Volkswagen

Levende legende: zestig jaar ‘Bulli’ op de Techno Classica

Geliefd, begeerd en bewonderd: de T-serie van Volkswagen Bedrijfswagens. Op de Techno Classica in Essen blikte het merk terug op het begin van de productie van de ‘Bulli’ in Hannover, zestig jaar geleden. Die zes decennia Volkswagen Transporter werden op de stand van het merk gesymboliseerd door een historische T1 en een actuele T6.

Volkswagen Bedrijfswagens schreef een belangrijk hoofdstuk automobielgeschiedenis. Al in maart 1950 startte het merk met de productie van de Bulli in Wolfsburg en vanaf maart 1956 in de nieuwe Transporter-fabriek in Hannover. Op een 1,1 miljoen vierkante meter grote locatie in het stadsdeel Stöcken werd in een tijdsbestek van amper een jaar een complete fabriek uit de grond gestampt, destijds de grootste assemblagehal van Europa. Het was direct ook het begin van een uitzonderlijk tijdperk in autoproductie, want in deze fabriek wordt sindsdien de legendarische Bulli (T-serie) gebouwd.

500_digital-stock

Op de klassiekershow in Essen werd die rijke historie tastbaar. Een eerste-generatie Transporter (T1) en een actuele Multivan (T6) symboliseren de ontwikkeling die het model de afgelopen zestig jaar heeft doorgemaakt. De wit-rode T1 Samba uit 1967 werd door de specialisten van Volkswagen Nutzfahrzeuge Oldtimer in Hannover compleet gerestaureerd en schittert in Essen weer in zijn oorspronkelijke staat. Een team van kundige monteurs houdt zich in de fabriek bezig met het conserveren van historische modellen. Aan het eind van een volledig restauratieproces wordt een auto voorzien van complete documentatie en het certificaat ‘made by Volkswagen Nutzfahrzeuge’.

De klassieker werd op de Techno Classica geflankeerd door een actueel model Transporter, eveneens getooid in een rood-witte Two-tone kleurstelling: een Multivan Generation SIX, nu al de klassieker van de toekomst. Met moderne en zuinige EU6-motoren, een scala aan rijassistentiesystemen en een comfortniveau dat tot dusver niet voor mogelijk werd gehouden, bewijst de Bulli anno 2016 wederom dat hij met recht het beste ruimtewonder is. Wat bovendien wordt onderstreept door gerenommeerde titels als ‘Internationale Bestelwagen van het Jaar’, ‘Auto Trophy’ en ‘Familieauto van het Jaar’.

500_03-20150407vr003

Via informatieborden konden bezoekers van de show meer te weten komen over de historie van de Bulli en de fabriek. Meer informatie over de geschiedenis van de Transporter-fabriek werd verstrekt tijdens de tentoonstelling ‘Die Bullibauer’ in het Historisch Museum in Hannover, die nog tot 26 juni 2016 kan worden bezocht.

Showbezoek met originele Volkswagen Currywurst
Een bijzondere service van Volkswagen buiten Hal 7 is het ‘Volkswagen Originalteil’, de Currywurst, die rechtstreeks vanuit een klassieke Bulli aan bezoekers werd geserveerd. Daartoe had Volkswagen Nutzfahrzeuge Oldtimer een blauw-witte T2a/b bus (bouwjaar 1971) met in kleur bijpassende aanhanger tot snackwagen omgebouwd. Drankjes waren voorhanden vanuit de legendarische T1 Becks-Bulli uit 1963.

500_1959---werksansicht----c59-79-hannover

Huur eens een Bulli
Diegenen die geen eigen Bulli bezitten, maar desondanks het rijke levensgevoel met unieke boxermotorsound van achteruit willen ervaren, kunnen bij Volkswagen Nutzfahrzeuge Oldtimer ook een klassieke Bulli huren. Of het nu gaat om een ‘Silberfisch’ als trouwauto, een ‘Westfalia’ voor een uitstapje naar zee of een T1 ‘de Luxe’ uit 1965 om zakenrelaties vanaf het vliegveld mee te vervoeren; de modellen staan in Hannover gereed.

One thought on “Levende legende: zestig jaar ‘Bulli’ op de Techno Classica

Geef een antwoord