Volvo

Uniek systeem Volvo integreert zelfrijdende auto in het dagelijkse verkeer

Volvo Car Group initiates world unique Swedish pilot project with self-driving cars on public roadsVolvo Cars presenteert een unieke, complete systeemoplossing waarmee het mogelijk is om autonoom rijdende auto’s te integreren in het echte verkeer – dus niet met testrijders aan het stuur. ‘We gaan een nieuwe fase in met de autonome auto’, zegt Peter Mertens, Senior Vice President Research and Development van Volvo Car Group. ‘Voor het eerst vindt een pilot plaats op de openbare weg – zonder dat er testrijders in de auto’s zitten.’

Het Drive Me-project gaat zijn tweede jaar in. Volvo wil al voor 2017 honderd zelfrijdende auto’s ter beschikking stellen aan klanten, voor gebruik op geselecteerde wegen rond Göteborg. Essentieel is een complex netwerk van sensors, cloud-based navigatiesystemen en intelligente remsystemen en besturingstechniek.

‘Autonoom rijden verandert fundamenteel de manier waarop we over autorijden denken. In de toekomst kun je kiezen tussen autonoom en actief zélf rijden’, aldus Mertens. ‘Dat verandert het dagelijkse woon-werkverkeer van verloren tijd in “quality time” en biedt nieuwe mogelijkheden voor werk en vrije tijd.’

Betrouwbaar en robuust
Het Autopilot- systeem van Volvo is betrouwbaar genoeg om elk aspect van de bediening van de auto in de autonome modus over te nemen. De belangrijkste vereiste daarbij is een robuust systeem dat blijft functioneren in alle denkbare verkeerssituaties én bij eventuele technische storingen. Je kunt van de bestuurder immers niet verwachten dat hij plotseling ingrijpt in een kritieke situatie.

‘Het is niet goed genoeg als dit complexe systeem 99 procent betrouwbaar is. Je moet veel dichter bij de 100 procent zitten voordat je autonome auto’s kunt loslaten in het gewone verkeer’, zegt Erik Coelingh, Technisch Specialist bij Volvo Cars. ‘Wij hanteren dezelfde aanpak als de luchtvaartindustrie. Onze zogenoemde fail-operationele architectuur omvat back-upsystemen die ervoor zorgen dat het Autopilot-systeem veilig blijft functioneren, ook als een element van het systeem uitvalt.’

Complexe scenario’s
In de praktijk kan het systeem zelfs de ingewikkeldste verkeerssituaties aan, van eenvoudig woon-werkverkeer tot grote drukte en noodsituaties. ‘Net als goede bestuurders doen, benadert het systeem potentieel kritieke situaties met terughoudendheid. Maar in een echte noodsituatie reageert de auto sneller dan de meeste mensen’, vertelt Coelingh.

Wanneer autonoom rijden niet mogelijk is – vanwege uitzonderlijke weersomstandigheden of een technische storing – of aan het einde van de rit, vraagt het systeem de bestuurder om de bediening van de auto weer over te nemen. Als die om welke reden dan ook niet in staat is de bediening over te nemen, brengt het systeem de auto op een veilige plaats tot stilstand.

‘Het is relatief eenvoudig om een concept van een autonome auto te ontwikkelen en te demonstreren. Maar als je echt indruk wilt maken, moet je een compleet systeem ontwikkelen dat veilig, robuust en betaalbaar is’, besluit Erik Coelingh.

One thought on “Uniek systeem Volvo integreert zelfrijdende auto in het dagelijkse verkeer

Geef een reactie