Volkswagen

e-Golf Touch introduceert gebarenbediening voor productieauto’s

Precies een jaar geleden, tijdens de CES elektronicavakbeurs van 2015, was de Golf R Touch conceptauto de eerste serieproductieauto van Volkswagen met een bedieningssysteem dat werkte via gebaren. Met de e-Golf Touch presenteert Volkswagen nu op de CES 2016 een nog geavanceerdere generatie van de Modular Infotainment Toolkit (MIB). En daarmee voor het eerst dus ook een vroege serieproductieversie van deze intuïtieve bedieningstechnologie.

De e-Golf Touch is voorzien van een nieuwe topversie van de MIB met een 9,2 inch hoge-resolutie scherm (1280 x 640 pixels). Alle functies en schermen zijn samengevoegd onder een helder glazen oppervlak. Links – vóór de bestuurder – bevinden zich vier aanraakgevoelige knoppen (Menu, Home, Car, App) en een draai/drukknop. Het 8,2 inch brede en 4,1 inch hoge basisscherm van het systeem bestaat uit een groot hoofdscherm en twee instelbare delen aan de rechterkant. Aan die twee kleinere schermen kunnen tien verschillende functies worden toegewezen, bijvoorbeeld Media (inclusief de cover van een album) of Telefoon (inclusief een foto van de beller).  Daarnaast is het mogelijk om het hoofdscherm groter te slepen, om zo het volledige display te vullen. Bijvoorbeeld om de navigatiekaart zo groot mogelijk te tonen of alle smartphone-apps – waaronder MirrorLink, Android Auto (Google) of CarPlay (Apple) – weer te geven met behulp van Volkswagen’s App-Connect.

Stembediening geperfectioneerd 
De e-Golf Touch markeert tevens het debuut van Volkswagen’s nieuwste generatie stembedieningstechnologie. Het systeem maakt indruk met een aanzienlijk verder verbeterd bedieningsconcept. Ingevoerde en aanbevolen stemcommando’s worden nu tegelijkertijd weergegeven in het scherm, waarbij de gebruiker nu altijd kan zien welke commando’s in bepaalde situaties logisch zijn. De nieuwe versie van het stembedieningssysteem wordt begin deze zomer al op de eerste markten geïntroduceerd, waaronder in de VS.

Daarnaast is Volkswagen de eerste fabrikant die de nieuwe Keyword Activation stemherkenningsfunctie in de e-Golf Touch presenteert. Met deze feature kan de bestuurder de stemherkenning eenvoudig activeren door iets in de trant van ‘Hallo Volkswagen’ tegen het systeem te zeggen, in plaats van een knop in te drukken, zoals voorheen gebruikelijk was.

Draadloos opladen
Bij elektrische auto’s denken we bij draadloos opladen automatisch aan het inductief laden van het batterijpakket in de auto. In het geval van de e-Golf Touch is draadloos opladen echter gelinkt aan het draadloos laden van smartphones. Volkswagen heeft daartoe een inductief oplaadsysteem in de houder voor de mobiele telefoon (onder het infotainmentsysteem) geïntegreerd. Voor het eerst is het ook mogelijk om smartphones achterin draadloos te voeden, in de achterste armsteunen. Bovendien is de e-Golf Touch uitgerust met een nieuw type USB C-poort. Die maakt data-overdracht op hoge snelheid mogelijk, waarbij de telefoon tegelijkertijd wordt opgeladen.

Elektronische stemversterker
De elektronische stemversterker in de e-Golf Touch verbetert de akoestiek, waardoor het voor de bestuurder en voorpassagier makkelijker wordt om met de inzittenden achterin te praten. Dit systeem maakt gebruik van de handsfree microfoon en de achterste luidsprekers. Het volume van de elektronische stemversterker wordt automatische aangepast aan de snelheid van de auto. Wanneer het muziekvolume erg hoog is, wordt het volume van de stemversterker verlaagd.

One thought on “e-Golf Touch introduceert gebarenbediening voor productieauto’s

Geef een reactie