in 2016 een recordaantal van 612.900 motoren (+ 5%) en 339.500 auto’s (+ 0,4%). Met het oog op de toekomst investeert Kia ook dit jaar weer een bedrag van 130 miljoen Euro in de fabriek in Žilina.

2016: Feiten Kia Motors Europe op een rij
• Verkoop van Kia Sportage gestegen met meer dan 30% ten opzichte van 2015 (+ 31,7%).
• In het D-segment een zeer goede verkoopstart met de verder uitgebreide Kia Optima-familie (+ 288% t.o.v. 2015), waarvan een substantieel aandeel voor de Kia Optima Sportswagon en de Kia Optima PHEV (Plug-in Hybrid).
• Zeer succesvolle Europese verkoopstart van de Kia Niro.
• Verdeling van alle in Žilina geproduceerde auto’s in 2016: Kia Sportage (64%), Kia cee’d (28%) en Kia Venga (8%).
• Meer dan de helft van alle in Žilina geproduceerde motoren geleverd aan de productiefaciliteit van zustermerk Hyundai in Tsjechië.
• In Žilina gebouwde Kia’s worden geëxporteerd naar 95 landen, over de hele wereld. Onder meer naar het Verenigd Koninkrijk (16%), Duitsland (9%), Rusland (9%) en naar Israël (6%).
• De fabriek in Žilina draagt ook een steentje bij in de verduurzaming van de productie. Het afgelopen jaar is een besparing gerealiseerd op het gebruik van elektriciteit van 17%. Hieraan gekoppeld is de daling van de CO2 uitstoot (13%) ten opzichte van 2015. Ook zijn er in de directe omgeving van de productiefaciliteit 1.258 bomen geplant.

Geef een antwoord