Audi Autosport

Elf Audi’s R8 LMS in raceklassieker op Spa-Francorchamps

De 24 Hours of Spa is traditiegetrouw een hoogtepunt op de internationale GT3- racekalender. Dit jaar wordt de race verreden op 30 en 31 juli. Audi wordt vertegenwoordigd door meer klanten-raceteams dan ooit tevoren. Het merk met de vier ringen wist drie van de afgelopen vijf edities op zijn naam te zetten en kwam in 2014 en 2015 als winnaar uit de bus in de ‘Coupe du Roi’ fabrikantencup.

De race werd voor het eerst verreden in 1924 en wordt sinds 1964 regelmatig georganiseerd. Vandaag de dag kenmerkt de langeafstandsrace zich door het grootste aantal GT3-raceauto’s ter wereld. “65 raceauto’s van elf merken die tegen elkaar racen, dat is echt fantastisch. Het wordt een gevecht op topniveau”, aldus Chris Reinke, hoofd van Audi Sport Customer Racing. “Voor de vele Audi-fans in België, de wereldwijde GT-community alsmede onze klantenteams en coureurs is de 24 Hours of Spa absoluut het belangrijkste evenement van dit jaar.” Vier teams zullen in totaal elf Audi R8 GT3 raceauto’s in gaan zetten en 36 coureurs zullen plaatsnemen in de cockpits.

unnamed

Robin Frijns
Naast de Nederlandse Blancpain GT-titelverdediger Robin Frijns (NL) en voormalig DTM-coureur Pierre Kaffer (D) nemen ook Spa-winnaars René Rast (D), Frank Stippler (D), Markus Winkelhock (D) en Laurens Vanthoor (B) aan de race deel. Ander bekende namen die over vele jaren race-ervaring beschikken zijn DTM-coureurs Nico Müller (CH) en Edoardo Mortara (I), evenals Filipe Albuquerque (P) en Marco Bonanomi (I). En dan zijn er de voormalige kampioenen uit de Blancpain Endurance Series Christopher Mies (D) en Christopher Haase (D). Deze line-up wordt aangevuld door amateurcoureurs van over de gehele wereld. Dit onderstreept het karakter van de race: de Audi R8 LMS is net zo populair bij profs als bij amateurs.

Hoewel de uiteindelijke race-uitslag na 24 uur erg belangrijk is, is de uitslag ook van belang voor twee andere klassementen. Ten eerste maakt de 24 Hours of Spa deel uit van de European Blancpain GT Series. Op Spa worden punten toegekend na zes, twaalf en 24 uur racen – dit levert bijna twee keer zoveel punten op als een race met een gemiddelde duur. Ten tweede kunnen deelnemers voor het eerst punten scoren voor de Intercontinental GT Challenge. Op dit moment staan Laurens Vanthoor en Markus Winkelhock derde in dit klassement voor drie internationale GT-races – de Bathurst 12 Hour (Australië), de 24 Hours of Spa en de Sepang 12 Hours (Maleisië).

200e Audi R8 LMS afgeleverd
Aan de vooravond van de 24 Uur van Spa leverde Audi Sport Customer Racing ook de 200e R8 LMS afleveren aan een klant. Sinds 2008 vormt de GT3-klasse een belangrijke pijler in het autosportprogramma van Audi. Teams in Europa, Azië, Australië, Zuid-Amerika en Noord-Amerika racen nu met twee generaties van de op een productiemodel gebaseerde GT-sportauto van Audi.

500_a167379-medium

De Audi teams die deelnemen aan de 24 Hours of Spa

Belgian Audi Club Team WRT
#1 Will Stevens/Dries Vanthoor/Frédéric Vervisch (GB/B/B)
#2 Robin Frijns/Stuart Leonard/Michael Meadows (NL/GB/GB)
#3 Filipe Albuquerque/Rodrigo Baptista/Sergio Jimenez (P/BR/BR)
#4 Pierre Kaffer/Adrien de Leener/NN (D/B)

Audi Sport Team Phoenix
#6 Christopher Mies/Frank Stippler/Markus Winkelhock (D/D/D)

Saintéloc Racing
#25 Marco Bonanomi/Fred Bouvy/Christian Kelders/Marc Rostan (I/B/B/F)
#26 Grégory Guilvert/Christopher Haase/Mike Parisy (F/D/F)
#27 Michael Blanchemain/Jean-Paul Buffin/Valentin Hasse-Clot/Gilles Lallement (F/F/F/F)

Audi Sport Team WRT
#28 Nico Müller/René Rast/Laurens Vanthoor (CH/D/B)

I.S.R. Racing
#74 Philippe Giauque/Henry Hassid/Nicolas Lapierre/Franck Perera (F/F/F/F)
#75 Edoardo Mortara/Filip Salaquarda/Marlon Stockinger (I/CZ/RP)

500_a167384-large

Geef een antwoord