Kia

5-sterrenveiligheid voor nieuwe Kia Optima en Sportage

De nieuwe Kia Optima en Sportage hebben beide de maximale score van vijf sterren gekregen in de recente Euro NCAP botsproefcyclus. Zowel de Optima als de Sportage scoorde hoog op het gebied van de bescherming van volwassenen, met een score van 89% en 90%. Ook de bescherming van jonge Optima-passagiers werd met 86% hoog gewaardeerd, net als de Sportage met 83%.

De Kia Optima werd door Euro NCAP met name geprezen voor de uniform hoge niveaus aan bescherming voor alle inzittenden tijdens frontale aanrijdingen en botsingen van opzij; ongeacht het formaat van de passagiers of de plek waar ze in de auto zitten. De Sportage deed daar niet voor onder en scoorde bovendien uitzonderlijk hoog bij de zijdelingse botsproef tegen een paal.

Hightech actieve-veiligheidsfeatures
De nieuwe Optima en Sportage zijn de meest geavanceerde modellen die Kia tot dusver ontwikkelde, met voor beide modellen een uitgebreid aanbod aan actieve-veiligheidsvoorzieningen, die steeds belangrijker worden in de NCAP testprocedure. Zo zorgt bijvoorbeeld het standaard Vehicle Stability Management (VSM) voor stabiliteit onder uiteenlopende omstandigheden, vooral bij remmen in bochten, dankzij een nauwe samenwerking tussen het ESC (Electronic Stability Controle) en de elektronische stuurbekrachtiging.

De twee nieuwe Kia-modellen zijn daarnaast beschikbaar met een keur aan optionele veiligheidstechnologieën, waaronder:

  • Autonomous Emergency Braking (AEB), dat gebruikmaakt van een lange-afstand radar om een mogelijke aanrijding met een andere auto of voetganger te detecteren en de auto zelfstandig af te remmen;
  • Lane Keeping Assist System (LKAS), dat de auto via corrigerende acties binnen de wegmarkeringen houdt;
  • High Beam Assist (HBA), dat automatisch de lichtbundel aanpast aan het overige verkeer en de wegcondities;
  • Speed Limit Information Function (SLIF), dat op basis van input van camera’s verkeersborden met snelheidslimieten herkent en die in het instrumentarium weergeeft;
  • Blind Spot Detection (BSD), met een visuele waarschuwing in de buitenspiegel wanneer een auto zich in de dode hoek bevindt;
  • Rear Cross Traffic Alert (RCTA), dat waarschuwt voor kruisend verkeer achter de auto bij het achteruitrijden.

De Optima is daarnaast ook te voorzien van Advanced Smart Cruise Control, dat automatisch de snelheid aanpast aan voorliggers, om een veilige afstand te behouden.

Sterkere carrosseriestructuur voor grotere passieve veiligheid
Op het gebied van passieve veiligheid vertrouwen de nieuwe Kia Optima en Sportage op een aanzienlijk sterkere carrosseriestructuur en een veel grotere torsiestijfheid dankzij veelvuldig gebruik van sterke staalsoorten. Daarnaast worden alle inzittenden door airbags beschermd en monteert Kia standaard ISOFIX-bevestigingen en –verankeringen voor kinderzitjes op de tweede zitrij.

De Europese verkoop van de nieuwe Kia Optima is inmiddels gestart. De verkoopstart van de Sportage staat gepland voor het eerste kwartaal van 2016. Net als alle Europese Kia-modellen worden ze standaard geleverd met 7 jaar/150.000 kilometer garantie.

One thought on “5-sterrenveiligheid voor nieuwe Kia Optima en Sportage

Geef een reactie