Ford

Ford kondigt op CES Smart Mobility Plan aan die mobiliteit wereldwijd gaat veranderen

„Ford Carsharing“ feiert ersten GeburtstagFord heeft op de Consumer Electronic Show van 2015 benadrukt hoe het bedrijf innovatie niet alleen gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe, geavanceerde auto s, maar ook als hulpmiddel voor het oplossen van de vervoersproblemen die wereldwijd toenemen. Het bedrijf introduceerde Ford Smart Mobility, een initiatief waarbij innovatie centraal staat. Hiermee moet het bedrijf op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, autonome auto’s, klantervaring en Big Data op een hoger plan worden gebracht. Verder kondigde Ford ook 25 wereldwijde mobiliteitsexperimenten aan waarbij ideeën op vervoersgebied worden getest met als doel het verbeteren van klantervaringen, flexibele gebruiksmodellen en sociale samenwerking die klanten profijt kunnen opleveren.

“We zijn hier natuurlijk ook om ‘connected’ auto’s te laten zien en om onze plannen voor autonome auto’s toe te lichten, maar onze aanwezigheid op de CES heeft ook een hoger doel,” aldus president en CEO van Ford, Mark Fields tijdens zijn toespraak op de internationale beurs voor consumentenelektronica en -technologie in Las Vegas. “Overal in ons bedrijf stimuleren we innovatie met als doel zowel een product- als een mobiliteitsbedrijf te zijn en om, net als onze oprichter Henry Ford 111 jaar geleden, uiteindelijk mobiliteit wereldwijd te veranderen.”

25 Global Mobility-experimenten
De eerste stappen in het kader van Ford Smart Mobility worden gezet in de vorm van 25 experimenten – negen in Europa en Afrika, acht in Noord-Amerika, zeven in Azië en één in Zuid-Amerika. Elk experiment is bedoeld om te anticiperen op wat klanten willen en nodig hebben in het ecologische vervoerssysteem van de toekomst.

“We zien een wereld waarin auto’s onderling communiceren, bestuurders en auto’s communiceren met de stedelijke infrastructuur om files te verminderen en waarin het niet vreemd is dat forenzen dagelijks carpoolen of verschillende vormen van vervoer gebruiken,” zei Fields. “De huidige experimenten zullen binnen 10 jaar leiden tot een gloednieuw mobiliteitsmodel dat nog lang daarna zal worden gebruikt.”

De vijfentwintig experimenten richten zich op vier wereldwijde megatrends: explosieve bevolkingsgroei, een groeiende middenklasse, zorg om de luchtkwaliteit en de volksgezondheid, en veranderende opvattingen en prioriteiten bij consumenten. Met name in stedelijke gebieden leggen zij een druk op het huidige vervoersmodel en beperken zij de persoonlijke mobiliteit.

Experimenten in Londen
Londen zal het toneel zijn van diverse projecten waarmee Ford verschillende manieren wil testen om verkeersopstoppingen te verminderen in drukke stedelijke gebieden. Zo zal er worden geëxperimenteerd met carpoolen, parkeer en shuttle services.

Ford heeft verder een uitbreiding aangekondigd van het carpoolprogramma dat het bedrijf in Duitsland is gestart. Het samenwerkingsverband met de vereniging van Duitse Ford-dealers, FHD GmbH, en DB Rent, het bedrijf achter Flinkster carpooling, is het eerste nationale carpoolprogramma ter wereld waarbij dealers zijn betrokken en dat door een autofabrikant wordt ondersteund.

“Ford werkt aan slimmere manieren om de wereld mobiel te houden, iets waarvan iedereen zal profiteren. Vrij verkeer is van essentieel belang voor consumenten en voor economieën. Dit vereist een andere manier van denken, samenwerken en zich gedragen,” aldus Barb Samardzich, CEO van Ford Europa. “Eén pasklare oplossing voor alle mobiliteitsproblemen is zeer onwaarschijnlijk. Op dit moment zitten we in de onderzoeksfase waarin we projecten testen en verfijnen om te zien wat werkt, en ontwikkelen we slimmere manieren om vrij verkeer voor iedereen te garanderen”.

Welke projecten worden er in Londen uitgevoerd?
• City Driving On-Demand: Bedoeld om inzicht te krijgen in wat er nodig is voor een flexibel en geïntegreerd carpoolplan dat is afgestemd op de behoeften van forenzen in belangrijke stedelijke gebieden. Het project bevindt zich momenteel in de testfase waarin een pilotgroep via een app of een callcenter een emissievrije Focus Electric of een zuinige, emissiearme Fiesta met een 1.0-liter EcoBoost-motor kan reserveren. De auto’s kunnen worden ontgrendeld via een smartphone-app of lidmaatschapskaart, en zijn 24/7 toegankelijk. Er wordt per minuut afgerekend. Brandstof, verzekering en Congestion Charge, de gemeentelijke tolheffing, zijn bij de prijs inbegrepen.
• Data Driven Insurance: Bedoeld om het individuele autogebruik te registreren voor een verzekeringsofferte op maat. Dit kan leiden tot lagere verzekeringskosten. Met een smartphone-app kan de gebruiker op afstand nagaan waar de auto staat en hoeveel brandstof er nog is, maar ook andere nuttige informatie over de auto opvragen. De verzamelde gegevens zouden ook van pas kunnen komen bij het herkennen van mogelijke filevorming en de overheid kunnen helpen bij het optimaliseren van verkeersstromen.
• Dynamic Social Shuttle: Een nieuwe vervoersservice waarmee op aanvraag tussen bepaalde punten kan worden gereisd. Bij de ontwikkeling van deze efficiënte ‘pay-as-you-go’ service stond kostenefficiëntie centraal. Deze service is handiger dan een bus en voordeliger dan een taxi.
• Painless Parking: Deze nieuwe smartphone-app is met de plaatselijke overheid ontwikkeld en helpt bestuurders met het vinden van een passende parkeerplek op basis van hun profielvoorkeuren, de actuele parkeersituatie op hun bestemming en hun GPS-locatie.

In een enquête gaf 56 procent van de Europeanen aan dat zij carpooling zouden overwegen.* Onderzoek heeft ook aangetoond dat bij carpooling één auto op de weg maar liefst 13 andere auto’s kan vervangen.** Volgens de Europese Commissie kosten files in de Europese Unie jaarlijks € 100 miljard.***

Carpooling in Duitsland
In de eerste 12 maanden is het carpoolplan van Ford in Duitsland uitgebreid. Het omvat nu 55 Duitse steden en meer dan 100 overige locaties, zoals kleinere steden en dorpen. Nadat deelnemers zich bij een Ford-dealer hebben geregistreerd, kunnen zij een auto boeken via een app, de website of de telefoon. Naast Ford-modellen, variërend van Ka tot Transit, kunnen zij ook kiezen uit 3.600 auto’s van Flinkster. Vergeleken met het gemiddelde aantal in het eerste half jaar, is het aantal boekingen de laatste maanden verdubbeld.

In het kader van de Innovate Mobility Challenge Series, heeft Ford innovators en ontwikkelaars wereldwijd uitgenodigd om met oplossingen te komen voor specifieke mobiliteitsproblemen in Engeland, Portugal, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, India, China en Australië. Meer dan 100 ontwikkelaars deden mee aan de eerste Traffic Tamer App Challenge die in Londen werd gehouden. De winnaar was AppyParking met een dienst waarmee bestuurders kaarten met parkeerplekken kunnen raadplegen, de gemeentelijke tolheffing kunnen betalen en oplaadpunten voor hun elektrische auto kunnen zoeken.

“Deze onderzoeksprojecten benadrukken de betrokkenheid van Ford bij innovatie en vooruitgang die verder gaat dan de auto’s die wij produceren,” zegt Erica Klampfl, global future mobility manager bij Ford Research and Advanced Engineering. “We investeren in onderzoek, relaties, technologie en de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen om veilig en betaalbaar vervoer te bieden. Daarbij houden we rekening met filevorming, het verlagen van uitstoot en het inkorten van onnodig lange reistijden.”

Autonome auto’s
Ford besteedde ook aandacht aan de eigen semi-autonome auto’s die nu reeds in gebruik zijn en de toekomstige, volledig autonome modellen die momenteel in ontwikkeling zijn.

“Wij produceren en verkopen al semi-autonome auto’s die gebruikmaken van software en sensoren bij het parallel en haaks inparkeren, het afstemmen van de snelheid op de verkeersstroom of het remmen in een noodsituatie,” aldus Raj Nair, chief technical officer en group vice president bij Ford Global Product Development. “In de toekomst zal er sprake zijn van een volledig autonoom Ford-model en wij nemen de ontwikkeling en introductie ervan zeer serieus.”

Semi-autonome voorzieningen die op dit moment door Ford worden geleverd, zijn onder andere lane keeping assist, adaptieve cruise control, Pre-Collision Assist met Pedestrian Detection en active park assist, Traffic Sign Recognition, een achteruitkijkcamera, het automatisch in- en uitschakelen van grootlicht en ruitenwissers met regensensor. Binnenkort wordt Traffic Jam Assist geïntroduceerd.

Er worden momenteel tests uitgevoerd met een speciale, volledig autonome Ford Fusion Hybrid. Deze auto maakt gebruik van dezelfde semi-autonome technologie die wordt gebruikt in de huidige Ford-modellen, maar waarin ook vier LiDAR-sensoren zijn ingebouwd die een realtime 3D-plattegrond genereren van de omgeving.

Met de LiDAR-sensoren kan de auto objecten in de directe omgeving detecteren en gebruikmaken van geavanceerde algoritmen om te voorspellen in welke richting auto’s en voetgangers zich zouden kunnen bewegen.

“Onze prioriteit ligt niet bij het doen van allerlei marketingbeweringen of het uit alle macht proberen om als eerste een autonome auto op de weg te brengen,” zei Fields. “Onze prioriteit ligt bij het produceren van de eerste autonome Ford die voor het grote publiek toegankelijk is en die het leven van onze klanten daadwerkelijk verbetert.”

“Henry Ford heeft ons lang geleden geleerd dat een goed bedrijf uitmuntende producten maakt en een goed rendement genereert”, voegt Fields toe. “Een geweldig bedrijf doet dit allemaal én werkt tegelijkertijd aan een betere wereld. Dit is wat ons dagelijks motiveert.”

One thought on “Ford kondigt op CES Smart Mobility Plan aan die mobiliteit wereldwijd gaat veranderen

Geef een reactie