Land Rover

Land Rover viert mijlpaal met terugkeer naar geboorteplaats Islay

Land Rover en het Schotse eiland Islay zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op het eiland – ook wel bekend als “Queens of the Hebrides” – werd meer dan zestig jaar geleden de naam Land Rover bedacht. Ter ere van de productiemijlpaal van 67 onafgebroken jaren trok Land Rover met de gehele modelserie naar Islay voor de opname van een unieke film.

14-Land-RoverDe geschiedenis van Land Rover begon in de jaren veertig, toen Spencer Wilks – de toenmalige Managing Director van de Rover Car Company – op Islay woonde. Hij was eigenaar van het landgoed Laggan Estate en liet in 1947 een Rover 12 grondig aanpassen om het ruige landschap van Islay te kunnen doorkruisen. De jachtopziener van het landgoed, Ian Fraser, sprak de legendarische woorden: ‘it must be a Land Rover’.

Ter gelegenheid van de bijzondere herkomst keerde Land Rover terug naar Islay voor de opname van een unieke film over de geboorte van het merk. De gehele modelserie was aanwezig, inclusief de Series I 107” Pick-Up (1954), de Series IIa 88” Tilt (1965) en de Series III 109” Station Wagon (1980). Tijdens de reis werd onder meer de Kilchomen Distillery bezocht, die wordt gerund door Spencer Wilks’ achterkleinkind Kathy Wills.

Islay staat niet alleen bekend om de productie van ’s werelds beste whisky’s, maar ook om de prachtige natuur met uitgestrekte landschappen en ruig terrein. De gebroeders Wilks gebruikte het eiland eind jaren veertig dan ook als testlocatie tijdens de ontwikkeling van de Series Land Rover.

Roger Crathorne, auteur van het boek “Born in Lode Lane”, benadrukt: ‘Ondanks dat veel exemplaren al meer dan vijftig jaar oud zijn, ploegen ze nog altijd probleemloos door het ruige en uitdagende landschap van Islay. Een onmiskenbare eigenschap waar Land Rover altijd al om bekend staat.’

 

One thought on “Land Rover viert mijlpaal met terugkeer naar geboorteplaats Islay

Geef een antwoord