Nissan

Nissan Motor Parts Center bestaat 30 jaar duurzame logistiek

Nissan Motor Parts Center in Amsterdam viert zijn dertigjarig bestaan. Het bedrijf is sinds de opening in 1985 uitgegroeid tot de grootste werkgever in het Westelijk Havengebied. Daarbij geldt het internationale distributiecentrum als een van de koplopers op het gebied van duurzaam, veilig en sociaal ondernemerschap.

Het Nissan Motor Parts Center (NMPC) is letterlijk en figuurlijk een grote onderneming. Het bedrijf vormt een cruciale logistieke schakel voor Nissans dienstverlening in Europa door levering van Nissan onderdelen voor onderhoud en reparatie. Het is een onderneming met schaal: zo meet het bedrijfsterrein 200.000 vierkante meter met daarop 95.000 vierkante meter aan magazijnruimte waar 140.000 onderdelen op voorraad worden gehouden. De jaaromzet bedraagt 1,1 miljard euro.

Focus op duurzaamheid leidt to verhoogd rendement
‘In totaal hebben we 300 mensen in vaste dienst’, vertelt Deputy Managing Director Martien Heeremans. ‘Bij alles wat we doen, focussen we op logistieke efficiency, duurzaamheid en onze medewerkers.’ Het resulteerde in 2009 in de Sociale Innovatie Award van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland en in 2010 werd NMPC uitgeroepen tot het veiligste magazijn. Heeremans: ‘Daarnaast hebben we vorig jaar het Nationaal Kampioenschap Intern Transport gewonnen. We hebben daarmee de beste heftruckvaardigheden in huis. Duurzaamheidsaspecten die door alle gelederen in de organisatie worden gedragen, leiden tot een hoger rendement. Of je dit nu vertaalt in betrokkenheid, verzuim, energieverbruik of uitstoot, het loont om voortdurend te innoveren.’

Verduurzaam de energiebehoefte
Naast werkgelegenheid, is het voor ons belangrijk te investeren in duurzame innovatie die resulteert in een substantiele CO2 reductie. Zoals de aansluiting op stadsverwarming en het overschakelen op groene stroom in 2008. ‘We hebben berekend dat het 772.000 kilo aan CO2-uitstoot bespaart – elk jaar weer. Logistiek is een energie-intensieve dienst. Wat we nu zien, is dat dergelijke duurzame innovaties direct bijdragen aan kostenreductie en onze performance. Sterker nog, zulke innovaties zijn essentieel om als logistieke dienstverlener verder te komen.’ Om die reden is NMPC kort geleden, waar mogelijk, overgestapt op LED-verlichting wat een jaarlijkse besparing van circa 300.000 kWh aan elektriciteit zal opleveren. ‘We hebben nog veel meer duurzame ambities, naast het voortdurend ontwikkelen van ons personeel, het verhogen van onze effinciency, en verrichten van onderzoek naar hernieuw-bare energie. Dat zorgt voor wendbaarheid om als grote organisatie in te spelen op duurzame kansen.’

One thought on “Nissan Motor Parts Center bestaat 30 jaar duurzame logistiek

Geef een antwoord