Jeep

Jeep op de Autosalon van Parijs 2016

Jeep viert dit jaar zijn 75-jarige bestaan. Sinds 1941 zijn Jeeps dé maatstaf in het SUV en off-roadsegment en bieden ze hun berijder de authentieke 4×4-rijsensatie én vrijheid. De feestvreugde wordt verder verhoogd door de introductie van de ver nieuwe Grand Cherokee modeljaar 2017 op de Autosalon van Parijs en het aanhoudende verkoopsucces in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Het merk liet in augustus de 34e opeenvolgende maand van verkoopgroei ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder noteren.

De nieuwe Grand Cherokee is verder verfijnd op het gebied van vormgeving, standaarduitrusting en uitvoering. Jeep breidt met de nieuwe Trailhawk-versie het gamma verder uit. Deze versie is uitgerust met extra voorzieningen die de off-roadcapaciteiten van de Grand Cherokee nog verder verbeteren. Onder meer de Quadra Drive II-vierwielaandrijving met elektronisch limited slip-achterdifferentieel, een unieke versie van de Quadra-Lift-luchtvering voor een nog grotere veerweg, en Selec-Speed Control met Hill Ascent Control.

Het Grand Cherokee-gamma voor 2017 krijgt een nog exclusievere topversie in de vorm van de Summit. Die is optioneel voorzien van een nog luxueuzer, met de hand vervaardigd en compleet met leder bekleed interieur, een vernieuwd uiterlijk en nog meer standaard veiligheidsvoorzieningen.

Ook nieuw is de high-performance SRT-versie van de Grand Cherokee modeljaar 2017. Hij is voorzien van een aangepast front met een nieuwe grille en mistlampen.

Jeep breidt het aanbod aandrijflijnen voor de Renegade uit met een automatische transmissie met dubbele koppeling (DDCT) in combinatie met de efficiënte 1,6-liter MultiJet II-dieselmotor en voorwielaandrijving.

Op de stand staan ook de Jeep Wrangler Rubicon en de Renegade Longitude, die zijn opgewaardeerd met het MoparONE-pakket – een geheel nieuw, speciaal pakket met specifieke off-roadaccessoires en onder meer een lift-kit. De accessoires zijn binnenkort leverbaar via de dealers.

Jeep Grand Cherokee modeljaar 2017
De nieuwe Jeep Grand Cherokee heeft een nieuwe voorzijde, die nu nog meer premium, maar ook wat agressiever oogt. Daarvoor is de onderkant van de bumper opnieuw ontworpen en voorzien van mistlampen en is de kenmerkende Jeep-grille met zeven sleuven opgefrist.

Jeep Grand Cherokee Trailhawk
Voor modeljaar 2017 is de Trailhawk de zesde uitvoering in het Grand Cherokee-gamma, naast de Laredo, de Limited, de Overland, de Summit en de SRT. Uiteraard is de Trailhawk voorzien van het nieuwe front, maar ook van specifiek voor deze uitvoering ontwikkelde 18-inch GoodYear Adventure-terreinbanden die met kevlar zijn verstevigd.

De carrosserie is voorzien van nieuwe Trailhawk- en Trail Rated-badges met rode accenten, een specifieke niet-reflecterende decoratie op de motorkap, spiegelkappen en een imperiaal met Neutral Grey kleuraccenten. De standaard karterbescherming en optionele Mopar Rock-rails vervolmaken het uiterlijk van de nieuwe Trailhawk-uitvoering en bieden extra bescherming als de bestuurder extreem slecht begaanbare routes kiest.

Het interieur van de Grand Cherokee Trailhawk is in zwart uitgevoerd en voorzien van suède sportstoelen met rood stikwerk op stoelen, portieren en middenconsole en geborsteld pianozwarte en staalgrijze accenten op allerlei onderdelen in het interieur. Een Trailhawk-badge op het stuurwiel completeert het interieur. Ook standaard is de 8,4-inch Uconnect touchscreen die actuele off-roadpagina’s weergeeft en zaken als de wieluitslag bijvoorbeeld de hoogte van de wielophanging en de 4×4- en Selec-Terrain-modi.

De Jeep Grand Cherokee Trailhawk is uitgerust met diverse standaard off-roadsystemen, inclusief de speciaal voor de Trailhawk ontwikkelde Quadra-Lift-luchtvering die meer veeruitslag mogelijk maakt. Ook is de auto voorzien van een verbeterd Selec-Speed Control, waarmee de bestuurde de snelheid van de auto zowel tijdens klimmen als dalen perfect kan beheersen via de schakelpeddels aan het stuur in plaats van met het gas- en het rempedaal.

De aan- en afrijhoek van de Jeep Grand Cherokee zijn 29,8 en 22,8 graden, de klimhoek tussen de assen bedraagt 27,1 graden. De bodemvrijheid komt uit op 27,5 centimeter.

Op de Jeep-stand op de Autosalon van Parijs staat een Grand Cherokee Trailhawk in de kleur Granite Crystal, met een zwart lederen interieur en met suède beklede stoelen. Hij wordt aangedreven door de efficiënte 3,0-liter MultiJet II-motor met 184 kW (250 pk) en een automatische achttrapstransmissie.

Jeep Grand Cherokee Summit
De uitvoering Summit doet zijn naam eer aan en is de topuitvoering van de Grand Cherokee. Hij onderscheidt zich onder andere door extra verfijning, een aangepast front met LED-mistlampen en nieuwe gepolijste aluminium 20-inchwielen met vijf spaken.

Nieuw in modeljaar 2017 is een interieur dat optioneel volledig bekleed is met Laguna-leder in de kleuren Indigo en Ski Gray, één van de vier mogelijke combinaties op de Summit-uitvoering. Het dashboard is net als de middenconsole en deurpanelen bekleed met nappa-leder. De zijwangen van de met Laguna-leder beklede stoelen zijn voorzien van een ‘Diamond Stitch’patroon, evenals de deurpanelen. Een van de exclusieve voorzieningen van de Summit-uitvoering is de Harman Kardon surround sound geluidsinstallatie met negentien speakers en een vermogen van 825 watt. Het systeem omvat een twaalfkanaalsversterker en drie subwoofers en omringt de inzittenden met een hoogst verfijnde geluidskwaliteit.

Alternatieve kleuren voor het interieur zijn Black, Brown en Dark Sienna Brown. Alle Summits zijn voorzien van een hemelbekleding in suède, een verlichte instap, geluidsisolerend glas rondom, Active Noise Cancellation en premium Berber-vloerbedekking.

Een heel gamma technologische en veiligheidsvoorzieningen is ook standaard in de modeljaar 2017 Jeep Grand Cherokee Summit: Lane Departure Warning (LDW), parkeerhulp voor file- en haaks op de rijrichting parkeren en een camera voor het aanhaken van aanhangers.

LDW omvat een voorwaarts gerichte camera die vóór de auto rijdend verkeer detecteert. Op basis daarvan meet het systeem de positie van de auto in de rijstrook. Als die positie afwijkt en de bestuurder niet op waarschuwingen van het systeem reageert, dan geeft Lane Keep Assist kleine stuurbewegingen om de auto terug in de juiste positie in de rijstrook te brengen.

De parkeerhulp is een zeer geavanceerd systeem dat passende parkeerplaatsen herkent en de bestuurder met aanwijzingen helpt de auto op zijn plaats te zetten. Daarvoor moet de bestuurder een knop indrukken waarmee de ultrasone sensors de input leveren voor het parkeerhulpsysteem. Deze parkeerhulp vult het ParkSense-systeem aan de voor- en achterzijde van de auto aan en biedt een extra niveau van veiligheid en bescherming.

Jeeps Quadra-Drive II 4×4-aandrijving met ELSD is standaard, net als de Quadra-Lift-luchtvering.
De Grand Cherokee Summit op de stand in Parijs heeft een exclusieve drielaags Pearl White carrosseriekleur en een volledig met leder bekleed interieur in de kleuren Ski Gray en Indigo. Hij wordt aangedreven door een 3,0-liter MultiJet II-motor met 184 kW (250 pk) en een automatische achttrapstransmissie.

Jeep Grand Cherokee SRT
Ook de Grand Cherokee SRT is voorzien van een nieuw front, met functionele luchtinlaten en twee extra horizontale sleuven voor extra koellucht voor motor en remmen, mistlampen én natuurlijk de nieuwe grille.

De snelste, krachtigste productie-Jeep ooit wordt aangedreven door een 6,4-liter V8-motor met Fuel Saver Technology. Het vermogen bedraagt 344 kW (468 pk) en het koppel 624 Nm. De acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/uur vergt slechts 5 seconden, naar 162 km/uur (100 mph) 16,3 seconden. De topsnelheid ligt op 257 km/uur.

Om de bestuurder volledig op de hoogte te houden van de enorme prestaties van de Grand Cherokee SRT laat het infotainmentsysteem op speciale Performance Pages met een uitgebreide reeks timers en meters zien welke prestaties de auto levert. De diverse rijmodi en launch control bieden de bestuurder de mogelijkheid om de rijbeleving op de weg en op het circuit aan de eigen smaak aan te passen.

Jeep biedt de Grand Cherokee SRT aan met een uitgebreide standaarduitrusting, inclusief sportstoelen met nappalederen en suède bekleding, lichtmetalen 20-inchwielen, Uconnect 8,4-inch infotainmentsysteem met DAB en navigatie, panoramisch en elektrisch bedienbaar Commandview-zonnedak, Lane Departure Warning, parkeerhulp en de trailercamera.

Jeep Renegade
De Jeep Renegade werd precies twee jaar geleden geïntroduceerd en is het populairste model qua verkoopcijfers. Vooral de Renegade zorgt voor de recordverkopen van Jeep in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Eind vorige maand stond de teller al op bijna 330.000 geproduceerde exemplaren. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn in Europa 51.300 Renegades verkocht. Dat is een groei van 47,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit succes onderstreept de leidende positie van de kleine Jeep in het segment van de compacte SUV. De landen waar de meeste Jeeps Renegade zijn verkocht, zijn Italië (22.800 stuks), het Verenigd Koninkrijk (7.200 stuks) en Frankrijk (6.000 stuks).

1,6-liter MultiJet II-motor met automatische zestrapstransmissie met dubbele koppeling (DDCT)
Jeep breidt de keuze van aandrijflijnen voor de Renegade uit met de automatische zestrapstransmissie met dubbele koppeling (DDCT) gekoppeld aan de 1,6-liter MultiJet II-motor met Stop&Start. De nieuwe aandrijflijn is exclusief voorbehouden aan de Renegade met voorwielaandrijving.

De 1,6-liter MultiJet II-motor is de populairste motor voor de Renegade, met een vermogen van 88 kW (120 pk) en een bescheiden brandstofverbruik en lage CO2-emissie: 4,5 l/100 km en 118 g/km in de gecombineerde testcyclus.

De DDCT-transmissie is voorzien van een dubbele koppeling, zodat schakelen mogelijk is zonder dat de vermogensafgifte van de motor wordt onderbroken.

Daardoor levert de Renegade betere prestaties bij een bescheiden verbruik én biedt hij een nog beter rijcomfort.

Jeep Cherokee Night Eagle II – speciale uitvoering
Deze speciale uitvoering versterkt het toch al gedurfde design van de Jeep Cherokee. De Night Eagle II is gebaseerd op de uitvoering Limited en voorzien van speciale zwarte accenten die de agressieve, sportieve uitstraling van de Cherokee versterken. De Night Eagle II is de opvolger van de vorig jaar gelanceerde en succesvolle Night Eagle. De Night Eagle II bouwt voort op het succes van zijn voorganger en benadrukt het stoere karakter van de Cherokee met een aantal donkere designelementen en glanzend zwarte accenten op de carrosserie: de Jeep-badge op de voorzijde, de zwarte raamomlijsting, de afwerking van de grille, glanzend zwarte dakdragers en 18-inchwielen en zwarte Jeep- en 4×4-badges. De speciale Night Eagle-badge is de finishing touch.

Het interieur is zeer compleet, met zwarte bekleding en met nappa-leder beklede, verwarmbare en geventileerde kuipstoelen, een achtvoudig verstelbare bestuurdersstoel met viervoudig elektrisch verstelbare lendensteunen, een 7-inch fullcolour TFT-instrumentenpaneel dat aan de voorkeur van de bestuurder is aan te passen, gescheiden climate control, Uconnect-radio-/navigatie met 8-inch touchscreen én een Alpine-audio-installatie met 506 watt vermogen en negen speakers en een subwoofer.

De Jeep Cherokee Night Eagle II in Parijs is compleet uitgerust, met bi-xenonkoplampen, een parkeercamera, parkeerassistentie voor en achter, automatische koplampen, een regensensor, een elektrisch bedienbare achterklep en inklapbare buitenspiegels. Ook te vinden in deze speciale uitvoering zijn talloze veiligheidsvoorzieningen, zoals Lanesense Lane Departure Warning, Forward Collision Warning dat ook op hoge snelheid werkt, Crash Mitigation, Adaptive Cruise Control, Stop&Go, Blind Sport Monitoring, Rear Cross Path Detection en parkeerhulp. Het CommandView zonnedak met dubbel glas completeert de lijst van speciale voorzieningen. De auto wordt aangedreven door een 2,2-liter MultiJet II-motor met 147 kW (200 pk), gekoppeld aan een negentrapsautomaat en Active Drive-vierwielaandrijving.

Mopar-uitvoeringen
De Jeep Wrangler met Mopar-accessoires die in Parijs is te zien, is gebaseerd op de Rubicon-uitvoering – de meest extreme en capabele off-roader in de Wrangler-reeks en voorzien van de Hyper Green kleurige carrosserie en een interieur in Black leder.

Om de off-roadcapaciteiten van de Wrangler verder te verbeteren, is deze auto voorzien van het MoparONE-pakket, inclusief een liftmogelijkheid van 5 cm, besturingsstabilisatie, karterbescherming en zwartgelakte aluminium 17-inchwielen met Hankook Dynapro 265/75 R17-banden. Het MoparONE-pakket is binnenkort verkrijgbaar bij de Jeep-dealer voor zowel de twee- als de vierdeurs Rubicon-uitvoering.

Een zwarte verlichtingsbalk met halogeenlampen boven de voorruit, een geventileerde motorkap, buisvormige treeplanken en halve deuren in de carrosseriekleur completeren de ‘geMoparizeerde’ Rubicon-uitvoering van de Jeep Wrangler. De Jeep Wrangler Rubicon met MoparONE-pakket wordt aangedreven door de 2,8-liter Euro6-turbomotor met 147 kW (200 pk) vermogen en is gekoppeld aan een automatische vijftrapstransmissie.

Jeep Renegade met MoparONE-pakket
De Jeep Renegade Longitude met Mopar-accessoires die in Parijs op de Jeep-stand staat, is uitgevoerd in een kenmerkende Solar Yellow carrosseriekleur met een zwarte kap en is voorzien van decals van de Amerikaanse legerster op de portieren, zwarte buitenspiegelkappen en een zwarte grille. Om de stoere 4×4-uitstraling te accentueren, is deze Renegade voorzien van het MoparONE-pakket met onder meer grote All-seasonbanden  en een verhogingsset waardoor de auto 2,5 centimeter hoger op de wielen staat. Hij wordt aangedreven door de 2,0-liter MultiJet II-dieselmotor met 103 kW (140 pk), gekoppeld aan een handmatig te bedienen zesversnellingsbak en Jeeps Active Drive vierwielaandrijving.

Er zijn kortom twee MoparOne-pakketten – een voor de Wrangler en een voor de Renegade – die accessoires bevatten voor het specifieke model en die de terreincapaciteiten verbeteren.

Geef een antwoord