Nissan

Maarten Sierhuis: de drijvende kracht achter de zelfrijdende auto

De Nederlander Maarten Sierhuis (1962) is een van de drijvende krachten in Silicon Valley achter de ontwikkeling van volledig autonoom rijdende auto’s. In zijn research lab wordt gewerkt aan de auto’s die zelfstandig hun weg vinden.

Wedloop met Google
Sierhuis is met zijn team verwikkeld in een technologiewedloop met giganten als Google, BMW en Tesla. Autofabrikanten zien de opmars van de zelfrijdende auto als een van de grootste ontwikkelingen in de ruim 100-jarige historie van de auto. Autonoom rijdende auto’s maken het wegverkeer veiliger, efficienter en daardoor schoner en brengen nieuwe verdienmodellen op basis van car sharing.

Ruimtepak
De Nederlander werkte 12 jaar bij de NASA en ontwikkelde autonome informatiesystemen voor astronouten tijdens hun ruimtewandelingen. Dat werkt door in zijn aanpak nu: ‘Ik kijk naar auto’s op dezelfde manier als een astronaut naar zijn ruimtepak: het houdt je in leven, het is je huis en je werkplek. Die visie breng ik over van NASA op de auto’s van de nabije toekomst.’

Smaak van succes
Als één van de weinige Nederlanders bekleedt Sierhuis een topfunctie in de wereld van zelfrijdende auto’s. Sinds 2013 is hij Director bij het Nissan Research Center Sillicon Valley. De smaak van succes kent zijn team al: de Japanse autofabrikant heeft besloten de technologie voor autonoom rijden te adopteren die door Sierhuis en zijn mensen is ontwikkeld. De IDS Concept Car is een elektrisch rijdend studiemodel van Nissan waarin deze technologie is toegepast.

In Nederland
Vanwege zijn belangrijke rol is hij uitgenodigd keynote speaker op Intertraffic, de internationale vakbeurs over verkeerstechnologie die van 5 tot en met 8 april in Amsterdam wordt gehouden.

One thought on “Maarten Sierhuis: de drijvende kracht achter de zelfrijdende auto

Geef een antwoord