Land Rover

Veiling Land Rover ‘Defender 2.000.000’ levert ruim 550.000 euro op

De veiling van de Land Rover ‘Defender 2.000.000’ bij Bonhams in Londen heeft dik 550.000 euro opgeleverd. De volledige opbrengst gaat naar het goede doel, te weten het Rode Kruis en de wildlife beschermingsorganisatie Born Free Foundation. Twee organisaties die Land Rover al langer steunt.

De unieke Land Rover Defender is woensdagavond 16 december verkocht aan een bieder uit Qatar. Het is het tweemiljoenste geproduceerde exemplaar van de iconische terreinwagen, waarvan de productie in 1948 begon in Solihull met de Series I Land Rover, die in 1948 zijn wereldpremière beleefde op de AutoRAI in Amsterdam. De hele wereldpers kwam naar de hoofdstad voor de Britse creatie die, zoals de historie heeft geleerd, een van de succesvolste modellen is die de auto-industrie heeft voortgebracht. Door de jaren heen zijn in Solihull tweemiljoen exemplaren van de Series I, II, III en Defender geproduceerd. Eind januari 2016 stopt de productie van de huidige generatie.

De geveilde Land Rover Defender onderscheidt zich door unieke stylingelementen, zoals de in aluminium gegraveerde kaart van Red Wharf Bay, waar het idee voor de eerste Land Rover ontstond, ‘no. 2.000.000’-badges en lederen bekleding met ‘Red Wharf Bay’ design. Dit unieke exemplaar is in mei 2015 geproduceerd in aanwezigheid van ‘Discovery Channel’ survivor Bear Grylls, actrice Virginia McKenna (oprichter Born Free Foundation) en Stephen en Nick Wilks, zonen van de oprichter van Land Rover. Hun handtekeningen sieren ook deze unieke jubileum-Defender.

1-Land-Rover-Defender

‘Project Lion Rover’
De Born Free Foundation besteedt het geld aan het ‘Project Lion Rover’ in Meru National Park in Kenia. Dit project is gericht op bescherming van leeuwenpopulaties en andere wildlife en het tegengaan van stroperij. De bij de veiling aanwezige Actrice Joanna Lumley, beschermvrouwen van de Born Free Foundation in een reactie: “Echt fenomenaal dat een auto zoveel geld oplevert. Zonder de support van het publiek en partners als Land Rover zouden we lang zo effectief niet kunnen zijn om een betere wereld te scheppen.”

McKenna voegde daaraan toe: “Niet gehinderd door enige technische vaardigheden was het toch een hele eer dat ik de speciale nummerplaten op deze Defender mocht bevestigen. Land Rover is al sinds 1964 onderdeel van ons leven, toen ik samen met mijn echtgenoot Bill naar Kenia ging voor de film ‘Born Free’. Elke ochtend gingen we met de auto op pad met George Adamson en een leeuw. Heel fijn dat de opbrengst van de veiling nu bijdraagt aan het werk van Born Free in het Meru National Park.”

3-Land-Rover-Defender
Hulp voor Nepal
Het Rode Kruis zal de donatie van de veiling gebruiken voor hulp aan door de aardbeving geteisterde gemeenschappen in Nepal. Mike Adamson, Chief Executive van het Britse Rode Kruis: “We zijn Land Rover zeer veel dank verschuldigd met de helft van deze veilingopbrengst. Het Rode Kruis gebruikt al Defenders sinds de jaren vijftig. Diverse keren heeft Land Rover ons gesponsord met voertuigen en giften. Het project in Nepal is het achttiende waarbij wij steun krijgen van Land Rover. De donatie draagt bij aan het verbeteren van het leven en de levensomstandigheden van duizenden mensen.”

John Edwards, Managing Director of Jaguar Land Rover’s Special Vehicle Operations: “Eerder dit jaar hebben we deze jubileumversie omgeturnd in een collectorsitem. Met de expertise van mijn SVO-team en aantal Land Rover ambassadeurs hebben we een uniek exemplaar gecreëerd voor een veiling waarvan we nu al weten dat deel zal uitmaken van onze historie. De Defender heeft nog een hele toekomst voor zich, maar de oorspronkelijke Series Land Rover en de eerdere generaties Defender zullen voortbestaan in onze Jaguar Land Rover Heritage divisie.”

Robert Brooks and Theo Pathitis

One thought on “Veiling Land Rover ‘Defender 2.000.000’ levert ruim 550.000 euro op

Geef een antwoord