Seat

SEAT, Samsung en SAP koppelen smartphone aan auto

SEAT, Samsung Electronics en SAP SE hebben een technologische alliantie gesloten om gezamenlijk toekomstige projecten voor de verbonden auto te ontwikkelen. Tijdens de 11e editie van het Mobile World Congress (MWC), dat deze week in Barcelona plaatsvindt, presenteren de drie ondernemingen geavanceerde concepten die tot stand zijn gekomen dankzij de gezamenlijke innovatiemogelijkheden en expertise van de drie partners.

Afgelopen jaar sloten SEAT en Samsung al een overeenkomst voor diverse technologische oplossingen die momenteel al in enkele SEAT-modellen leverbaar zijn. Dit jaar wordt de samenwerking versterkt met de komst van SAP.

SEAT’s President Luca de Meo over de samenwerking: “Voor SEAT heeft connectiviteit prioriteit. Deze technologische alliantie met Samsung en SAP versterkt SEAT’s doel om een maatstaf te worden op het gebied van connectiviteit, en bovenal om samen te werken met de beste partners om nieuwe connectiviteitsmogelijk te introduceren.”

Altijd verbonden
Het doel van de alliantie is gebruikers op de weg veilig en verbonden te houden. De R&D-teams van SEAT, Samsung en SAP hebben de handen ineen geslagen om diverse toekomstige toepassingen voor de ‘verbonden auto’ op de MWC te presenteren.

Een voorbeeld daarvan is een app waarmee je een parkeerplek kunt reserveren en de parkeerkosten vervolgens kunt betalen zonder de auto te verlaten. Het systeem is gebaseerd op het succesvolle Samsung Pay-platform in Zuid-Korea en de VS. Naar verwachting wordt het de komende maanden ook in Europa gelanceerd. Eind vorig jaar heeft SAP op succesvolle wijze het SAP Vehicles Network (SVN) in de VS en Europa gelanceerd, met Samsung Pay als partner en een focus op services als Connected Parking en Connected Fueling. In de samenwerking met SEAT kunnen gebruikers via de SEAT ConnectApp via vingerafdrukherkenning nu een parkeerplek reserveren. Het navigatiesysteem begeleidt de bestuurder vervolgens naar de bestemming waar de slagboom automatisch omhoog gaat wanneer de auto nadert. Betalen voor het parkeren gebeurt eveneens via de app, zonder dat de bestuurder nog uit hoeft te stappen. Dit principe kan op het Mobile World Congress reeds worden ervaren.
500_esc0858-como-objeto-inteligente-1header

Digital Key Sharing
Nog zo’n direct voorbeeld dat uit de alliantie voortkomt, is Digital Key Sharing, een evolutie van het Digital Key-concept dat SEAT en Samsung vorig jaar presenteerden. Daarmee was het via een smartphone al mogelijk de portieren te ontgrendelen, de airco aan te zetten en de ramen te openen en te sluiten. Nu worden die functies uitgebreid met een oplossing waarbij in de nabije toekomst goedkeuring kan worden verleend aan een andere persoon om de auto te gebruiken, zonder de noodzaak een sleutel uit te wisselen; zelfs wanneer die personen op verschillende locaties zijn. Via de smartphone kan geheel veilig een virtuele kopie van de digitale sleutel van de auto naar andermans smartphone of ander mobiele apparaat worden verstuurd. Desgewenst kan een tijdslimiet op het gebruik van de digitale sleutel worden gezet. In de nabije toekomst wordt het zelfs mogelijk om die digitale kopie van de sleutel bepaalde restricties op te leggen. Bijvoorbeeld een beperking van het gebruik van functies van de auto, een limiet op bepaalde prestaties, zoals de topsnelheid, of het instellen van een extra zuinige rijstand.

Op het MWC toont SEAT op de SAP-stand (Hal 3, 3M41) een auto die de toekomstige visie op de verbonden auto vertegenwoordigt. Daarnaast laat SEAT daar de nieuwe MY SEAT App zien, die in samenwerking met Accenture werd ontwikkeld. De app voorziet in nieuwe functies als het op afstand bedienen van huishoudelijke apparaten. Daarnaast zijn op de smartphone waarschuwingen te zien die op het dashboard van de auto worden aangegeven. Bovendien beschikt de app over een rij-assistent die tips geeft om de rijstijl en prestaties te verbeteren en zelfs om geld te besparen door het brandstofverbruik en ongepland onderhoud te beperken.

One thought on “SEAT, Samsung en SAP koppelen smartphone aan auto

Geef een reactie