Jaguar

Spectaculaire achtervolging: met Jaguar XF op tornadojacht

‘Tornado Tim’ Baker heeft met een Jaguar XF AWD een spectaculaire tornadojacht door het Middenwesten van de Verenigde Staten van Amerika gemaakt. Het werk van tornadojagers als Baker is essentieel, want in Tornado Alley, het gebied waar veel tornado’s voorkomen, kunnen juiste voorspellingen van de ontwikkeling van tornado’s levens redden. Goed gereedschap is daarbij essentieel. Voor het team van Tim Baker bleek de Jaguar XF het perfecte mobiele lab voor het lokaliseren van tornado’s en het verzamelen van belangrijke gegevens.

De jacht op tornado’s over ruim 3.200 kilometer – over routes die varieerden van snelwegen tot onverharde landweggetjes, in zeven Noord-Amerikaanse staten – was niet zonder gevaar. Het team kreeg te maken met hagelstenen ter grootte van tennisballen, reed door overstroomde gebieden en moest stormachtige wind doorstaan. De storm voerde Tim van Denver (Colorado) helemaal naar Minnesota en terug naar Illinois – door een gebied met ruim 95 miljoen mensen.

Twee uur ten westen van Chicago vond Tim Baker met de Jaguar XF AWD een tornado van de categorie EF 0, met windsnelheden rond de 100-110 km/uur. Die veroorzaakte veel storm- en waterschade. ‘Op het juiste moment op de juiste plaats zijn, daar draait het om bij tornadojagen’, zegt Tim Baker. ‘Maar je moet ook wel zorgen dat je niet in problemen raakt.’

Het InControl Touch Pro-multimediasysteem met 10-inch touchscreen en 3D-navigatie stuurde het team effectief langs de tornado. Meetapparatuur en andere apparaten bleven onderweg online dankzij de ingebouwde wifi-hotspot in de Jaguar XF. Bakers team bleef verder uit te problemen dankzij het All Wheel Drive-systeem en Adaptive Surface Response, dat verschillen tussen wegdekken herkent om de beschikbare grip optimaal te benutten.

Tornadojagers als Tim en de auto’s die ze gebruiken, zijn belangrijke schakels in het moderne netwerk van weeralarmering. De mensen op de grond die tornado’s analyseren en hun pad bepalen, bouwen de kennis over deze natuurkrachten op en helpen potentiële rampen te voorkomen.

De Jaguar XF is leverbaar voor prijzen vanaf € 47.750. Ook de Jaguar XF wordt geleverd met Jaguar Care: drie jaar garantie, drie jaar gratis regulier onderhoud en drie jaar Jaguar Roadside Assistance, zonder bijkomende kosten.

Geef een reactie