Porsche

Porsche met 919 Hybrid en 911 RSR in FIA WK Lange-afstandsracen 2014

LavoiturePorscheGevene26Porsche keert terug op het hoogste niveau in de internationale autosport. Tijdens de Autosalon van Genève werd de nieuwe Porsche 919 Hybrid voor het eerst in zijn definitieve vorm getoond. Met dit innovatieve prototype komt Porsche dit jaar in actie in de topklasse van het FIA WK Lange-afstandsracen (WEC). De 24 Uur van Le Mans vormt het hoogtepunt van dit kampioenschap. Daarnaast zet Porsche in de GT-klasse van het wereldkampioenschap de 911 RSR in.

Autosport is door de jaren heen onlosmakelijk met het merk Porsche verbonden. Al in 1951, korte tijd na de oprichting van het bedrijf, stond er een Porsche aan de start van de 24 Uur van Le Mans. De kennis en ervaring die in de autosport wordt opgedaan, gebruikt Porsche ook voor de serieproductie. Zo werden de dubbele ontsteking, de transmissie met dubbele koppeling of de krachtige hybride-aandrijving eerst in de racerij getest, voordat ze in seriemodellen werden toegepast.

LavoiturePorscheGevene25In 2014 komt Porsche voor het eerst sinds 16 jaar weer uit in de hoogste divisie van de sportwagenracerij. Het nieuwe reglement voor de prototype-klasse LMP1, dat dit jaar van kracht wordt, legt meer de nadruk op toekomstgerichte technologieën als hybride-systemen, ‘downsizing’ van de motoren en lichtgewicht constructies. Het gaat niet langer alleen om snelheid en vermogen, maar om het zo efficiënt mogelijk gebruik maken van de toebedeelde maximale hoeveelheid energie. Alleen wie zuinig is, heeft kans op succes. Bij Porsche is deze filosofie al jarenlang bekend onder de naam ‘Porsche Intelligent Performance’.

Complexe raceauto met innovatieve technologie
De Porsche 919 Hybrid is de meest complexe raceauto die Porsche ooit gebouwd heeft. Bij de ontwikkeling is gebruik gemaakt van de opgedane ervaring met de supersportwagen 918 Spyder en hybride-versies van de Panamera en Cayenne. Met een combinatie van twee energie-terugwinningssystemen en een ‘downsizing’-turbomotor met vier cilinders in V-vorm, een cilinderinhoud van twee liter en directe inspuiting is Porsche ook al bezig met de ontwikkeling voor toekomstige modellen uit de serieproductie. Daarmee is nu al zeker dat de klant profiteert van de sportactiviteiten van het merk. De auto is uitgevoerd met twee energie-terugwinningssystemen. Allereerst wordt de warmte-energie van de uitlaatgassen teruggewonnen door een elektrogenerator, die door de uitlaatgasstroom wordt aangedreven. Het tweede hybridesysteem is al bekend uit de Porsche 918 Spyder. Hierbij maakt een generator op de vooras gebruik van kinetische energie die vrijkomt tijdens het remmen en wordt omgezet in elektrische energie. Die wordt opgeslagen in watergekoelde lithium-ion-accu’s tot het moment dat de coureur een beroep doet op deze energie. Dan werkt de generator als een elektromotor en drijft met behulp van een differentieel de voorwielen aan. Zo beschikt de Porsche 919 Hybrid tijdelijk over vierwielaandrijving, omdat de benzinemotor de achterwielen aandrijft.

LavoiturePorscheGevene24Natuurlijk is er bij de ontwikkeling volop aandacht besteed aan gewichtsbesparing. Ondanks de toepassing van diverse nieuwe technische systemen is het reglementair voorgeschreven minimumgewicht in vergelijking met afgelopen met 30 kg verminderd tot 870 kg. Het chassis van de Porsche 919 Hybrid is net zoals bij Formule 1-auto’s uitgevoerd als een monocoque van koolstofvezel in sandwich-constructie. Dat zorgt voor maximale stevigheid en bescherming in combinatie met een laag gewicht. Lengte en hoogte van de auto zijn reglementair vastgelegd op maximaal 4650 mm en 1050 mm, terwijl de breedte tussen 1800 en 1900 mm moet liggen. De aerodynamica kan worden aangepast aan de verschillende circuits waarop de races verreden worden. Voor het rijden in het donker, bijvoorbeeld tijdens de 24 Uur van Le Mans, zijn speciaal voor de Porsche LMP1-sportwagen LED-vierpunts-koplampen ontwikkeld. Ook deze technologie zal binnen afzienbare tijd zijn weg naar de serieproductie vinden.

LavoiturePorscheGevene23Circa 200 medewerkers en zes coureurs kijken uit naar seizoensstart
Sinds medio mei 2011 bij Porsche het groene licht voor de deelname aan het WK Lange-afstandsracen werd gegeven, is er voor dit doel een aparte afdeling opgezet, die is gehuisvest in het hoofdkwartier van Porsche Motorsport in Weissach. Hier zijn circa 200 medewerkers betrokken bij de constructie, de preparatie en de inzet van de Porsche 919 Hybrid. De leiding van het LMP1-project is in handen van Fritz Enzinger (57). Alexander Hitzinger (42) is verantwoordelijk voor de techniek, Andreas Seidl (38) leidt het team. De beide Porsche 919 Hybrids worden bestuurd door de Duitsers Timo Bernhard (33) en Marc Lieb (33) en de Fransman Romain Dumas (36), alsmede de Nieuw-Zeelander Brendon Hartley (24), de Zwitser Neel Jani (30) en oud-Formule 1-coureur Mark Webber uit Australië (37).

LavoiturePorscheGevene22Met een doorontwikkelde versie van de Porsche 911 RSR neemt Porsche dit seizoen wederom deel aan de GT-klasse van het FIA WK Lange-afstandsracen, terwijl ook een eigen fabrieksteam actief is in het nieuwe Amerikaanse United SportsCar Championship. Vorig jaar behaalde Porsche met de GT-versie van de nieuwste generatie 911 al een indrukwekkende dubbelzege in de GTE-Pro-klasse tijdens de 24 Uur van Le Mans. Dit jaar was er al een overwinning in de GT-klasse tijdens de 24 Uur van Daytona. Het GT-programma staat onder leiding van Hartmut Kristen (59), de technische ontwikkeling is in handen van Dieter Steinhauser (55). De Porsche-GT-coureurs zijn de Duitsers Jörg Bergmeister (38) en Marco Holzer (25), de Oostenrijker Richard Lietz (30), de Franse rijders Frédéric Makowiecki (33) en Patrick Pilet (32) en de Brit Nick Tandy (29).

Het FIA WK Lange-afstandsracen omvat dit jaar zeven zes-uursraces alsmede de wereldberoemde 24 Uur van Le Mans op 14 en 15 juni als hoogtepunt van het seizoen. Het kampioenschap start op eerste Paasdag (20 april) in het Britse Silverstone. Daarna volgt een race op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen (3 mei). Na de 24 Uur van Le Mans wordt het seizoen voortgezet met wedstrijden in Austin in de Amerikaanse staat Texas op 20 september, het Japanse circuit van Fuji op 12 oktober, Sjanghai op 1 november, Bahrein op 15 november en in de Braziliaanse stad São Paulo op 30 november.

Geef een antwoord