Ford

Ford maakt prijzen en specificaties van 140pk sterke Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Red & Black Editions bekend

2ford fiestasFord Nederland maakt de prijzen en specificaties van de Fiesta Red&Black Editions bekend. Deze twee nieuwe uitvoeringen combineren een sportief, expressief uiterlijk en hoge prestaties met een zeer laag brandstofverbruik.

De Fiesta Red Edition en Black Edition zijn de krachtigste 1.0-liter auto’s ooit. In feite levert de nieuwe 140pk sterke 1.0-liter EcoBoost motor meer kracht per liter dan supercars als de Bugatti Veyron en de Ferrari 458 Speciale.

De tweekleurige modellen zijn beschikbaar in Race Red, uitgevoerd met een glanzend zwart dak en glanzend zwarte accenten en Panther Black, met glanzend rood dak en glanzend rode accenten; beide kleurthema´s zijn geïnspireerd door wereldwijde modetrends met sterke kleurcontrasten.

Onderscheidend ontwerp
Beide sportieve Fiesta´s zijn voorzien van sportbumpers voor en achter, sideskirts en een dakspoiler. Het dak, de grille en de zijspiegels zijn uitgevoerd in contrasterend rood of zwart. Beide uitvoeringen staan standaard op 16-inch en optioneel op 17-inch lichtmetalen velgen in de kleur Panther Black metallic.

Het interieur is voorzien van vele sportieve details zoals een glanzend zwarte middenconsole en deurhendels; aluminium sportpedalen, een zwart lederen sportstuur en versnellingspookmanchet met rood stiksel; zwarte vloermatten met rood stiksel en houtskoolzwarte stoelen gemaakt van Ultimate-materiaal met contrasterend rood stiksel en gepolsterde bekleding.

“Beide modellen zijn op een gewaagde, onderscheidende en eigentijdse manier vormgegeven, en Red en Black hebben subtiel verschillende persoonlijkheden die verschillende soorten klanten zullen aanspreken,” zegt John Mcleod, chief designer Vehicle Personalisation, Ford Europa. “Ikzelf vind de Black Edition de meest uitdagende; de rode details en vooral de grilles vallen op door het scherpe contrast. De Red Edition is ook bijzonder expressief, maar op een iets subtielere manier, voor de minder uitbundige eigenaar.”

Krachtigste 1.0-liter motor ooit – meer pk´s per liter dan bij vele supercars
De nieuwe 140pk sterke 1.0-liter EcoBoost benzinemotor van deze sportieve Fiesta´s is de krachtigste 1.0 liter-motor ooit gemaakt voor een productiemodel. Deze motor levert meer vermogen per liter dan de motoren in supercars als de Bugatti Veyron of de Ferrari 458 Speciale.
De nieuwe versie van de motor die in zowel 2012, 2013 als 2014 is uitgeroepen tot International Engine of the Year is opnieuw gekalibreerd en levert nu 12 procent meer vermogen.
Deze geavanceerde motor levert per liter meer dan tweemaal zoveel vermogen als de 100pk sterke 1.6 motor die nog geen tien jaar geleden de Ford Fiesta Sport aandreef. Daarnaast zijn het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot met meer dan een derde verbeterd; respectievelijk 4,5 l/100km* en 104 g/km CO2* voor de Fiesta Red en Black Editions.

“De 1.0-liter EcoBoost bewijst hoeveel vooruitgang er is geboekt op het gebied van motorontwerp,” zegt Joe Bakaj, vicepresident Product Development bij Ford Europa. “Dit krachtige ontwerp zorgt zowel voor de opwindende rijervaring die klanten van Ford verwachten als voor de zuinigheid die men verlangt.”

De unieke combinatie van hoge prestaties tegen een laag verbruik die de Ford 1.0-liter EcoBoost-motor levert is afkomstig van turbocompressortechnologieën als Ti-VCT (Twin-independent Variable Cam Timing) en directe inspuiting onder hoge druk.

De motor is voorzien van een compacte turbocompressor met lage massatraagheid die een snelheid heeft van 248.000tpm – meer dan 4000 omwentelingen per seconde en bijna tweemaal het aantal tpm van de turbocompressoren in de huidige Formule 1-raceauto’s. Dit levert een druk op van 2,6 bar (38 psi), meer dan genoeg om de banden van een Ford Fiesta op te pompen.

Dankzij het opnieuw kalibreren van de vuldrukregeling voor de turbocompressor, Ti-VCT, de intercooler, de gasklepbediening en de ontstekingsverstelling is het vermogen toegenomen van 125pk tot 140pk en is een maximumkoppel haalbaar van 180 Nm tussen 1400 tpm en 5000 tpm. Voor de Ford Fiesta Red en Black Editions resulteert dit in een acceleratiesnelheid van 0-100 km/h in 9 seconden en een topsnelheid van 201 km/h.

“Het is een compliment voor het geavanceerde ontwerp van de 1.0-liter EcoBoost dat wij de motor konden afstellen voor 140pk door simpelweg een verbeterde cilinderkoppakking te gebruiken die bestand is tegen de hogere druk,” zegt Andrew Fraser, manager Gasoline Calibration bij Ford Europa. “De zuigers hebben een diameter van 7 cm. Tijdens de ontsteking bedraagt de maximumdruk op deze zuigers 124 bar (1800 psi), wat gelijk is aan meer dan 5 ton of een volwassen Afrikaanse olifant boven op een frisdrankblikje.”

De motor is ontwikkeld door Europese Ford-ingenieurs van onder andere het European Research and Advanced Engineering Centre in Aken en op het Technical Centre in het Engelse Dunton. Het gietijzeren cilinderblok van deze motor is zo compact dat het als handbagage in het vliegtuig zou kunnen worden meegenomen.

Verder is de motor uitgerust met een aluminium cilinderkop en een geïntegreerd uitlaatspruitstuk dat ervoor zorgt dat de uitlaattemperatuur wordt verlaagd en er een optimale brandstof-luchtverhouding ontstaat. Een innovatief vliegwiel en dito voorpoelie zorgt voor meer raffinement vergeleken met de traditionele 3-cilindermotoren.

De wrijving wordt verminderd door de toepassing van zuigers met een speciale coating, zuigerveren met een lage spanning, vrijwel wrijvingsloze krukken en een distributieriem omgeven door olie. Een oliepomp met variabele inhoud zorgt voor smering naar vraag en voor een optimale oliedruk, waardoor het brandstofverbruik lager ligt.

Zeer rijke uitrusting tegen een aantrekkelijk vanafprijs
De Ford Fiesta Red&Black Editions zijn zeer rijk uitgerust. Deze sportieve Fiesta´s zijn onder meer voorzien van airconditioning, een audiosysteem met radio/CD/MP3-speler, een AUX- en USB-aansluiting, het Ford SYNC connectiviteitssysteem met AppLink, sportstoelen incl. lendesteunverstelling bestuurdersstoel en het geavanceerde Ford MyKey, waarmee met een unieke sleutel een maximum snelheid en bepaalde andere restricties kunnen worden ingesteld om veilig rijden te bevorderen. De Fiesta Red & Black Edictions beschikken verder over zaken als ABS, EBA, ESP, 7 airbags, Hill Start Assist, elektrisch bedienbare voorportierramen, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, elektrisch verstel- en verwarmbare buitenspiegels en Ford Easyfuel.

Geef een reactie